ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΣΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Ζητούν ενίσχυση και συμμετέχουν στην απεργία

102

Την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας ζητά η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Ηρακλείου που καλεί τους γιατρούς να συμμετέχουν στην απεργία της ΟΕΝΓΕ, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωση της μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής στις δημόσιες δομές υγείας, ενώ αυξάνονται ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με COVID-19 το τελευταίο διάστημα και στην περιοχή μας.

Εκτός από τις σημαντικές καθυστερήσεις στην παραγωγή και διανομή εμβολίων, προβλήματα υπάρχουν και στην οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων. Τα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα στην ΠΦΥ δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί,  ενώ εμβολιασμοί γίνονται και σε χώρους των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων. Ακόμη και τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν δεν έχουν ενισχυθεί επαρκώς με προσωπικό. Η στελέχωσή τους γίνεται (μέχρι στιγμής) κυρίως με μετακινήσεις, με υπερεφημερέρευση και με απλήρωτη υπερωριακή εργασία των υπαρχόντων γιατρών. Μάλιστα, δεν προβλέπεται αποζημίωση για τις απογευματινές βάρδιες (πλην Σαββάτου) των γιατρών που καλούνται να καλύψουν τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων (στα ΚΥ της 7ης ΥΠΕ πληρώνονται ως μικτές εφημερίες).

Θάλαμοι έχουν δεσμευτεί για τη νοσηλεία κρουσμάτων, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και συγχώνευση κλινικών (της Νεφρολογικής, της Παιδοχειρουργικής, της Οφθαλμολογικής του ΠΑΓΝΗ, της Χειρουργικής, της ΩΡΛ, της Ορθοπεδικής, της Νευροχειρουργικής και της Γναθοχειρουργικής του Βενιζελείου), οι οποίες υπολειτουργούν εδώ και μήνες. Έχουν περιοριστεί οι τακτικές επεμβάσεις, ενώ οι λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία του νομού περιλαμβάνουν πάνω από 6500 ασθενείς. Μειωμένα είναι και τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ενώ εκατοντάδες προγραμματισμένα ραντεβού έχουν ακυρωθεί στα ΚΥ. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί η αντιμετώπιση χιλιάδων ασθενών με διάφορες ασθένειες.

Εκατοντάδες θέσεις γιατρών στις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής μας εξακολουθούν να είναι κενές με βάση τους οργανισμούς του 2012, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες (π.χ. στον οργανισμό του ΠΑΓΝΗ προβλέπονται μόνο 2 θέσεις αγγειοχειρουργών, 2 ρευματολόγων, 1 παιδοψυχιάτρου).

Λιγότερες από τις μισές κενές θέσεις καλύφθηκαν προσωρινά κατά τη διάρκεια της πανδημίας με προσλήψεις επικουρικών, ενώ οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων που έχουν γίνει καθυστερούν να ολοκληρωθούν και δεν καλύπτουν όλα τα κενά”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει