Ενίσχυση των δομών πολιτικής προστασίας ζητά το ΚΚΕ στο Λασίθι

107

Την ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα και αποφασιστικά οι δομές πολιτικής προστασίας υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού δεν είναι κόστος.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «μόλις πριν λίγες μέρες στελέχη της κυβέρνησης, της περιφέρειας Κρήτης και των δημοτικών αρχών διαφήμιζαν την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην επερχόμενη κακοκαιρία που έπληξε όλη τη χώρα και την Κρήτη στις 15 και 16 Φεβρουαρίου.

Η πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου είχε ως αποτέλεσμα έντονα καιρικά φαινόμενα με θυελλώδεις βοριάδες και ανεμοστρόβιλους που έπληξαν κυρίως τη νότια πλευρά του νομού με μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και θερμοκήπια.

Στα ορεινά υπήρξαν έντονα φαινόμενα στο Οροπέδιο Λασιθίου, που όμως ήταν αναμενόμενα, και οι κάτοικοι του είναι “μαθημένοι” να αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο είτε αυτά βαφτίζονται «Μήδεια» ή όπως αλλιώς. Δυστυχώς διαψεύστηκαν οι ισχυρισμοί για έτοιμο κρατικό μηχανισμό,  που θα “υποδεχόταν” την κακοκαιρία αφού το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το επίκαιρο «μένουμε σπίτι».

Ειδικά στον πιο ορεινό Δήμο της Κρήτης η κατάσταση είναι δραματική. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι τα μηχανήματα του δήμου Οροπεδιου Λασιθίου (γκρέιντερ, “τσαπάκι” και αλατιέρες) δεν λειτούργησαν και έμειναν ακινητοποιημένα. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι δεν υπήρξαν συμβάσεις με εργολάβους για να παρθούν μέτρα ανοίγματος των οδικών δικτύων, ή άλλων ενεργειών αποκατάστασης λειτουργίας κομβικών δομών του Δήμου.

Πώς αλλιώς εξηγείται ότι ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που δυστυχώς χρειαζόταν να παρέμβει σε περιστατικό, είχε αδυναμία πρόσβασης στο θανατηφόρο συμβάν ενώ πήγαν τόσα ιδιωτικά αγροτικά. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι δεν πάρθηκε κανένα μέτρο ώστε απαραίτητες αγροτικές εργασίες να μπορούν να διεκπεραιωθούν χωρίς να μπουν σε κίνδυνο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής (π.χ. οι τροφές στα ζώα να διανέμονταν με ειδικά μηχανήματα που θα διασφάλιζε ο κρατικός μηχανισμός)».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει