Δε φταίω εγώ

1,975

Δε φταις εσύ, Δε φταίω εγώ, Δε φταίνε ούτε οι άλλοι,

Ποιος είν’ αιτία κι έγινε, ετσά ζημιά μεγάλη; Λέει ο Κρητικός ριμαδόρος…..

Ο Ιανός έχει δύο πρόσωπα. Η Μήδεια μας έβγαλε πολλά και ανέδειξε τον κακό μας εαυτό.

Τέταρτη μέρα της κακοκαιρίας και τουλάχιστον 4.000  νοικοκυριά στο σκοτάδι στη χώρα, ακόμη σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν τα προβλήματα και το μπαλάκι για τις ευθύνες πετιέται από τον ένα στον άλλο κάνοντας τους πολίτες να αναρωτιούνται:

Τελικά ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί με πρωτόγονο τρόπο ή δεν λειτουργεί καθόλου;  Οι κρατούντες τις ηγετικές θέσεις,  λειτουργούν στην καθημερινότητα, ώστε οι υπηρεσίες στα δύσκολα να είναι ετοιμότατες, ή φροντίζουν να περνούν οι μέρες τους καθημερινά ανώδυνα!!

Για όλα φταίνε οι άλλοι. Εμείς μόνο στα θετικά;  Τώρα που η Ελλάδα ζούσε, όπως παρακολουθήσαμε όλοι, στους ρυθμούς της Μήδειας, ο κρατικός μηχανισμός ζούσε στο δικό του, δυστυχώς, «Βουλιάζοντας» στο χιόνι και μπερδεύοντας το «γαϊτανάκι» των ευθυνών.

Έτσι, ο των Εσωτερικών «έδειξε» ΔΕΔΔΗΕ

Ο Περιφερειάρχης «έδειξε» ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ τους Δήμους κ.ο.κ.

Οι πολίτες όμως, δεν ενδιαφέρονται ποιος έχει την ευθύνη, θέλουν να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι και στην καθημερινότητά τους και στα δύσκολα.

Η κυβέρνηση έχει χρέος, όχι μόνο να «μαλώσει» τους κακούς συνεργάτες, αλλά να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων και κανόνων, ώστε να μην μετατίθενται ευθύνες και αρμοδιότητες, με πολύ μεγάλη ευκολία, στους «άλλους».

Εξάλλου με το παραμικρό φτιάχνεται ένα  νομοσχέδιο.

Ας οριοθετηθούν, λοιπόν, μέσα από ένα σχέδιο νόμου τα πράγματα, για το κορυφαίο θέμα της πολιτικής προστασίας, που δυστυχώς αντιμετωπίζουμε πάντα ευκαιριακά, ‘όπως δείχνουν τα γεγονότα.

Είναι σπουδαίο θέμα, η Πολιτική Προστασία, έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές, σε δύσκολες συνθήκες.

Και να θυμάται ο κάθε αρμόδιος:

Το θέμα της Πολιτικής Προστασίας, δεν είναι κατάλληλο για επικοινωνιακού τύπου κινήσεις προκειμένου να διαμορφωθεί «φαν κλαμπ»(Το σημειώνω, για τις διαχρονικές εικόνες που βλέπουμε, από τα μέσα ενημέρωσης). Είναι υπεύθυνη θέση για σκληρή δουλειά και καθημερινά και σε δύσκολες ώρες, έχω ζήσει «από μέσα» το θέμα…

Αυτή όλη η εξέλιξη, μου έφερε στο μυαλό μια παρέμβαση πρώην συναδέλφου μου, από την Περιφέρεια, στο κοινοβούλιο, προκειμένου με γλαφυρό τρόπο να δείξει πώς σκέφτονται οι πολίτες όταν παρακολουθούν τα στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής, και της αυτοδιοίκησης, αλλά και τα κομματικά ή άλλα στελέχη να αποποιούνται ευθυνών για σημαντικά θέματα, μήπως και ταρακουνήσει το κεντρικό κράτος!

Είχαν τελειώσει, λοιπόν, οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση γύρω στο 2010, ο Δήμος στην Πρωτεύουσα του νομού είχε χαθεί για την παράταξη και το βράδυ των εκλογών έκαναν ανάλυση στο τοπικό κανάλι, με καλεσμένους βουλευτές του κόμματος, την Νομαρχιακή, τον υποψήφιο και άλλους αρμόδιους.

Η συζήτηση είχε ξεφύγει, και οι ευθύνες σαν «μπαλάκι» πετάγονταν από τον ένα στον άλλο. Γίνεται διάλειμμα και η δημοσιογράφος που συντόνιζε την συζήτηση, όταν επανήλθε, ενημέρωσε το κοινό και τους παρευρισκόμενους στο πάνελ του σταθμού,  ότι θέλει να παρέμβει για το θέμα ένας Πολίτης:

«Γεια σας!  Παρακολουθώ τόση ώρα την συζήτηση και στεναχωριέμαι! Γιατί μαλώνετε… Έχετε δίκιο!  Δεν φταίτε εσείς! Εγώ, ο «Μανόλης Καλότυχος», υδραυλικός από το «Ριβόλι», φταίω για όλα και αναλαμβάνω την ευθύνη… Να σημειωθεί ότι το χωριό ήταν το μικρότερο του Δήμου!» (Για ευνόητους λόγους έχουν αλλαχτεί τα ονόματα)

Τα είπε όλα ο άνθρωπος με 2 σειρές, αλλά και ο συνάδελφος, που αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο στους ιθύνοντες, την άποψη της κοινής γνώμης της περιοχής του, για το συγκεκριμένο θέμα!( Η ιστορία είναι αληθινή!!!).

Εμείς φταίμε για όλα λοιπόν, κύριοι των Κρατικών μηχανισμών και αναλαμβάνομε την ευθύνη.

Ελπίζουμε ο Πρωθυπουργός να «πράξει τα δέοντα».

* Η Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη είναι πρ. Βουλευτής & Νομάρχης Ηρακλείου, πρόεδρος ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ-ΟΤΑ

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει