ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

318

Να μη μείνουν ανοιχτές πληγές

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλιεύσαμε το ακόλουθο σχόλιο το οποίο και παραθέτουμε αυτούσιο: «Ο Λιγνάδης διορίστηκε από μία Κυβέρνηση που δεν εμπιστεύεται κανείς, συνελήφθη (επιτέλους) από μία Αστυνομία που δεν εμπιστεύεται κανείς, θα δικαστεί από μια δικαιοσύνη που δεν εμπιστεύεται κανείς, ίσως φυλακιστεί στα πλαίσια ενός σωφρονιστικού συστήματος που δεν εμπιστεύεται κανείς και χωρίς ποτέ να σωφρονιστεί, κάποια μέρα θα αποφυλακιστεί και θα επιστρέψει στην ίδια σάπια κοινωνία που ανήκε, που ανήκουν τα θύματά του και που ανήκουμε όλοι εμείς…». Και έχει σημασία ότι το σχόλιο προέρχεται από νέο άνθρωπο…

Για να μην έχουν αυταπάτες οι θεσμοί της πολιτείας και οι κυβερνώντες, για το πώς φαντάζουν στα μάτια του  σημαντικότερου κομματιού της κοινωνίας. Και επειδή πολλά ακούγονται για κυκλώματα παιδεραστίας, συγκαλύψεις, χαμένα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, καλό θα είναι η διαχείριση του όλου θέματος να μην αφήσει ανοιχτές πληγές και τραύματα.

 

Αισιόδοξος ο καθηγητής

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Νίκος Τζανάκης

Ενθαρρυντικά νέα ανακοίνωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Όπως είπε, «είναι σαφές ότι επιβεβαιώνεται η από 30 Ιανουαρίου πρόβλεψή μας ότι αυτό το κύμα θα είναι χαμηλότερης δυναμικής από το προηγούμενο… Είναι επίσης σαφές ότι το μοντέλο με την προσθήκη των παραδοχών υποστρέφει την πρόβλεψή του σε σαφώς μικρότερες τιμές (μπλε spikes)… Φαίνεται, με τη ρητή όμως επιφύλαξη ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά, ότι θα πάμε προς το τέλος του μηνός σε τιμές μεταξύ 1600-2000 με τα κατώτερα όρια εμπιστοσύνης (90%CI) να κινούνται σαφώς σε ελπιδοφόρες τιμές που εύχομαι να επικρατήσουν εντέλει».

 

Τα μοντέλα και οι καμπύλες κρουσμάτων

Τα μοντέλα και οι καμπύλες

Και συνεχίζει ο κ. Τζανάκης: «Η αρχική πρόβλεψη (κόκκινη καμπύλη) των 2.500 κρουσμάτων έχει πλέον ελάχιστες, αλλά προσοχή όχι μηδαμινές πιθανότητες να επαληθευθεί… Εδώ φαίνεται και η αξία των έγκαιρων εστιασμένων μέτρων που πάρθηκαν και που πάλι φαίνεται να δίνουν τη λύση…

Όπως έχω ξαναπεί και παλιότερα, τα μαθηματικά μοντέλα γίνονται για να διαψεύδονται από τη λήψη αποφασιστικών μέτρων που τα ίδια τα μοντέλα αυτά προκαλούν… Προσοχή όμως, τα μέτρα πρέπει να παίρνονται εγκαίρως και εκεί ακριβώς βρίσκεται η αξία αυτών των προβλεπτικών προσεγγίσεων. Προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας. Ας αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε διπλή μάσκα σε πολυσύχναστα μέρη… Εμβολιαστείτε χωρίς δισταγμό».

 

Το πρόγραμμα καθαρισμού των γλυπτών της Ακρόπολης με Λέιζερ από το ΙΤΕ

Το ΙΤΕ στην Ακρόπολη

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας έχει αναπτύξει ειδικά για τα γλυπτά της Ακρόπολης πρόγραμμα καθαρισμού των γλυπτών από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, με την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στον καθαρισμό της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ), τα έτη 2002-2005, που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2006.

Πρόκειται για ένα Q-switchedNd:YAG σύστημα λέιζερ, με εκπομπή στο βασικό μήκος κύματος (1064 nm) και στην 3η αρμονική (355 nm), με δυνατότητα λειτουργίας στο καθένα μήκος κύματος ανεξάρτητα ή ταυτόχρονα και στα δύο μαζί. Η δυνατότητα ρύθμισης των αναλογιών, μεταξύ των δύο ενεργειών, οδηγεί σε ασφαλή απομάκρυνση των επικαθήσεων, χωρίς αλλοιώσεις των αρχαίων επιφανειών.

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί καθαρισμός σε 56 γλυπτά και θραύσματα των συλλογών του Μουσείου.

 

Για μια ακόμα φορά πέταξαν μπογιές στην πρόσοψη του… χιλιοβαμμένου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου

Το… χιλιοβαμμένο

Για μια ακόμα φορά, άγνωστοι πέταξαν μπογιές στην πρόσοψη του… χιλιοβαμμένου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα και να καταφερθούν εναντίον της Δικαιοσύνης για τον τρόπο αντιμετώπισης του ισοβίτη.

Καλά όλα αυτά, αλλά οι προσόψεις των νεοκλασικών κτηρίων τι φταίνε; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν είναι της αισθητικής τους.

 

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ

Αφαίρεση τίτλων

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ αποχώρησαν προχθές οριστικά από τη βασιλική ζωή. Το ανάκτορο του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε σε μια δραματική δήλωση πως από το ζευγάρι αφαιρέθηκαν όλοι οι τίτλοι που εξακολουθούσαν να κατέχουν μετά το Megxit και τη μετακόμισή τους στην Καλιφόρνια.

Μάλιστα, η ανακοίνωση τόνιζε πως δεν μπορούσαν να συνεχίσουν με «τις ευθύνες και τα καθήκοντα που συνοδεύουν μια ζωή δημόσιας υπηρεσίας».

Λίγα λεπτά αργότερα, οι φαινομενικά εξοργισμένοι Σάσεξ εξέδωσαν κι εκείνοι ανακοίνωση με μία πληρωμένη απάντηση στην βασίλισσα, επιμένοντας ότι θα εξακολουθήσουν να «ζουν μια ζωή υπηρεσίας» εκτός της βασιλικής πτυχής.

Και πρόσθεσαν εμφατικά: «Η υπηρεσία είναι καθολική».

 

@patris
Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης σήμερα.
Μακάρι να γίνει τροφή για πολλούς και να την προτιμήσουν από το σανό…
Stavlarhis

Σε καραντίνα μαθητές

Αυξάνονται τα λουκέτα σε τμήματα σχολείων της Κρήτης αλλά και μεμονωμένοι μαθητές που μπαίνουν σε καραντίνα.

Το περασμένο Σάββατο, ο διευθυντής του 48ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, κ. Νίκος Μεντζίνης, ενημέρωσε τους γονείς πώς πατέρας δύο μαθητών (Α2 και Δ2) σε έλεγχο μοριακού test βρέθηκε θετικός στον ιό covid 19.

Το τεστ έγινε γιατί δύο συνάδελφοι του εν λόγω πατέρα ήταν ήδη διαγνωσμένοι. Στον γονέα αυτόν καθώς και στα παιδιά του (που δεν έχουν νοσήσει και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα), που φοιτούν στο σχολείο, δόθηκαν οδηγίες για 14 ημέρες καραντίνα.

Ενημέρωσε αμέσως τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Νομού Ηρακλείου καθώς και τον Κο Λουμπούνη Εμμ., υπεύθυνο για την covid.

Οι οδηγίες σύμφωνα με το πρωτόκολλο διαχείρισης σχολείων ήταν:

  1. Το συμβάν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σχολικό κρούσμα.
  2. Οι εν λόγω δύο μαθητές καλώς να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια.

«Μετά τα παραπάνω παραμένουμε ψύχραιμοι, τηρούμε ευλαβικά όλα τα μέτρα προστασίας και συνεχίζουμε» αναφέρει ο κ. Μεντζίνης.

 

Οργή ΝΔ για Βαξεβάνη

Ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας "Documento", Κώστα ΒαξεβάνηΤην οργή της ΝΔ προκάλεσε ανάρτηση στο twitter του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας “Documento”, Κώστα Βαξεβάνη. Συγκεκριμένα, ο κ. Βαξεβάνης έγραψε στο twitter: «Πάντα είχα την απορία γιατί μια από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε προσωπικά ο Μητσοτάκης μόλις ανέλαβε την εξουσία, ήταν να αναλάβει το Μέγαρο Μαξίμου, ο ίδιος δηλαδή, την ευθύνη για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Καλά την ΕΥΠ αλλά τα ασυνόδευτα ανήλικα γιατί;». Όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της φημολογούμενης σύνδεσης της υπόθεσης Λιγνάδη με ασυνόδευτα ανήλικα, η ανάρτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, η οποία μέσω ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να πει αν προσυπογράφει «αυτές τις αθλιότητες».

«Eρωτάται ευθέως ο κ. Τσίπρας: προσυπογράφει αυτές τις αθλιότητες, του πραγματικού εκπροσώπου του, κ. Βαξεβάνη; Αναμένουμε την τοποθέτησή του. Η σιωπή σημαίνει αποδοχή της χυδαιότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Κινούμενες «βόμβες»

Ο Γρηγόρης Πασπάτης

Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί υγειονομικοί, κυρίως νοσηλευτές και στην Κρήτη οι οποίοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο του κοροναϊού. Ενδεικτικό είναι το σχόλιο που έκανε στη σελίδα του στο facebook ο Γρηγόρης Πασπάτης ο οποίος ανέφερε: «Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που αρνήθηκαν τον εμβολιασμό για την COVID 19 αποτελούν κινούμενες “βόμβες” για το περιβάλλον τους, οικογενειακό, εργασιακό ή κοινωνικό.

Έχουμε αρχίσει να το βιώνουμε. Οι αντενδείξεις του εμβολίου είναι σχεδόν μηδενικές”.  Αλήθεια, τι θα γίνει με αυτές τις «κινούμενες βόμβες. που “σκάνε” δίπλα σε τόσο ευάλωτους ανθρώπους, όπως  είναι οι ασθενείς;

 

Κόσμος και χωρίς ουρές

Πρεμιέρα το Σάββατο στο «κόκκινο» Ηράκλειο και οι κεντρικοί δρόμοι δεν θύμιζαν σε τίποτα σκληρό lockodown. Κόσμος, βόλτες, παγκάκια, καφέδες… Mόνο οι ουρές από τις αλυσίδες των καταστημάτων έλειπαν. Και αυτό διότι πολύ απλά ήταν κλειστά.

Τα καταστήματα των αλυσίδων δεν άνοιξαν, για να μην πληρώνουν τσάμπα το προσωπικό μέχρι ν’ αποσαφηνιστεί πώς θα δουλέψει το click in shop και αν αυτό μπορεί ν΄ αποδώσει σε τοπικό επίπεδο. Είπαμε, οι αλυσίδες δεν είναι για τα χασομέρια. Όλα εξετάζονται στη βάση κόστος-όφελος.

 

Η συμβολαιογράφος και δημοτική σύμβουλος Στέλλα Αρχοντάκη ΚαλογεράκηΈρχονται οι αλλαγές

Εβδομάδα ανακατατάξεων για τη Λότζια αυτή που ξεκινά, όπου τον τόνο δίνει ο επικείμενος ανασχηματισμός που όλοι περιμένουν… Πάντως αυτό που προκύπτει ως πληροφορία είναι ότι εκτός από τη δεδομένη επιστροφή της Στ. Αρχοντάκη Καλογεράκη σε καρέκλα αντιδημάρχου, όπως αντίστοιχα και του Μαρ. Παττακού που επίσης θα γίνει αντιδήμαρχος, ανακατατάξεις θα έχουμε και στις διοικήσεις του ΔΟΠΑΦΜΑΗ και της ΔΗΚΕΗ, όπου αναμένονται αλλαγές προσώπων…

 

Επικοινωνιακή… εκδούλευση

Επειδή η προεκλογική περίοδος για κάποιους έχει ήδη ξεκινήσει και ο δρόμος θα είναι μακρύς, είναι καλό αυτοί που σκέφτονται να ζητήσουν την ψήφο των πολιτών να μην υποτιμούν τον κόσμο… Το λέω αυτό διότι κάποιοι πουλάνε επικοινωνιακή εκδούλευση ότι λύνουν τα προβλήματα του μικρόκοσμου μας, επειδή φωτογραφίζονται δίπλα σε ένα υπουργό που τους χτυπάει φιλικά την πλάτη… Είναι θλιβερό για τους ίδιους να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο και να έχουν την αξίωση η κοινωνία να πείθεται ότι παράγουν πολιτικό έργο. Άλλο πράγμα το παραγοντιλίκι και οι επικοινωνιακές πρακτικές και άλλο πράγμα η παραγωγή πολιτικού έργου…

 

Πρεμούρα

Μα τι πρεμούρα έχει πιάσει περιφερειακούς και επίδοξους περιφερειακούς, που νομίζουν ότι η εκλογή τους ή η επανεκλογή τους περνά μέσα από δεξιά κανάλια; Μέχρι τώρα τουλάχιστον η ιστορία έχει δείξει ότι η ΝΔ δεν μπορεί να εκλέξει περιφερειακή Aρχή στην Κρήτη. Είπαμε μέχρι τώρα, γιατί αύριο δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Εκτός και αν οι φωτογραφήσεις με τους κυβερνητικούς είναι για το προσωπικό άλμπουμ του καθενός ή απλά για τη λεζάντα με μόνιμη επωδό… για την επίλυση των προβλημάτων της Κρήτης. Μόνο που αυτά παραμένουν άλυτα σε βάθος χρόνου. Αλλά τι να πεις… αυτή η ρημάδα η εξουσία θέλει και τις θυσίες της.

 

Τακτ

Αυτό που δεν πρόλαβε να κάνει ο Τσίπρας όσο ήταν κυβέρνηση, το κάνει τώρα με ιδιαίτερη ευκολία ο Μητσοτάκης, καταδεικνύοντας και το ευμετάβλητο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την κεντροαριστερά στην κεντροδεξιά, αν υποθέσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν κάπου στο κέντρο, όταν και όποτε…

Πλέον πρώην ή και ακόμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσεγγίζουν με ιδιαίτερη ευκολία τη ΝΔ, που επί του βαθέως ΠΑΣΟΚ ήταν απλά η επάρατος Δεξιά, όπως τα ίδια έλεγαν. Και φυσικά δεν λέω να μείνουμε στις ταμπέλες και στις ψυχροπολεμικές εποχές, αλλά λίγο τακτ, μια διακριτικότητα δεν βλάπτει, σύντροφοι…

 

Ο νομός

Μάλλον το ξανασκέφτονται σε κυβέρνηση και Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για το «κοκκίνισμα» μόνο του δήμου Ηρακλείου και όχι ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας.

Δεν αποκλείεται λένε οι γνωρίζοντες να έχουμε άμεσα εξελίξεις, με τον Χαρδαλιά ν’ ανακοινώνει όλο τον νομό στο «κόκκινο», κατά το παράδειγμα του Ρεθύμνου, όπου λανθασμένα, όπως αποδείχτηκε αρχικά «κοκκίνισε» μόνο ο δήμος της πρωτεύουσας και μετά αναγκαστικά ολόκληρος ο νομός.

 

Τα τεστ

Οι συγγενείς ασθενών που θέλουν να επισκεφθούν τον δικό τους άνθρωπο στο Βενιζέλειο πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό έλεγχο rapid test, ο οποίος να έχει γίνει εντός της τελευταίας εβδομάδας στο πλαίσιο της πρόληψης του κοροναϊού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου.  Σωστό, αλλά πού θα γίνονται αυτά τα τεστ και ποιος θα τα πληρώσει; Οι ίδιοι από την τσέπη τους;  Μάλλον πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα και να βρεθεί μια λύση γιατί ήδη οι διαμαρτυρίες είναι πολλές.

 

Συγχαρητήρια

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου με την ευκαιρία των πρόσφατων κρίσεων στην ΕΛΑΣ συγχαίρει τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη, τον υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο Ανδρέα  Δασκαλάκη  και τον Επιτελάρχη της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Λαγουδάκη για την παραμονή τους στις πιο καίριες θέσεις του Σώματος και τους εύχεται  καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους.

Επίσης συγχαίρει για την παραμονή τους, στη θέση του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Κρήτης τον υποστράτηγο Αντώνιο  Ρουτζάκη  και στη θέση του αστυνομικού διευθυντή Ηρακλείου τον Ταξίαρχο Νίκο Σπυριδάκη  στους οποίους εύχεται καλή συνέχεια στα καθήκοντά τους με την προσδοκία της συνέχισης της καλής επαφής με την Ένωση για την καλύτερη αντιμετώπιση των υπηρεσιακών προβλημάτων των μελών της, την οποία θεωρεί δεδομένη.

Παράλληλα η Ένωση εύχεται στον Ηρακλειώτη αντιστράτηγο ε.α. Ιωσήφ  Κανακουσάκη,  με τον οποίο είχε άμεση συνεργασία, καλή συνέχεια στη ζωή του ως πολίτης πλέον.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει