Πάνω από 300 εκατομμύρια έχουν δοθεί ως στήριξη στον κλάδο του πολιτισμού

ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: ΗΜΑΣΤΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΒΑΛΑΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

164

Ήμασταν οι πρώτοι, οι οποίοι βάλαμε κανόνες στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτισμού Νίκος Γατρομανωλάκης μιλώντας χθες στη Βουλή για το εργασιακό τοπίο στον χώρο του θεάματος, ακροάματος. «Το πρόγραμμα των κενών θέσεων λόγω Covid, προϋποθέτει ότι οι αποζημιώσεις που θα δοθούν στους θεατρικούς παραγωγούς ή στους παραγωγούς ακροάματος, θα έχουν διασφαλίσει όλα τα εργασιακά δικαιώματα και ότι θα έχουν τακτοποιήσει οποιαδήποτε εκκρεμότητα έχουν, και ως προς τα δικαιώματα και ως προς τις αμοιβές», είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης και αναφέρθηκε και στις καταγγελίες για την απλήρωτες πρόβες, σημειώνοντας ότι στην ειδική ΚΥΑ που εκδόθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, την περασμένη άνοιξη για τα θέατρα είχε τεθεί ως προϋπόθεση η πληρωμή τους.

«Στις επιχορηγήσεις πλέον θέτουμε πολύ αυστηρού τύπου ζητήματα ως προς τα δικαιώματα και ως προς τις πρόβες, και σε σχέση με ένα κώδικα δεοντολογίας τον οποίο θέλουμε και παρότι ο ιδιωτικός τομέας αντιδρά και λέει ότι δεν θέλει να τον επιβάλλουμε, εμείς με εργαλεία προσπαθούμε να καθοδηγήσουμε εργαζόμενους και εργοδότες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν γι΄αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα», είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης είχε καλέσει την κυβέρνηση να θέτει ως προϋπόθεση για τις επιχορηγήσεις την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. «Μπορείτε να πιέσετε για την υπογραφή των συμβάσεων, βάζοντας τες ως προϋπόθεση για την επιχορήγηση στα θέατρα, ως προϋπόθεση για την κάλυψη των θέσεων που πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ, ως προϋπόθεση για τις κενές θέσεις για τον Covid. Αν ήταν προϋπόθεση όλα αυτά, τότε θα είχαμε σε ένα μήνα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης», είπε ο κ. Αρσένης. Ο βουλευτής απηύθυνε ερώτηση στο υπουργείο Πολιτισμού για την παραβίαση και αναστολή συλλογικής σύμβασης εργασίας στο θέαμα ακρόαμα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υφυπουργός τόνισε ότι ο πολιτισμός  είναι από τους κλάδους που παγκοσμίως, όχι μόνο στη χώρα μας, έχει πληγεί περισσότερο, λόγω της πανδημίας, είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Γι΄αυτό το λόγο, από την πρώτη μέρα, ξεκινήσαμε ως κυβέρνηση με μια σειρά μέτρων στήριξης του κλάδου αυτού. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 300 εκατομμύρια έχουν δοθεί με διάφορες μορφές στήριξης στον κλάδο του πολιτισμού και έχουν διοχετευθεί ακριβώς για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, για τα οριζόντια μέτρα (αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, επιστρέπτεες προκαταβολές κλπ) είναι πάνω από 166 εκατομμύρια αυτά που έχουν δοθεί. Έχουν δοθεί 30 εκατομμύρια για το μητρώο καλλιτεχνών το οποίο είναι ένα εργαλείο που αναγκαστήκαμε να διαμορφώσουμε ακριβώς επειδή υπήρχαν παθογένειες δεκαετιών στο χώρο του πολιτισμού, και ανοχή δεκαετιών που έφεραν σε πολύ δυσμενή θέση τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού και λόγω της οικονομικής κρίσης. Γι΄αυτό δημιουργήσαμε αυτό το εργαλείο, στην αρχή ως χαρτογράφηση, μετά για την έκτακτη επιχορήγηση και πάνω από 35.000 άτομα έχουν εγγραφεί αυτή τη στιγμή και περισσότερα από 30 εκατομμύρια έχουν δοθεί. Από ειδικά προγράμματα και έκτακτες προσκλήσεις, μιλάμε για 26 εκατομμύρια, 50 εκατομμύρια στους εποπτευόμενους φορείς, και επιδότηση θέσεων σε θέατρα, μουσικές σκηνές 14 εκατομμύρια, και προχωράμε σε λίγο σε αντίστοιχο πρόγραμμα για τις αίθουσες κινηματογράφου”, ανέφερε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να καλύψουμε τα ζητήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία αλλά και τις παθογένειες και την αδιαφορία της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία είχε αφήσει τον κλάδο του πολιτισμού να παραπαίει».

Σε σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις, ο κ. Γιατρομανωλάκης υπενθύμισε ότι οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Πολιτισμού έχουν το αυτοδιοίκητο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει