Όταν η γαστρονομία, η οικοτεχνία και η χειροτεχνία συναντούν τον τουρισμό

213

Για ένα τρίωρο συζητήθηκε στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας που οργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου και ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, το παρόν και το μέλλον της οικοτεχνίας, της χειροτεχνίας και της γαστρονομίας στο νησί.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ένα ευρύ πεδίο συμμετοχής και εκπροσώπησης φορέων αναδείχτηκαν οι προοπτικές της σύνδεσης των προϊόντων γαστρονομίας, οικοτεχνίας και χειροτεχνίας με τον τουρισμό, παράλληλα με τις επιχειρηματικές δυνατότητες αλλά και τη διεύρυνση της απασχόλησης.

Με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού και της προέδρου του ΕΟΤ  Άντζελας Γκερέκου, αναλύθηκαν όλες οι πλευρές του θέματος σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο αλλά και την πολιτική βούληση για την δημιουργία ενός ξεχωριστού μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην άυλη παράδοση της Κρήτης.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο κλάδος των οικοτεχνών και των μικρών εξαγωγικών επιχειρήσεων αγροδιατροφής –που είναι ένας νέος δυναμικός τομέας δραστηριοτήτων,  με χαρακτηριστικό του την μοναδικότητα των παραγόμενων προϊόντων– καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μελλοντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός τόνισε από την πλευρά του ότι πολιτικά υπάρχει η βούληση και αν χρειαστεί θα γίνει μια νέα διαβούλευση για να διερευνηθούν οι τρόποι να προχωρήσει η σύνδεση του τουρισμού με την αγροτική και την οικιακή παραγωγή.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης χαιρετίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στις καινοτόμες πρωτοβουλίες που όλα αυτά τα χρόνια έχει λάβει η Περιφέρεια για τη στήριξη της οικοτεχνίας- χειροτεχνίας. Για τις γυναίκες επιχειρηματίες της Κρήτης, που σε δύσκολες συγκυρίες δίνουν μάχη να κρατηθούν όρθιες μίλησε η πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης Μαρία Πιτσικάκη.

Η κα. Πιτσικάκη απευθυνόμενη τόσο στον Υπουργό όσο και στην πρόεδρο του ΕΟΤ  αφού ανέλυσε τις ως σήμερα δράσεις του συλλόγου σε Ελλάδα και εξωτερικό παρουσίασε την πλούσια γκάμα των προϊόντων των 900 μελών του συλλόγου που θα μπορούσαν να τεθούν στην υπηρεσία του τουρισμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει