“Καμπανάκι” Κικίλια για Ρέθυμνο και Ηράκλειο

ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

1,166

«Καμπανάκι» για το Ηράκλειο χτύπησε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας. Οι περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου αλλά και Ηρακλείου είναι μεταξύ των περιοχών, όπου σημειώνεται αύξηση κρουσμάτων, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς.

Συγκεκριμένα, χθες ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως το παρήγορο είναι ότι στις  μεγάλες περιφέρειες υπάρχει μια σταθεροποίηση και είπε χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για άλλες περιοχές, όπου παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων.

Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς είναι οι Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αχαϊα, Εύβοια, Ηλεία, Κορινθία, Θάσος, Αργολίδα, Βοιωτία, Κεφαλλονιά, Κάλυμνος, Κάρπαθος και Γιάννενα.

Τι θα γίνει με τα ραντεβού που χάθηκαν

Κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κοροναϊού, ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε πως θα υπάρξει επαναπρογραμματισμός των ραντεβού για τον εμβολιασμό πολιτών που δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια». Θα αποσταλεί μήνυμα για ημέρα και ώρα εμβολιασμού στους πολίτες.

Εμβολιάστηκαν όσοι είχαν προσέλθει σε εμβολιαστικά κέντρα και όσοι είχαν κλείσει ραντεβού, ενώ εμβολιάστηκαν 400 τρόφιμοι στις φυλακές Κορυδαλλού, ώστε να μη χαθούν δόσεις εμβολίου της Pfizer, οι οποίες είχαν βγει από τις συνθήκες βαθιάς κατάψυξης. Ακόμα, εμβολιάστηκαν στο κέντρο της  Αμυγδαλέζας πάνω από 250 φιλοξενούμενοι. Επίσης, έλαβαν δόση υγειονομικοί και στρατιωτικοί. Η κρατική μηχανή λειτούργησε είπε ο υπουργός. Οι έκτακτοι εμβολιασμοί ολοκληρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης.

«Σκοπός μας ήταν να διαφυλάξουμε την υγεία των πολιτών αλλά και να μη χαθούν πολύτιμες δόσεις του εμβολίου» είπε ο υπουργός Υγείας.

Ξεπεράσαμε τους 600.000 εμβολιασμούς και είμαστε στο 5,71% της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Πρόσθεσε, ακόμα, πως «σήμερα έχουν εμβολιασθεί 25.137 πολίτες με την προσέλευση να ξεπερνά το 89%.»

Για τα ραντεβού που δεν έγιναν λόγω κακοκαιρίας, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως για την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών, τα ραντεβού θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα και οι πολίτες θα ενημερωθούν τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού, όσοι είχαν ραντεβού στο mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι τα ραντεβού θα γίνουν και αυτά την επόμενη εβδομάδα με την ίδια διαδικασία, ενώ για την ηλικιακή ομάδα 75 και άνω υπάρχει μέριμνα ώστε οι εμβολιασμοί να γίνουν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου.

 Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι αναμένεται να έρθει το β΄τετράμηνο του 2021, με συνολικά 1,2 εκατ. δόσεις (300.000 δόσεις μηνιαίως).

«Εφόσον λάβουμε έγκριση από τον EMA (σ.σ. Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), θα προχωρήσουμε άμεσα στη χορήγηση του εμβολίου», σημείωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις αντοχές του Συστήματος Υγείας, παρουσιάζοντας στοιχεία για την κατάσταση στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Αττική από 599 ΜΕΘ, οι 489 είναι κατειλημμένες, ενώ 110 είναι κενές.

Επίσης, από τις 240 ΜΕΘ Covid-19 στην Αττική, οι 204 είναι κατειλημμένες και μόλις 36 κενές.

Τέλος, ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση για την ανάγκη αιμοδοσίας, «μίας πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει