Από τη Δελημάρκου ξεκινά η ανάπλαση της Αγίας Τριάδας

Παρέμβαση 1 εκατ. ευρώ στον ιστορικό δρόμο

1,137

Ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ανάπλασης της οδού Δελημάρκου προχώρησε ο Δήμος Ηρακλείου που εξασφάλισε όλες τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις για να προχωρήσει το μεγάλο αυτό έργο που ουσιαστικά ενεργοποιεί το σχεδιασμό της Λότζια για την ανάπλασης της ιστορικής περιοχής της Αγίας Τριάδας, που μετά από δεκαετίες ολόκληρες πήρε σάρκα και οστά.

Το έργο εντάσσεται στη χρηματοδότηση του προγράμματος της αστικής ανάπλασης σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων κ. Γιάννη Αναστασάκη ο οποίος σημειώνει ότι η τάξη μεγέθους της παρέμβασης αυτής ξεπερνά το 1εκ. ευρώ.

Από τη Δελημάρκου ξεκινά η ανάπλαση της Αγίας ΤριάδαςΘα πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη ανάπλασης ανασύρθηκε με παρέμβαση του  περιβαλλοντικού συλλόγου Αγίας Τριάδας και συγκεκριμένα του προέδρου κ. Σ. Χούπα, που δρομολόγησε τη διαδικασία για την επικαιροποίηση της, καθώς δεν είχε καμία εμπλοκή από την αρχαιολογική υπηρεσία, ούτε υπήρχαν εκκρεμότητες  με τις πράξεις αναλογισμού.

Η ιστορική οδός Δελημάρκου, είναι μια από τις πιο σημαντικές οδεύσεις  της Αγίας Τριάδας, που συνδέει τη λεωφόρο Καλοκαιρνού, με την πλατεία Νεάρχου που «βλέπει» στον κόλπο του Δερματά.

Αναπτύσσεται σε ένα ιδιαιτέρα αξιόλογο τμήμα του ιστορικού κέντρου της παλιάς πόλης και περιλαμβάνει στο εσωτερικό της σημαντικά διατηρητέα κτήρια διαφορετικών χρονικά ιστορικών περιόδων.

Ανάμεσα σε αυτά είναι ο ενετικός ναός της Αγίας Αναστασίας, η περίφημη κρήνη Πριούλη, που με απίστευτη φιλοτιμία παραμένει όρθια, και βέβαια το τεράστιο κτήριο της παλιάς Πολυκλινικής, που κτίστηκε από τον γιατρό Χαράλαμπο Γιαμαλάκη τη δεκαετία του 1930.

Πρόκειται για ένα πραγματικά σπουδαίο τμήμα του ιστορικού ιστού της παλιάς πόλης που θα γίνει μια συγκροτημένη προσπάθεια για να αποκτήσει την παλιά του αίγλη.

Σε ό,τι αφορά τον συνολικότερο σχεδιασμό ανάπλασης της Αγίας Τριάδας η κρίσιμη εκκρεμότητα που πρέπει να δρομολογηθεί είναι η ανάθεση των πράξεων αναλογισμού, η τακτοποίηση των οποίων ουσιαστικά θα κλείσει όλες τις πολεοδομικές εκκρεμότητες ώστε να αρχίσουν συνολικότερες παρεμβάσεις ανάπλασης στην περιοχή.

Εφόσον τακτοποιηθεί το ζήτημα των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων θα μπορεί να προχωρήσει η υλοποίηση της μελέτης ανάπλασης της Αγίας Τριάδας η θεσμοθέτηση της οποίας, βάζει οριστικά τέλος στο αδηφάγο σχέδιο πόλης του ΄36  που ισοπέδωνε τον ιστορικό ιστό της πόλης μέσα από δραστικές διανοίξεις.

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Αγία Τριάδα, μιας από τις πιο ιστορικές περιοχές της πόλης,  είναι να λειτουργήσει  σαν  μια γειτονιά που θα παρέχει ανθρώπινες συνθήκες για τη ζωή των κατοίκων της στη σύγχρονη εποχή με παράλληλη διατήρηση της μορφής του ιστορικού της ιστού και ανάδειξης των αξιόλογων στοιχείων της από ιστορικής, πολιτιστικής και κτιριολογικής θεώρησης.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ο Δήμος Ηρακλείου προχωρά και  στην αγορά ενός εμβληματικού κτηριακού συγκροτήματος της περιοχής της Αγίας Τριάδας με σκοπό να το αναπλάσει και να το αξιοποιήσει ως κυψέλη πολιτισμού που θα στεγάσει σπουδαίες δραστηριότητες. Όπως για παράδειγμα τη δημιουργία Μεσογειακού Μουσικού Κέντρου όπου θα περιλαμβάνει και μια σπουδαία έκθεση μουσικών οργάνων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει