ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ – Αττική: Τα φαινόμενα υποχωρούν, οι συνέπειες μένουν

128

Υποχωρεί από σήμερα στο λεκανοπέδιο Αττικής η κακοκαιρία «Μήδεια» η οποία έντυσε όλη την Αθήνα στα λευκά, φέρνοντας παράλληλα πλήθος προβλημάτων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρ’ όλα αυτά συνιστά και σήμερα αποφυγή των μετακινήσεων και παραμονή των κατοίκων στα σπίτια τους, με δεδομένο ότι μπορεί τα φαινόμενα να υποχώρησαν, όχι όμως και οι συνέπειές τους. Παρά την απομάκρυνση των φαινομένων σήμερα από την Αθήνα, η θερμοκρασία και σήμερα θα παραμείνει στο μείον κατά κύριο λόγο, με τη μέγιστη θερμοκρασία να υπολογίζεται στους 3 βαθμούς.

ην ίδια στιγμή, σοβαρά προβλήματα αναμένεται να προκαλέσει ο παγετός των πρωινών ωρών. Η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας θα είναι κλειστή ως το πρωί, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο επιπρόσθετο πρόβλημα.

Στο μεταξύ, από χθες, οι υπάλληλοι της ΔΕΔΔΗΕ, της ΕΜΑΚ, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής έσπευσαν σε περισσότερες από 600 κοπές δέντρων στο Λεκανοπέδιο, που είχαν προκαλέσει αντίστοιχες και πολύωρες βλάβες ηλεκτροδότησης.

Στα «λευκά» ντύθηκε το Ζάππειο

Οι υπάλληλοι της ΔΕΔΔΗΕ μάλιστα, αναγκάστηκαν σε κάποιες περιπτώσεις να ζητήσουν τη συνδρομή του στρατού για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πλήθος των βλαβών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ζητήθηκε από τον στρατό να παράσχει τα βαριά οχήματά του για την γρήγορη απομάκρυνση δέντρων, σε περιοχές που κρίνεται απαραίτητο. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ μάλιστα, στα βόρεια προάστια της Αττικής, οι περιοχές που έμειναν για ώρες χωρίς ηλεκτροδότηση ήταν πάνω από 25.

 

Κι όλα αυτά συνέβαιναν σε μία Αττική που είχε καλυφθεί πλήρως από χιόνι, με εξαίρεση μόνο τους κεντρικούς δρόμους οι οποίοι καθαρίζονταν διαρκώς από εκχιονιστικά μηχανήματα. Η ορατότητα ήταν παντού περιορισμένη, ενώ ένα λευκό πέπλο είχε καλύψει όλο το λεκανοπέδιο.

Χιονισμένες και οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός
Χιονισμένες και οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός

Πρωτοφανείς ήταν οι εικόνες ακόμα και στο κέντρο της πόλης, με εκχιονιστικά μηχανήματα να επιχειρούν έξω από τη Βουλή και μέχρι το… Κολωνάκι. Η πλατεία Ζαππείου θύμιζε ένα μεγάλο λευκό δάσος, ενώ οι Εύζωνες της πλατείας Συντάγματος μεταφέρονταν στη σκοπιά με όχημα του Ελληνικού Στρατού και φορώντας την παραδοσιακή χλαίνη των Μακεδονομάχων προκειμένου να προστατευθούν από το ψύχος και το χιόνι.

Η εικόνα της χιονισμένης Ακρόπολης επίσης έκανε τον γύρο του κόσμου, αφού εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακή θεωρείται και αρκετά σπάνια.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, στην Αττική είχαν να παρατηρηθούν αντίστοιχα φαινόμενα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Αιτία του κύματος ψύχος, αλλά και των χιονοπτώσεων αποτέλεσε με βάση τις προβλέψεις των μετεωρολόγων η σύγκλιση των ανέμων πάνω από την Εύβοια που οδήγησαν σε σφοδρές χιονοπτώσεις στην περιοχή της Αττικής, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και η ενεργοποίηση του Αιγαίου που λόγω του βορειοανατολικού ανέμου έστειλε νεφώσεις που υπερπήδησαν τα όρη της Εύβοιας εμπλουτισμένες με τεράστια ποσά υγρασίας, η οποία και εναποτέθηκε με τη μορφή πολύ ισχυρών χιονοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει