ΓΙΟΥΧΤΑΣ: Έπεσαν οι τόνοι για τη γεώτρηση

291

Μετά από μια εκρηκτική αντιπαράθεση που κατέληξε στην Αστυνομική Διεύθυνση, έπεσαν χθες οι τόνοι ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου και Αρχανών Αστερουσίων, και όπως φαίνεται αρχίζουν μια προσπάθεια να βρουν ένα κοινό πλαίσιο διαχείρισης της γεώτρησης που σχεδιάζεται να εξορυχθεί στους πρόποδες του Γιούχτα.

Η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου τονίζει ότι έχει αδειοδοτηθεί για να προχωρήσει η γεώτρηση, ενώ την ίδια ώρα ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μ.Κοκοσάλης ξεκαθαρίζει ότι η διαχείριση του νερού δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη, και ούτε να επιβάλλονται δεδομένα χωρίς να προηγείται πολιτικός διάλογος.

Στην προσπάθεια να βρεθεί μια χρυσή τομή φαίνεται ότι εξακολουθεί να παρεμβαίνει αθόρυβα και ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης, ο οποίος μάλιστα κλήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η εκρηκτική αντιπαράθεση των δύο πλευρών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι μπορεί να υπάρξει κοινή συνισταμένη ανάμεσα στις δύο πλευρές, η οποία όμως θα θεμελιώνεται μέσα από μία κοινή συμφωνία, η οποία θα προβλέπει αυστηρούς και ακλόνητους κανόνες και πλαίσιο λειτουργίας της γεώτρησης, η οποία προτείνεται να επιτηρείται από μια δημόσια υπηρεσία, όπως για παράδειγμα τη διεύθυνση υδάτων.

Κοινή ανακοίνωση

Με κοινή ανακοίνωση τους οι δημοτικές παρατάξεις των Λαικών Συσπειρώσεων Ηρακλείου και Αρχανών Αστερουσίων χαρακτηρίζουν «κακόγουστο σόου» την αντιπαράθεση που στήνεται μεταξύ των δημοτικών Αρχών για την ανόρυξη γεώτρησης από τη ΔΕΥΑΗ στο Γιούχτα, έχει ΕΝΑΝ σκοπό: να κρύψουν τις ευθύνες ΟΛΩΝ ΤΟΥΣ για την πολιτική διαχείρισης του νερού που εφαρμόζουν και η οποία οδηγεί το λαό στις Αρχάνες, τα γύρω χωριά, τις νότιες περιοχές του Ηρακλείου, να λέει το «νερό νεράκι».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «ποιοι κυβερνούσαν τόσα χρόνια το κράτος, την περιφέρεια και τους δύο Δήμους; Δεν ήταν αυτοί οι ίδιοι παράγοντες των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς, και οι καιροσκόποι παρατρεχάμενοι; Ποιανού την πολιτική εφαρμόζανε;

Την πολιτική που λέει ότι το νερό πρέπει να είναι εμπόρευμα, για να κάνουν «μπίζνες» Δήμοι, ΔΕΥΑ και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η λαϊκή οικογένεια να χρυσοπληρώνει έργα, δίκτυα και λογαριασμούς, και τελικά να κουβαλάει «εξάδες» το εμφιαλωμένο νερό!

Αυτοί που τάχα «υπερασπίζονται» τους δημότες του ενός ή του άλλου δήμου, κοροϊδεύουν! Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της ύδρευσης που αντιμετωπίζει ο λαός.

Την ώρα που κάνουν πως διεκδικούν, ως δημοτικοί άρχοντες, πατρότητες υπόγειων νερών, ορκίζονται και υπηρετούν πιστά μια πολιτική που δεν έχει σχεδιασμό για ολοκληρωμένη αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού και χαρακτηρίζεται από τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, κακή ποιότητα και αργό ρυθμό κατασκευής τους και τεράστιες απώλειες νερού από τα δίκτυα.

Είναι η πολιτική που διέλυσε δομές όπως το ΙΓΜΕ, που είχε σημαντική συμβολή στην καταγραφή και μελέτη υπόγειων νερών. Που υποχρεώνει όλες τις υπηρεσίες νερού και αποχέτευσης των Δήμων να δουλεύουν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Που οδηγεί σε άντληση πόσιμου νερού από λιγοστές γεωτρήσεις, αφήνοντας πολλές πηγές αναξιοποίητες.

Μελέτες για φράγματα και άλλα έργα μένουν στα συρτάρια, ενώ καμιά αξιοποίηση των νερών της βροχής δεν γίνεται. Τα αφήνουν να χάνονται στη θάλασσα, αφού πρώτα προκαλέσουν και ζημιές, λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει