ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Η επιτροπή κάνει δουλειά

201

Όταν πέρυσι, μετά από τη μεγάλη καταστροφή της ελαιοπαραγωγής, η Περιφέρεια Κρήτης προχωρούσε στη σύσταση μιας επιστημονικής επιτροπής, που θα βοηθά τους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν μια σειρά από αγροτικά ζητήματα, λίγοι ήταν εκείνοι που πίστεψαν στη χρησιμότητα ή τη διάρκεια της.

Και όμως, η επιτροπή όχι απλά έχει λειτουργήσει ως τώρα αρκετά ικανοποιητικά και επαρκώς, αλλά παράλληλα έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση ουσιαστικών προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή συνεχίζει τη δράση της, αλλά και τις παρεμβάσεις της, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας, καθώς και της παραγωγής.  Στη χθεσινή συνεδρίαση της μάλιστα, βρέθηκε στο επίκεντρο, η παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα φυτοπροστασίας.

Όπως αναφέρθηκε από τα μέλη της επιτροπής οι ελαιοπαραγωγοί την τρέχουσα χρονική περίοδο και δεδομένων των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, θα πρέπει να προβούν στο κλάδεμα και στην καταστροφή των φυτικών υπολειμμάτων, και να εφαρμόσουν προστατευτικά χαλκούχα σκευάσματα.

Στο μεταξύ ο απολογισμός της φετινής ελαιοκομικής περιόδου έκλεισε με θετικό πρόσημο, αφού η τρέχουσα ελαιοκομική περίοδος έχει να επιδείξει μεγάλη παραγωγική δυναμική που έφτασε τους 80 χιλιάδες τόνους ποιοτικού ελαιολάδου. Αποτέλεσμα, της ορθολογικής αντιμετώπισης του δάκου και η σωστή εφαρμογή του προγράμματος της Δακοκτονίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Περιφέρειας Κρήτης.

Επίσης στα πεπραγμένα της Επιτροπής συγκαταλέγονται μεγάλος αριθμός ανακοινώσεων και συστάσεων προς τους ελαιοπαραγωγούς, δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης των Τομεαρχών της Δακοκτονίας, με σκοπό την παρακολούθηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων σε θέματα φυτοπροστασίας.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε ο απολογισμός της Επιτροπής του προηγούμενου έτους 2020. Ακολούθησε ο προγραμματισμός των δράσεων για το τρέχον έτος 2021, με τις δράσεις να προσανατολίζονται κυρίως στη φυτοπροστασία της ελιάς. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης ευχαρίστησε  τα μέλη της Επιτροπής για την  ουσιαστική συμβολή  στην επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος της Δακοκτονίας στο νησί τονίζοντας, ότι, « με την ορθή εφαρμογή του προγράμματος επετεύχθηκε ο στόχος της  υψηλής παραγωγής και ποιότητας του προϊόντος».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει