Ξανά στο προσκήνιο το Nutri-Score

866

…που υποβαθμίζει τα κρΗτικά προϊόντα

Στο προσκήνιο για μία ακόμα φορά έρχονται τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το σύστημα ποιότητας προϊόντων Nutri – Score, που βαθμολογεί «χαμηλά» πολλά κρητικά προϊόντα μεταξύ των οποίων το μέλι και το ελαιόλαδο.

Όπως έχει ήδη γράψει η «Π», η οποία πρώτη ανέδειξε αυτό το σπουδαίο ζήτημα, μια πρώτη λύση έχει βρεθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης παρενέβη στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, μετά από πιέσεις της Περιφέρειας Κρήτης, βάζοντας βέτο για το θέμα, αποτρέποντας την υιοθέτηση του συγκεκριμένου συστήματος αξιολόγησης τροφίμων, το οποίο αδικούσε και υποβάθμιζε την αξία σημαντικών τοπικών ποιοτικών προϊόντων. Υπενθυμίζεται ότι, το “Nutri – Score” αποτελεί ένα σύστημα πιστοποίησης προϊόντων, το οποίο τα κατατάσσει σε κατηγορίες από Α έως και Ε, χρησιμοποιώντας τα πέντε πρώτα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου. Για την κατηγοριοποίηση των προϊόντων λαμβάνονται υπόψη συστατικά όπως η ζάχαρη, τα λίπη και το αλάτι, με τη Γαλλία, αλλά και γειτονικές χώρες, να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύστημα σε πάνω από 1.000 συσκευασμένα προϊόντα.

Το θέμα, παρά το βέτο της Ελλάδας επανήλθε στο προσκήνιο πρόσφατα, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης τόνισε ότι «η διατροφική αξία του ελαιόλαδου είναι διαχρονικά αποδεδειγμένη μέσα από αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες και έρευνες».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Τομεάρχης, «η χώρα μας, ορθά, έθεσε βέτο σε αυτή την απόφαση, αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί. Απαιτούνται στρατηγικές συνεργασίες με όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες, κοινές και συντονισμένες ενέργειες έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα καταστροφικό αποτέλεσμα. Στην προσπάθεια αυτή, θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία που θα αναπτυχθεί για να καταταχθεί το ελαιόλαδο στη θέση που του αξίζει: Στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει