Οι αστυνομικοί της Κρήτης πραγματοποίησαν αφιέρωμα για το Νίκο Καζαντζάκη

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

585

Η Λέσχη Ανάγνωσης Πολιτισμού και  Ιστορίας της Τοπικής Διοίκησης Ηρακλείου» της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (ΙΡΑ) σε συνδιοργάνωση με την «Παγκόσμια Λέσχη Ανάγνωσης Έργων του Νίκου Καζαντζάκη» που διοργανώνεται από την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦNΚ)  έκαναν διαδικτυακά ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Κρητικό συγγραφέα και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Την εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών, μελών της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών καθώς και μέλη της ΔΕΦΝΚ από ολόκληρη την Ελλάδα, συντόνισε ο Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Ηρακλείου και Α’ Αντιπρόεδρος του Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Μανόλης Ζαχαριουδάκης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε με μήνυμά του ο Αντιστράτηγος – Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Μιχάλης Καραμαλάκης τονίζοντας τη σημασία του έργου του Ν. Καζαντζάκη. Μεταξύ άλλων είπε «…οι πνευματικές-λογοτεχνικές μορφές του Νίκου Καζαντζάκη … μας ταξιδεύουν διαχρονικά σε ένα ποταμό αριστουργηματικών έργων με πολυποίκιλο και πολυδιάστατο περιεχόμενο, που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Κρήτη, ως  αφετηρία του μακροχρόνιου ταξιδιού του σε όλο τον κόσμο, είναι υπερήφανη για έναν από τους μεγαλύτερους διανοούμενους του 20ου αιώνα».

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν αρχικά το ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Η ζωή και το έργο του Ν. Καζαντζάκη», που ευγενικά παραχώρησε για την εκδήλωση το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το κορυφαίο μυθιστόρημα του Κρητικού συγγραφέα «Ο Καπετάν Μιχάλης», με το οποίο η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη συμμετέχει στους εορτασμούς για την Εθνική Παλιγγενεσία. Την παρουσίαση του έργου έκανε η Κατερίνα Ζωγραφιστού, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ και υπεύθυνη για την Παγκόσμια Λέσχη Ανάγνωσης Έργων του Νίκου Καζαντζάκη.Οι αστυνομικοί  της Κρήτης

Αποσπάσματα από το έργο διάβασαν η Θωμαΐς Γιαννακοπούλου – Ταμίας της Τοπικής Διοίκησης Χαλκιδικής της ΙΡΑ, η Δώρα Κωνσταντίνου – Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Μεσσηνίας της ΙΡΑ, ο Σπύρος Μποσγας – Φοιτητής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, η Ιωάννα Ροτζιωκου – Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Χριστοδουλου – Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Πέλλας της ΙΡΑ.

Την παρουσίαση του έργου ακολούθησε συζήτηση με πολλές ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις.  Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Πατήρ Νεκτάριος Μητρόπουλος, Ηγούμενος της Μονής Σπηλιάς μίλησε για τον ένθεο Καζαντζάκη. Η Φιλόλογος και Ψυχολόγος κ. Γιάννα Χουρδάκη έκανε εύστοχα σχόλια για το υπερβατικό νόημα της ελευθερίας στο έργο του Κρητικού συγγραφέα, αλλά και για την ελευθερία ως εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου. 

Η κ. Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παν/μίου Πελοποννήσου (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτιστικών Αγαθών (Δ.Π.Α), μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ δώρισε για τη βιβλιοθήκη της Τοπικής Διοίκησης Ηρακλείου της ΙΡΑ  τον συλλογικό τόμο «Ο Καζαντζάκης και η πολιτική» που έχει επιμεληθεί η ίδια με τον  κ. Νίκο Χρυσό, συγγραφέα και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ.  Μια σειρά, επίσης, από έντεκα έργα του Νίκου Καζαντζάκη προσέφερε για την παραπάνω βιβλιοθήκη η κ. Κατερίνα Ζωγραφιστού.

Με τη σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων και από τις δύο λέσχες ανάγνωσης θα πραγματοποιηθεί μια δεύτερη αναγνωστική βραδιά  την 21 Φεβρουαρίου και ώρα 8 το βράδυ  με το έργο «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ  ΙΑΠΩΝΙΑ – ΚΙΝΑ».

«Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες που είχαν τη διάθεση να παρακολουθήσουν αυτή τη διαδικτυακή βραδιά. Ήταν ένα κοινό με πραγματικό ενδιαφέρον για το έργο του παγκόσμιου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει