ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ: Βλέπουν αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας

116

Ολοταχώς βαδίζουμε προς αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας κατά τους δύο επόμενους μήνες, κάτι που ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενο με δεδομένο το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και του λιανεμπορίου μέσα στον Ιανουάριο, αλλά πλέον και του προγραμματισμένου ανοίγματος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τον Φεβρουάριο.

Αυτό ανέφερε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ βρισκόμασταν στα 500 κρούσματα την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, από εκείνο το σημείο και μετά, σημειώθηκε μία αύξηση και αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του μήνα να φτάσουμε τα 670 κρούσματα την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου ο αριθμός των κρουσμάτων να αγγίξει τα 800. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λίγες μέρες από την επαναλειτουργία δημοτικών σχολείων και λιανεμπορίου η αύξηση των κρουσμάτων φτάνει το 30%.

Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι δημοτικά σχολεία και λιανεμπόριο θα παραμείνουν ανοιχτά και θα επαναλειτουργήσει από το Φεβρουάριο η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που ακολουθεί, ότι στο τέλος του ερχόμενου μήνα τα κρούσματα θα κυμαίνονται  στα 950-1.000 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο.

1.700 κρούσματα την ημέρα τον Μάρτιο

Ακόμα πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση τον Μάρτιο, με δεδομένη και την περαιτέρω διασπορά του μεταλλαγμένου και πιο μεταδοτικού στελέχους στη χώρα μας, αφού στο τέλος του συγκεκριμένου μήνα τα κρούσματα αναμένεται να κινούνται στα 1.650-1.700 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο. Μάλιστα, αν δε ληφθούν μέτρα, ώστε να σπάσουν από την αρχή οι αλυσίδες μετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού, τον Απρίλιο και τον Μάιο αναμένεται να γίνει… χαμός σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων.

Υφασμάτινες μάσκες

Στις συζητήσεις που έχουν προκύψει σε σχέση με τις υφασμάτινες μάσκες αλλά και στη χρήση της κολχικίνης αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

«Γνωρίζουμε ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία της προστασίας της μύτης, οποιοσδήποτε τρόπος και φραγμός, είτε πάνινη είτε χειρουργική μάσκα, ήταν καλύτερο από το να μην χρησιμοποιούμε τίποτα. Ήταν και η παραγωγή χειρουργικών μασκών περιορισμένη, οπότε προκρίθηκε η χρήση διαφορετικών μέσων.

Τώρα φαίνεται ότι η επάρκεια σε χειρουργικές μάσκες είναι τέτοια που κανείς θα προτιμήσει να χρησιμοποιήσει έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο, ιδιαίτερα σε συνθήκες συνωστισμού» είπε ο κ. Δημόπουλος αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με τις υφασμάτινες μάσκες.

Σχολιάζοντας ότι κάποιοι ίσως θεωρήσουν ότι αυτό γίνεται για λόγους κέρδους, ο ίδιος τόνισε ότι «δεν νομίζω ότι υπουργεία Υγείας και επίσημοι οργανισμοί κρατών θα κινούνταν με κίνητρο το κέρδος. Το πρόβλημα με τον κοροναϊό είναι ότι είναι μια νέα ασθένεια και είναι λογικό στο ευρύ κοινό να δημιουργούνται ερωτηματικά όταν υπάρχει αλλαγή στις οδηγίες. Κατά τη γνώμη μου οφείλεται στο γεγονός ότι προκύπτουν νέα δεδομένα».

Γιατί υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων στο Ισραήλ, παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού

Μιλώντας για το γιατί υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων στο Ισραήλ, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι «οι μελέτες που σχεδιάστηκαν και σύμφωνα με τις οποίες δόθηκε η άδεια χρήσης των εμβολίων είχαν ως καταληκτικό σημείο τη μείωση της νόσησης και όχι της μετάδοσης.

Επομένως υπάρχουν ερωτηματικά σε σχέση με το κατά πόσο ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση. Στο Ισραήλ που έχει εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού συνεχίζεται η μετάδοση. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να κρατάμε και τα μέτρα προστασίας που γνωρίζουμε.

Για τον οίκο ευγηρίας στην Ελλάδα που εντοπίστηκαν κρούσματα, γνωρίζουμε ότι περίπου 14 – 20 μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, αναπτύσσεται ανοσία περίπου στο 50% των ανθρώπων. Γνωρίζουμε ότι η ανοσιακή απόκριση σε ηλικιωμένα άτομα είναι μικρότερη.

Δεν γνωρίζουμε επίσης κατά πόσο νοσούσαν νωρίτερα». «Για να πετύχουμε ένα επίπεδο ανοσίας ικανοποιητικό, ώστε να μην παίρνουμε μέτρα, ή να παίρνουμε λίγα μέτρα και να ανοίξει πλήρως η οικονομία και η αγορά, απαιτούνται 30-40 χιλιάδες εμβολιασμοί τη μέρα από τώρα μέχρι τον Ιούνιο.

Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να έχουμε περισσότερα εμβόλια που να περάσουν διαδικασίες έγκρισης και να κυκλοφορήσουν» συνέχισε ο κ. Δημόπουλος. «Οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι επικίνδυνοι στην Ελλάδα όπως ξέρουμε από τον ιό της γρίπης. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή την περίοδο αυτή επειδή έχουμε παράλληλα αύξηση στην κινητικότητα. Πρέπει να κρατήσουμε τα μέτρα όσο γίνεται περισσότερο για να αποφύγουμε αυτό που κανείς δεν επιθυμεί» τόνισε στο ίδιο θέμα.

Τι είπε για την κολχικίνη

Μιλώντας τέλος για την κολχικίνη, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε: «Έχουμε μια προκαταρκτική ανακοίνωση από μία καναδέζικη μελέτη που έδειξε ότι σε ασθενείς που ήταν σπίτι τους, όταν χορηγήθηκε κολχικίνη, υπήρξε μια μείωση του ποσοστού των ασθενών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν, να μπουν σε μηχανική υποστήριξη και των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Δικαίως ο ΕΟΦ έβγαλε την οδηγία για χορήγησή της σε ασθενείς που περνούν τη νόσο ήπια».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει