Ανησυχούν οι επιστήμονες για τις μεταλλάξεις στο Ηράκλειο

624

Οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα και για άλλα “ύποπτα” δείγματα”

Εντείνεται η ανησυχία των επιστημόνων μετά τον εντοπισμό 8 επιπλέον μεταλλάξεων του κοροναϊού στην Κρήτη σε σύνολο 32 σε όλη την Ελλάδα. Και οι 8 εντοπίστηκαν σε ασθενείς από τον νομό Ηρακλείου και οι 2 είναι γυναίκες νεαρής ηλικίας.

Πάνω από 15 ύποπτα δείγματα έχουν σταλεί από το Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και ο έλεγχος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο, οι ασθενείς, 3 άνδρες και 5 γυναίκες, ενημερώθηκαν ότι νοσούν από Covid-19, ωστόσο μέχρι χθες που έγινε η επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ δεν ήταν γνωστό, άρα ούτε εκείνοι γνώριζαν ότι έχουν προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Από τους ασθενείς οι 6 είναι ηλικιωμένοι και οι 2- πρόκειται για γυναίκες- ανήκουν σε πολύ νεότερες ηλικίες.

Δύο από αυτούς νοσηλεύονται

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις 8 οι δύο νοσηλεύονται σε κλινική κοροναϊού στο Ηράκλειο.

Όπως έγραψε η “Π”, πριν λίγες ημέρες εντοπίστηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε ηλικιωμένη γυναίκα στο Ηράκλειο το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος της Covid-19.

Η γυναίκα δεν έχει ταξιδέψει και βρίσκεται σε καραντίνα.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΕΟΔΥ σημειώνεται:

«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού μετά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενημερώνει ότι:

Το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κατά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021  ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων.  Εξ αυτών, τα 172 δείγματα  αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.

Το σύνολο των 172 δειγμάτων που ελέγχθηκαν αναδρομικά προέρχονται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR στις 23/12/2020.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 63 πρόσφατων δειγμάτων (11/1/21-18/1/21), εκ των οποίων 3 δείγματα προέρχονται από Πύλες Εισόδου, 4 δείγματα αφορούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7, 12 δείγματα προέρχονται από την ΥΠΕ Κρήτης και 44 δείγματα από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα:

  • 3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.
  • 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
  • 8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη.
  • 17 δείγματα από την Αθήνα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες».

Τα κρούσματα της μετάλλαξης της Μεγάλης Βρετανίας χαρακτηρίζονται από  υψηλή μεταδοτικότητα, αλλά και υψηλή θνησιμότητα.

“Φυσικά και ανησυχούμε” σχολίασε ο καθηγητής Γ. Σουρβίνος, τονίζοντας ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας πρέπει προφανώς να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή.

Πρόβλημα οι καθυστερήσεις των εμβολιασμών διεθνώς

Ο ίδιος είπε ότι την κατάσταση θα βοηθούσε η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών διεθνώς.

“Δυστυχώς υπάρχει αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα που έχει σχέση με την παραγωγή των φαρμάκων.

Δεν υπάρχει η παραγωγή που θα θέλαμε” είπε.

Πάνω από 10.000 οι εμβολιασμοί στην Κρήτη

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού στην Κρήτη έχουν εμβολιαστεί 10.405 άτομα.

Συγκεκριμένα, 5.212 στο Ηράκλειο, 2.456 στα Χανιά, 1.048 στο Ρέθυμνο 1.689 στο Λασίθι.

Πανελλαδικά έχουν γίνει 157.388 εμβολιασμοί.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει