Η Ειρήνη Γαλλή, αρχαιολόγος του ΑΜΗ, παρουσιάζει κάποια από τα κυκλαδικά ειδώλια

Με την ιστορία για τα  «Κυκλαδικά ειδώλια στην Κρήτη» συνεχίζονται οι  ψηφιακές δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου  που αφορούν  την ενότητα σύντομων ξεναγήσεων σε επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου.

Οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου αφηγούνται ενδιαφέρουσες ιστορίες αντικειμένων που μαρτυρούν σχέσεις των αρχαίων πολιτισμών της Κρήτης με άλλους πολιτισμούς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα κυκλαδικά ειδώλια που έχουν ανακαλυφθεί σε ανασκαφικές έρευνες στην Κρήτη αποτελούν χειροπιαστές αποδείξεις ότι πριν από 4500 χρόνια είχαν αναπτυχθεί στενές και πολυεπίπεδες σχέσεις ανάμεσα σε κοινότητες της Κρήτης και των Κυκλάδων. Σχέσεις που δεν περιορίζονταν στην ανταλλαγή και την προμήθεια πρώτων υλών και αγαθών.

Η Ειρήνη Γαλλή, αρχαιολόγος του ΑΜΗ, παρουσιάζει κάποια από τα κυκλαδικά ειδώλια που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και συζητά για τον ρόλο αυτών των στατικών και τυποποιημένων λίθινωνμορφών,  που στην πλειονότητά τους αναπαριστούν γυναίκες.

Το video είναι διαθέσιμο στο κανάλι του Μουσείου στο Youtube:

στην ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου  και στη σελίδα Facebook Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – Heraklion Archaeological Museum

Δείτε επίσης στα προηγούμενα βίντεο

Την ιστορία του σείστρου, του μουσικού οργάνου που υιοθέτησαν οι Μινωίτες από την Αίγυπτο, από την Προϊσταμένη του Μουσείου, Στέλλα Μανδαλάκη

 

Την ιστορία του «τύμπανου» του Ιδαίου Άντρου, από τον Κλεάνθη Σιδηρόπουλο, αρχαιολόγο-νομισματολόγο του ΑΜΗ

Την ιστορία των Κυκλαδικών αγγείων από το Κεντρικό Ιερό της Κνωσού, από την αρχαιολόγο του ΑΜΗ Ειρήνη Νικολακοπούλου