Όμιλοι και από την Κρήτη  ζητάνε την παραίτηση του Δ.Σ. της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ

230

Σε… τσουνάμι έχουν μετατραπεί οι εξελίξεις στην ιστιοπλοΐα μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση. Ύστερα από την απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για αναστολή της χρηματοδότησης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, δεκάδες όμιλοι ζήτησαν με επιστολές τους την παραίτηση του ΔΣ.  

Επίσης θα διενεργηθούν έλεγχοι στα Πόθεν Έσχες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς σύμφωνα με τον νόμο 2725/99, τα μέλη του ΔΣ μιας ομοσπονδίας είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν δηλώσεις Πόθεν Έσχες.

«Η πλήρης εμπέδωση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στον χώρο του αθλητισμού, αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα και δέσμευση», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού. Η ελληνική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιτέθηκε στον Λευτέρη Αυγενάκη με αφορμή την αναστολή χρηματοδότησής της και έκανε λόγο για “σχέδιο άλωσης” που “ήταν ο στόχος από την αρχή”.

Ανάμεσα, λοιπόν, στα σωματεία βρίσκονται κάποιοι από τους παλαιότερους Ιστιοπλοϊκούς Ομίλους της χώρας, όπως ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιά, ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών κ.α. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες επιστολές διότι πολλοί όμιλοι δεν έχουν ακόμη συγκαλέσει σε συνεδρίαση τα Διοικητικά Συμβούλιά τους.

Από την Κρήτη έχουν υπογράψει την επιστολή.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΑΖΙΟΥ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Ο Ν.Α.Ο. Μαλίων εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

“Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Μαλίων, αν και νεοσύστατος, θεωρεί υποχρέωση του να σταθεί υποστηρικτής και αρωγός κάθε προσπάθειας εξυγίανσης και κάθαρσης του αθλητικού χώρου από παθογένειες και πρακτικές που δυσφημίζουν το άθλημα της ιστιοπλοϊας και αποθαρρύνουν τους νέους να ανήκουν στην ιστιοπλοϊκή κοινότητα. Στηρίζουμε και τιμούμε τους ανθρώπους που μας έχουν κάνει περήφανους ως Έλληνες σε διεθνείς διοργανώσεις και Ολυμπιάδες και θεωρούμε το δρόμο της διαφάνειας και της δικαιοσύνης ως μοναδική επιλογή”.

Ενεργοποιείται «πακέτο» τριών κοινωνικών δράσεων

Το πρώτο «πακέτο» κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών, για την αντιμετώπιση φαινομένων κάθε μορφής βίας και κατάχρησης εξουσίας στον ελληνικό αθλητισμό, αποφασίστηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και συμμετείχαν η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα και ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς:

  1. Η πρόεδρος του ΣΟΕ, Εύη Μωραϊτίδου και το μέλος του ΔΣ, Αγγελική Καραπατάκη, ενημέρωσαν για την πρόταση των Ολυμπιονικών να δημιουργηθεί «Επιτροπή Αντιμετώπισης Φαινομένων Βίας και Ρατσισμού». Η εισήγησή τους υιοθετήθηκε ασμένως και άμεσα δημιουργείται ομάδα εργασίας, υπό την εποπτεία του κ. Αυγενάκη και της κ. Συρεγγέλα, με τη συμμετοχή Πρωταθλητών, φορέων του αθλητισμού και προσωπικοτήτων, προκειμένου να εξειδικεύσει τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής.
  2. Επιπλέον, αποφασίστηκε η προώθηση καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις Αξίες και τα οφέλη του αθλητισμού με την ενεργό συμμετοχή του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά», και τη συνεργασία όλης της αθλητικής οικογένειας. Μια εκστρατεία παρακίνησης τόσο για να «σπάσει η σιωπή» απέναντι σε φαινόμενα κάθε είδους βίας και κατάχρησης εξουσίας στο αθλητικό οικοδόμημα, όσο και για να ασχοληθεί ακόμα πιο ενεργά και συμμετοχικά η ελληνική κοινωνία στις αθλητικές δραστηριότητες.
  3. Παράλληλα, να εφαρμοστούν ακόμα πιο πιστά οι διεθνείς πρακτικές καλής λειτουργίας και διακυβέρνησης στο αθλητικό οικοσύστημα, όπως συστήνονται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλπ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει