Εκατοντάδες καταγγελίες μετά την κατάθεση ψυχής από την Μπεκατώρου

147

Η καταγγελία της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου προκαλεί ντόμινο εξελίξεων, όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού.

Πάνω από 100 είναι οι καταγγελίες για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που έχουν δεχθεί φοιτήτριες από δύο καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τις επιβεβαιώνει μάλιστα και η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) Λίνα Σαλταμπάση, απόφοιτη και η ίδια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Η ίδια είπε ότι βρήκε τοίχο όταν προσπάθησε να καταγγείλει τέτοια περιστατικά και πως οι αποκαλύψεις είναι από το 1984.

Σημειώνεται πως ο πρώην καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αρνήθηκε σε δηλώσεις του κατηγορηματικά όλα όσα καταγγέλλουν οι φοιτήτριες του ΑΠΘ περί σεξουαλικής παρενόχλησης, τονίζοντας ότι σεβόταν όλα τα παιδιά και προσπαθούσε να τα βοηθήσει για να περάσουν το μάθημά του.

Τα όσα γνωστοποιούνται προκάλεσαν την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία ζήτησε οι έρευνες να φτάσουν έως το τέλος, ενώ ταυτόχρονα παρενέβη και η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο Σχολές του ΑΠΘ, έναν στη Φιλοσοφική και τον άλλο στο Γεωλογικό, προκειμένου να κινηθεί η ποινική διαδικασία, ενώ στην υπόθεση θα περιληφθεί και η αναφορά του πρύτανη του ΑΠΘ.

«Να ανοίξουν στόματα»

«Είναι σημαντικό να βρούμε τη δύναμη να μιλήσουμε. Η σιωπή είναι αυτόματη αντίδραση» αναφέρει  η Ελπίδα Κόκοτα, η οποία είναι ιδρύτρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «MeΧοXo», που ασχολείται με την κακοποίηση των γυναικών.

Πολιτικοί και  δημοσιογράφοι

Με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η δημοσιογράφος Ιωάννα Ηλιάδη αναφέρθηκε σε σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε όταν ήταν νεαρή συντάκτρια στον Ριζοσπάστη, διαπιστευμένη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όπως εξομολογείται είχε κλείσει ραντεβού στο Υπουργείο με τον υφυπουργό ο οποίος, όπως καταγγέλλει, της επιτέθηκε, πήγε να της ξεκουμπώσει το φόρεμα και όταν εκείνη αντέδρασε άρχισε να την κυνηγάει γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων. Περιγράφει ότι άρχισε να ουρλιάζει και πως βγήκε από το γραφείο του.

Την δική της τραυματική εμπειρία μετέφερε (καταγγελία) η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα, σχετικά με σεξουαλική παρενόχληση την οποία είχε δεχθεί κατά το παρελθόν.

Η κ. Δημαδάμα αναφέρθηκε σε περιστατικό που της είχε συμβεί και αφορά σε παρενόχληση που είχε υποστεί από κομματικό στέλεχος. Η ίδια περιγράφοντας είπε πως της είχε συμβεί σε ασανσέρ από άτομο το οποίο τώρα έχει αποσυρθεί από την πολιτική. Συμπλήρωσε ωστόσο πως δεν θα ήθελε να δώσει συνέχεια στην υπόθεση.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει