ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: Στο Ηράκλειο ο μεταλλαγμένος ιός

987

Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς ο εντοπισμός μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού με υψηλή μεταδοτικότητα σε κάτοικο του Ηρακλείου. Είναι το πρώτο που εντοπίζεται στην Κρήτη και η ασθενής η οποία βρίσκεται σε καραντίνα δεν έχει ταξιδέψει.

Από τα 26 κρούσματα που έχουν το μεταλλαγμένο στέλεχος και έχουν βρεθεί στην Ελλάδα, μόνο αυτό της Κρήτης κι άλλο ένα στην Αττική, δεν σχετίζεται με ταξίδι.

Δειγματοληψία σε δημόσια δομή του Ηρακλείου

Όπως είπε στην “Π” ο καθηγητής και διευθυντής του Ιολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε δειγματοληψία που έγινε σε δημόσια δομή του Ηρακλείου.

Εντοπίστηκε σε γυναίκα που κόλλησε Covid-19 μετά από επαφή που είχε με επιβεβαιωμένο κρούσμα και βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ ιχνηλατούνται οι επαφές της.

Ο κ. Σουρβίνος σημείωσε: “Το εντοπίσαμε ως δείγμα ύποπτου για μετάλλαξη, κάναμε στο εργαστήριο τους προβλεπόμενους εργαστηριακούς ελέγχους που επιβεβαίωσαν τις υποψίες μας και στην  συνέχεια η τελική γενετική ανάλυση έγινε από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η γυναίκα ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή  ότι φέρει το μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού.

Έχει υψηλή μεταδοτικότητα αλλά δεν επηρεάζει το εμβόλιο

Το στέλεχος έχει το κωδικό όνομα Β117  και χαρακτηρίζεται από την υψηλή μεταδοτικότητά του.

Ο κ. Σουρβίνος σημείωσε ωστόσο ότι  η εμφάνιση του δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ο ίδιος είπε ότι πιθανόν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα και αυτό είναι ανησυχητικό όπως και το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν οι ειδικοί πως μεταδόθηκε στην γυναίκα αφού δεν έχει ταξιδέψει.

Όπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Open, τα δυο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στον γενικό πληθυσμό και όχι στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην Αττική, ενώ το άλλο εντοπίστηκε στην Κρήτη. Αμφότεροι οι νοσούντες έχουν τεθεί σε καραντίνα και ακολουθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μέχρι τώρα, από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού στην Ελλάδα. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως τα προηγούμενα 24 κρούσματα είχαν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου της χώρας.

Τα δυο κρούσματα που εντοπίστηκαν τώρα έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα τους ειδικούς, ενώ για τον εντοπισμό γενικά των 26 περιπτώσεων της μετάλλαξης του κορονοϊού έχουν διεξαχθεί 1.500 αλληλουχίες γονιδιώματος από τους ερευνητές. Αυτό σημαίνει πως όσο προχωρά η διαδικασία της έρευνας, δεν αποκλείεται να προκύψουν κι άλλα κρούσματα με τον μεταλλαγμένο κορονοϊό στην Ελλάδα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει