ΑΝ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ: Επιστροφή για Γυμνάσια-Λύκεια 1 Φεβρουαρίου

136

Η Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου φέρεται ως επικρατέστερη ημερομηνία για την επιστροφή των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών του Υπουργείου Υγείας θα λάβει την οριστική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα, ώστε να έχουν περάσει αρκετές ημέρες από το άνοιγμα των καταστημάτων και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα από τον κοροναϊό να δώσει τη συγκατάθεσή της στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων ταυτόχρονα, αφού η λύση να λειτουργήσει μόνο η Γ΄ Λυκείου δεν ήταν εφικτή.

«Το να μένουν τα σχολεία κλειστά, είναι σοβαρό θέμα. Οι συνέπειες για το μέλλον της κοινωνίας και των παιδιών είναι σοβαρές. Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια με την τηλεκπαίδευση, όμως δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη δια ζώσης. Θα πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να ανοίξουν», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Χρήστος Ταραντίλης.

Για το άνοιγμα των σχολείων ρωτήθηκε και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους καθηγητές (ΟΛΜΕ) αλλά, όπως είπαν οι συνδικαλιστές, δεν έλαβαν απάντηση, αφού – όπως τους τονίστηκε – δεν υπάρχει ακόμη θετική εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους.

Τα επόμενα βήματα της αγοράς

Επόμενα βήματα είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό αλλά και η εστίαση, που έχει δεχτεί πολύ ισχυρό πλήγμα από το πολύμηνο λουκέτο.

Όλα τα τελευταία δεδομένα αναμένεται να τεθούν στο «τραπέζι» της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή και αναμένεται να γίνει διεξοδική συζήτηση για το τι θα μπορούσε να ανοίξει την προσεχή εβδομάδα.

Η εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστική για το άνοιγμα της εστίασης με την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν τον Φεβρουάριο τα εστιατόρια και τα καφέ και να δοθεί προτεραιότητα σε όσα μαγαζιά διαθέτουν εξωτερικούς χώρους

Οι επιχειρηματίες που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για πολλά «λουκέτα», αλλά και οι πελάτες περιμένουν να πιούν έναν καφέ έξω, πάντα με την τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, καθώς υπάρχει ήδη επιδότηση για θερμαντικά σώματα, η οποία ισχύει αναδρομικά για όσους ήδη διαθέτουν δίνοντας την δυνατότητα στους επιχειρηματίες να τα χρησιμοποιήσουν ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν στον χώρο τους πελάτες.

Τα τραπέζια θα αναπτυχθούν σε απόσταση, ενώ αποκλείεται για την ώρα το σενάριο να υπάρξουν τραπέζια για δυο άτομα μόνο, μετά την αντίδραση των επιχειρηματιών στον χώρο της εστίασης.

Τι λένε οι ειδικοί

Άμεσο άνοιγμα της εστίασης υπό προϋποθέσεις προτείνει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού. Αυτό μπορεί να γίνει αν η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται αυστηρά σε υπαίθριο χώρο με υπαίθρια θέρμανση και οι εργαζόμενοι του κλάδου ελέγχονται με μοριακά τεστ κάθε εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, η Αθηνά Λινού τόνισε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης βδομάδας θα κρίνουν και το άνοιγμα των σχολείων.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα των καταστημάτων τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στα πολυκαταστήματα και στα mall, με διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους δύο φορές το μήνα για να ξέρουμε ότι είναι ασφαλής ο χώρος, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να ενθαρρύνονται τα μικρά καταστήματα.

Σε ό,τι αφορά τα χιονοδρομικά κέντρα εκτίμησε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στα εστιατόρια των εγκαταστάσεων. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού, ακόμα και στα λιφτ αλλά και στις κάψουλες μεταφοράς των σκιέρ.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αφήνοντας «παράθυρο» για νέο lockdown, το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί άμεσα.

«Δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι κάθε εβδομάδα θα κάνουμε και ένα βήμα, επίσης δε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι κάθε εβδομάδα  τα βήματα είναι προς τα μπροστά, μπορεί να υπάρξουν και στάσεις, και βήματα προς όπισθεν. Έχουμε ένα παράθυρο που εκμεταλλευόμαστε, αλλά δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο, δεν τον έχουμε αφήσει πίσω μας, είναι δίπλα μας είναι και μπροστά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρέπει να διστάσουμε εφόσον παραστεί ανάγκη, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα λάβουμε τις αποφάσεις με την ταχύτητα του φθινοπώρου, αλλά με την ταχύτητα της ανοίξεως. Η ταχύτητα σε αυτές τις αποφάσεις είναι συμφέρουσα» διευκρίνισε ο κ. Εξαδάκτυλος. Όπως τόνισε και η κ. Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων «εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν χειροτερεύουν θα πρέπει σε μία με δύο εβδομάδες να ανοίξουν τα σχολεία» και υπογράμμισε:

«Δεν ξέρω αν αυτή την Παρασκευή θα βγάλουμε συμπεράσματα αλλά έχουν προτεραιότητα τα σχολεία».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει