ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ: Άνοιγμα με μέτρα και επιφυλάξεις

219

Με ικανοποίηση, φόβο, αλλά και επιφυλάξεις προσέρχονται από σήμερα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κι επιχειρηματίες στα πόστα τους, ελπίζοντας πως το σημερινό άνοιγμα του λιανεμπορίου θα ανακόψει, έστω και μερικώς το κλείσιμο πλήθους επιχειρήσεων.

Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει στο άνοιγμα των επιχειρήσεων χωρίς “click away”, τουλάχιστον για τις περιοχές που δεν είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά, ασφαλώς και ικανοποίησε έμπορους και εργαζόμενους, ωστόσο προβλημάτισε παράλληλα σημαντικά.

Κι αυτό γιατί οι κυβερνητικές αποφάσεις συμπληρώθηκαν με τον αστερίσκο, ότι εφόσον παρατηρηθεί συνωστισμός στους δρόμους, τα μέτρα θα αρθούν άμεσα και θα επιστρέψουμε σε πρότερες καταστάσεις. Αυτός άλλωστε ήταν προφανώς και ο λόγος, που οι επιχειρήσεις διαφήμισαν το νέο άνοιγμα τους μεν, αλλά χωρίς πολλές «τυμπανοκρουσίες» και με επιφυλάξεις, αναφορικά με το τι πρόκειται να συμβεί σήμερα.

Οι «προβλέψεις» μάλιστα των ειδικών για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια χαράς κι αισιοδοξίας σε εργαζόμενους και εμπόρους, που θεωρούν ότι δεν είναι απίθανο να κλείσουν σύντομα ξανά.

Πάντως, στην πρώτη ημέρα ανοίγματος του λιανεμπορίου, έχουν ήδη ανακοινωθεί πολύ μεγάλες και σημαντικές εκπτώσεις, που μπορεί να φθάσουν ακόμα και στο 70 % των πραγματικών τιμών και για τα περισσότερα είδη, για πρώτη φορά. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως οι τιμές που δίνονται διαδικτυακά για μια σειρά από γνωστά και επώνυμα προϊόντα, είναι πολύ χαμηλές ακόμα και για δεδομένα δεκαετίας, γεγονός που αποτυπώνει τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αγορά.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες θα κληθούν να λύσουν μια πολύ δύσκολη «εξίσωση» αφού θα πρέπει να αποφασίσουν ποια στρατηγική θα ακολουθήσουν, σε ποιες και πόσες προμήθειες θα προχωρήσουν και με ποιες συνθήκες θα λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Όπως φαίνεται όμως, σε πρώτη φάση η αγορά θα προσελκύσει τους καταναλωτές με πολύ καλές τιμές, αλλά ταυτόχρονα θα «παίξει άμυνα» συνολικά, έως ότου να διαπιστώσει το πώς θα διαμορφωθούν οι νέες συνθήκες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει