ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ “ΛΕΑΝΔΡΟΣ”: Κατεβαίνουν και πιο χαμηλά τα χιόνια στην Κρήτη

396

Μέρος μόνο από τα… δόντια του έδειξε το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη ο «Λέανδρος», ο οποίος συνεχίζει την επέλασή του σε όλη τη χώρα, αλλά και στο νησί σήμερα και αύριο.

Και μπορεί τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή τα μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας σε πολλές περιοχές της Κρήτης να καθησύχασαν πολλούς, ωστόσο η κακοκαιρία ήταν ισχυρή σε πολλά σημεία του νησιού, φέρνοντας μάλιστα αρκετά χιόνια στα ορεινά και έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες τόσο στα δυτικά, όσο και στα νότια τμήματα του νησιού.

Ήδη από χθες το βράδυ, ένα ακόμα βαρομετρικό χαμηλό προσεγγίζει τη χώρα από τα δυτικά και αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την Κρήτη μέχρι και αύριο το απόγευμα που αναμένεται να υπάρξει εξασθένηση των φαινομένων.

Με βάση τα πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία και τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τρίτη φάση της κακοκαιρίας «Λέανδρος» θα έχει ως βασικά χαρακτηριστικά της τις πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και στα ορεινά της Κρήτης καθώς και τις ισχυρές βροχοπτώσεις στις νότιες νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.

κακοκαιρία - χιόνια

Ιδιαίτερα στα δυτικά της Κρήτης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες διατηρούνται τόσο σήμερα όσο και αύριο, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα φθάνουν ακόμα και τα 8 ή 9 μποφόρ. Με βάση τις προβλέψεις, οι άνεμοι, που το βράδυ έπνεαν ασθενείς με μεταβαλλόμενες διευθύνσεις, από σήμερα το πρωί θα γίνουν βορειοανατολικοί 6 έως 8 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 9 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους 5 έως 7 μποφόρ.

Η επιδείνωση του καιρού θα είναι μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Κρήτη, ενώ από σήμερα αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και στα ημιορεινά, με ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 μετρά. Οι χιονοπτώσεις μάλιστα που αναμένονται σήμερα θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Έντονες θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες παράλληλα σε όλο το νησί, αφού η Κρήτη στο σύνολό της επηρεάζεται από ισχυρές βροχές και καταιγίδες από σήμερα το πρωί έως και το απόγευμα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τρίτη φάση της κακοκαιρίας, που φαίνεται ότι πλήττει περισσότερο την Κρήτη, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας συνιστά ιδιαίτερη προσοχή σε όλους λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που θα διατηρηθούν μέχρι και αύριο το βράδυ. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, καθώς τα φαινόμενα εκεί θα είναι εντονότερα, οπότε απαιτείται μεγαλύτερη και περισσότερη προετοιμασία και ετοιμότητα.

«Όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας όπου και προστίθεται:

«Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αυτοπροστασίας».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει