“Σαφάρι” ελέγχων για τη μαύρη εργασία των οδηγών

4,879

«Σαφάρι» ελέγχων για να ελεγχθεί και να μειωθεί η “μαύρη εργασία” στους επαγγελματίες οδηγούς ξεκινούν τις επόμενες ημέρες Αστυνομία, Λιμενικό, Επιθεώρηση Εργασίας και Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μετά από πρόταση του ΕΚΗ, βλέποντας ότι πολλοί επαγγελματίες του χώρου εργάζονται ανασφάλιστοι με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Οι έλεγχοι θα γίνονται από μεικτά κλιμάκια των υπηρεσιών αυτών (Λιμεναρχείο Ηρακλείου, Τροχαία) σε λιμάνια και στον αστικό ιστό, προκειμένου να διαπιστωθεί ο αριθμός των ανασφάλιστων επαγγελματικών οδηγών  από τους εργοδότες τους.

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς
Ο κ. Στ. Βοργιάς

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς σε δηλώσεις του στην «Π» είπε  ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα οριστικοποιηθεί ο τελικός σχεδιασμός που θα γίνει σε συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, της Τροχαίας, του ΕΚΗ και επιθεωρητές εργασίας.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να λύσουμε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα» σχολίασε ο κ. Βοργιάς και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι που γίνονται μέχρι στιγμής αφορούν σε θέματα ασφάλισης των οχημάτων, διπλωμάτων των οδηγών κι όχι εάν οι άνθρωποι αυτοί είναι ασφαλισμένοι».

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του προέδρου του ΕΚΗ, η υποστελέχωση στην Επιθεώρηση Εργασίας δημιουργούσε εμπόδια στην πραγματοποίηση ελέγχων για «μαύρη εργασία». Πλέον από τους ελέγχους που θα κάνουν λιμενικοί και αστυνομικοί θα καταγράφονται τα στοιχεία των οδηγών, προκειμένου στη συνέχεια οι επιθεωρητές εργασίας να ελέγχουν εάν είναι ασφαλισμένοι ή όχι και να βεβαιώνουν πρόστιμα στους εργοδότες

Ο Ηρακλειώτης στη Γερμανία

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι πολλοί επαγγελματίες οδηγοί δεν είναι ασφαλισμένοι. Δεχόμαστε πολλά ανώνυμα τηλεφωνήματα και μηνύματα γι αυτό το λόγο. Ο κόσμος όμως δεν προχωρά σε επώνυμες καταγγελίες γιατί φοβάται μη χάσει τη δουλειά του» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

Συμπλήρωσε ότι αφορμή για να ξεκινήσει αυτή η συνεργασία ήταν η περίπτωση ενός Ηρακλειώτη επαγγελματία οδηγού, ο οποίος βρισκόμενος στη Γερμανία αρρώστησε, νοσηλεύτηκε και διαπίστωσε ότι ήταν ανασφάλιστος χωρίς να το γνωρίζει.

«Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ βρισκόταν σε ένα βενζινάδικο στη Γερμανία. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, έμεινε εκεί για περίπου δέκα ημέρες και τελικώς διαπίστωσε ότι δεν τον είχε ασφαλίσει ο εργοδότης του. Εργαζόταν σε νταλίκες και έκανε διεθνείς μεταφορές» είπε ο κ. Βοργιάς.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει