Προσοχή για έκτακτα καιρικά φαινόμενα ως την Τρίτη

302

Έκτακτη ανακοίνωση για έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη σήμερα αλλά και αύριο, εξέδωσε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης στηριζόμενοι στις προβλέψεις του δελτίου καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Τα φαινόμενα σύμφωνα με το καιρικό δελτίο πρόκειται να διατηρηθούν έως και το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης 19 Ιανουαρίου, με κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από σχεδόν θυελλώδεις ανέμους και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Ειδικότερα με βάση την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίες για σήμερα προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες,  χιονοπτώσεις στα ορεινά, σε υψόμετρο άνω των 900 μέτρων και σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 5 έως 7 μποφόρ. Εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι εντονότερα το πρωί σήμερα, αλλά και το πρωί αύριο, ωστόσο μετά τις πρωινές ώρες αύριο αναμένεται μια πρόσκαιρη εξασθένιση.

Μετά από μια μικρή «παύση» αύριο, από μεθαύριο Δευτέρα αναμένεται εκ νέου επιδείνωση του καιρού με έντονες τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Την Τρίτη τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Με δεδομένα τα ακραία φαινόμενα που έπληξαν την Κρήτη και κυρίως την Ανατολική κατά το διάστημα του φθινοπώρου κυρίως, όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Υπενθυμίζεται παράλληλα στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων, όπως έντονη χιονόπτωση και συνθήκες παγετού.

 

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Μαλεβιζίου

Σε ετοιμότητα έχει θέσει το προσωπικό και τα μηχανικά μέσα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Μαλεβιζίου στο πλαίσιο της κακοκαιρίας «Λέανδρος». Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και θυελλωδών ανέμων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η κακοκαιρία αναμένεται σταδιακά από σήμερα να πλήξει και την Κρήτη. Κύριο γνώρισμα της επιδείνωσης του καιρού θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες με θυελλώδεις βόρειους ανέμους που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χιονοπτώσεις και παγετό. Νέα επιδείνωση του καιρού στην Κρήτη αναμένεται και από την ερχόμενη Δευτέρα.

Υπό το συντονισμό του αρμόδιου Αντιδημάρχου Γιώργου Πετούση ολόκληρος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου Μαλεβιζίου βρίσκεται ήδη σε επιφυλακή. Τα μηχανήματα έργου -δημόσια και ιδιωτικά- έχουν τεθεί σε ετοιμότητα στη διάθεση της πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων.

Προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα συνεχής είναι η συνεργασία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μαλεβιζίου και έχει διασφαλιστεί η ετοιμότητα των αγωγών ομβρίων για την ομαλή δίοδο των υδάτων.

Παράλληλα, η ΔΕΥΑΜ  υπό το συντονισμό του Προέδρου Τάσου Λιαδάκη και του Αντιπροέδρου Γιάννη Βάμβουκα προχώρησε σε ενδελεχή έλεγχο και καθαρισμό φρεατίων για τη σωστή απορροή των ομβρίων υδάτων. Τέλος, σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το προσωπικό και τα τεχνικά συνεργεία της ΔΕΥΑΜ θα βρίσκονται σε επιφυλακή με μέριμνα του Αντιπροέδρου Γιάννη Βάμβουκα.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται στους πολίτες να αποφύγουν μετακινήσεις, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, ιδιαίτερα σε περιοχές πλησίον ρεμάτων και ποταμών και να μην επιχειρούν διέλευση από ιρλανδικές διαβάσεις. Συστήνεται, επίσης, να εφαρμόζουν τις οδηγίες αυτοπροστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 

Έτοιμοι και στον Δήμο Φαιστού

Σε ετοιμότητα και επιφυλακή αναφορικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την Κρήτη από σήμερα έως και την Τρίτη βρίσκεται ο Δήμος Φαιστού και η Πολιτική Προστασία της περιοχής.

Όλες οι δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει η δημοτική Αρχή είναι υπ’ ατμών για την περίπτωση που οπουδήποτε στα διοικητικά όρια του Δήμου προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα.

Στο μεταξύ, με στόχο την Πολιτική Προστασία, αλλά και την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, ο Δήμος Φαιστού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει τους καθαρισμούς και διανοίξεις ρεμάτων, ειδικότερα σε σημεία που αυτά διέρχονται μέσα από οικισμούς.

Τις τελευταίες ημέρες οι εργασίες έχουν εντατικοποιηθεί κι επικεντρωθεί κατά κανόνα σε σημεία κατοικημένων περιοχών. Ειδικότερα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αντώνης Κωνσταντουλάκης και ο Αντιδήμαρχος Υγείας Νίκος Καργάκης, βρέθηκαν στο ρέμα του ποταμού Κονιδολιού, το οποίο διέρχεται μέσα από κατοικίες στον οικισμό των Μοιρών.

Σημειώνεται ότι, οι εργολαβίες συνεχίζονται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Φαιστού, όπου υπάρχουν προβλήματα με ένα μεγάλο μέρος από τις κρισιμότερες να έχει ολοκληρωθεί. Τονίζεται επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Φαιστού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης έθεσε επί τάπητος το ζήτημα, με την Περιφέρεια Κρήτης να αναθέτει τις σχετικές εργολαβίες, έπειτα από τις σχετικές υποδείξεις της Δημοτικής Αρχής.

Η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί την εξέλιξη των φαινομένων, καθώς και όλα τα σημεία όπου υπάρχουν ιρλανδικές διαβάσεις προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη παρέμβαση εφόσον χρειαστεί.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει