Η παράσταση για τον Στέφανο Σαχλίκη εντυπωσιάζει και στο διαδίκτυο

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.800 ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

218

Τις 1800 προβολές ξεπέρασε μέσα σε λίγες ημέρες η παράσταση  «Στέφανος Σαχλίκης: Τ’άστρη οπου ‘ναι άμετρα βιαζόταν να μετρήσει», μια παράσταση εν εξελίξει , σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη,η οποία συνεχίζεται με επιτυχία στο  φηφιακό κανάλι του δήμου Ηρακλείου   (11) Στέφανος Σαχλίκης “Τ’ άστρη οπού ’ναι άμετρα βιαζόταν να μετρήσει” – Stephanos Sachlikis – YouTube.

Η παραγωγή που έκανε πρεμιέρα στις 4 Ιανουαρίου, εντάσσεται στο πλαίσιο του ψηφιακού Φεστιβάλ “Τέχνη Καθ’ Οδόν 2020”  και  είναι  διαθέσιμη δωρεάν, στη θεματική ζώνη “Φώτα, Αυλαία, Πάμε” του Heraklion Arts and Culture .

“Μια παράσταση-σημειώνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Αναστασάκης-  για τον πρώτο εκπρόσωπο της Κρητικής Λογοτεχνίας, τον σατιρικό ποιητή του 14ου αιώνα Στέφανο Σαχλίκη είναι από τη φύση της μια αναμέτρηση με την ιστορία του Χάνδακα, την ιστορία της γλώσσας μας και την προσωπική ιστορία των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν σε αυτές τις ποιητικές συνθέσεις.

Ο Σαχλίκης βγαίνει ζωντανός από την επιδημία πανώλης του 1348 και γιορτάζει ξέφρενα τη σωτηρία του, ζώντας μια ζωή νυχτερινή χωρίς φραγμούς, ξοδεύοντας τη μεγάλη περιουσία που κληρονόμησε, μπαίνοντας ακόμη και στη φυλακή.  Τα διηγείται όλα αυτά στα ποιήματά του με γλώσσα τολμηρή και πνεύμα δηκτικό, εισάγοντας πρώτος αυτός στη νεοελληνική λογοτεχνία την ομοιοκαταληξία. Οι στίχοι του ξεχωρίζουν για τη λογοτεχνική τους δύναμη αλλά και τη θεατρικότητά τους.

Δε μπορέσαμε, λοιπόν, να αντισταθούμε.  Η σύνθεση που θα παρακολουθήσετε, στηρίζεται κυρίως σε δύο έργα του: την «Αφήγησι παράξενο του ταπεινού Σαχλίκη» και στις «Συμβουλές στον Φραντζισκή». Στόχος μας, 700 χρόνια μετά, να φωτίσουμε με την ειρωνική κι αυτοσαρκαστική διάθεση του ποιητή όχι μόνο τη δική του μορφή, μα και συμπεριφορές που παραμένουν οικείες ακόμη και σήμερα.

Πολύτιμος οδηγός στάθηκε για μας η χρηστική έκδοση των Γιάννη Κ. Μαυρομάτη και Νικόλαου Μ. Παναγιωτάκη (Μ.Ι.Ε.Τ., 2015). Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Μαυρομάτη κι αφιερώνουμε την παράσταση στη Μνήμη του Ν. Μ. Παναγιωτάκη. [Γ.Α.]’’

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Βασιλική Αγίου Μάρκου, στις πύλες του ιστορικού Χάνδακα και σε άλλα ιστορικά μέρη της πόλης του Ηρακλείου καθώς και στον Πύργο Κυρίμη (Επισκοπή Μυλοποτάμου) τον Οκτώβριο του 2020

Για την παράσταση έγραψαν

“Μια παράσταση έκπληξη! Η προσέγγιση του Γιάννη Αναστασάκη στο σατιρικό κείμενο του Σαχλίκη είναι ένα λυσάρι κατανόησης της ντοπιολαλιάς ,ένας απολαυστικός πεντακάθαρος ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος στίχος, που ερμηνεύεται αριστοτεχνικά από τους ηθοποιούς και, ταυτόχρονα, είναι αφηγηματικό θέατρο – σεβασμός στον ποιητή και το κοινό.(…)Μια ευφρόσυνη ιδιαίτερη παράσταση μικρής διάρκειας, αλλά μεγάλης απόλαυσης.

Πολλά μπράβο σε όλους τους συντελεστές.(…) Εδώ έχουμε αφηγηματικό θέατρο, σεκάνς κινηματογραφικές, ως θέατρο εν θεάτρω και εξαιρετικό μοντάζ. Οι δε ερμηνείες των ηθοποιών αψεγάδιαστες, ευκρινέστατες, παρά τις δυσκολίες του έμμετρου ιδιόμορφου στίχου. Επιπροσθέτως, κάμερες φέρνουν τον θεατή μέσα στην ιστορία.”. Πάυλος Λεμοντζής , kavalawebnews.gr 6.1.2021

“Μια παράσταση για τον πρώτο εκπρόσωπο της Κρητικής Λογοτεχνίας, τον σατιρικό ποιητή του 14ου αιώνα Στέφανο Σαχλίκη έχεις τώρα την ευκαιρία να απολαύσεις διαδικτυακά και σίγουρα δεν πρέπει να τη χάσεις.” Parallaximag.gr, 6.1.21

«Σας προτείνω  αυτό το Αριστούργημα. Δουλειά του Γιάννη Αναστασακη στο Ηράκλειο.

Απολαύστε το, είναι 38 λεπτα. Υπόδειγμα προς Μίμησιν» Σταμάτης Κραουνάκης 10.1.2021

Συντελεστές:

Σύνθεση κειμένου, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Γιάννης Αναστασάκης

Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη

Μακιγιάζ: Ιωακείμ Λαγουδάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Κουφάκη

Διανομή:  Θοδωρής Θεοδωρίδης (Σαχλίκης) Σοφία Δερμιτζάκη (Τύχη, Πόθα, Πολιτική),  Ελένη Στρατάκη ( Αφηγήτρια, Κουταγιώταινα, Πολιτική)

Φιλική συμμετοχή: Κωσταντίνος Μιχελάκης

Έπαιξαν οι μουσικοί: Aλέξανδρος Κανακάκης (Φλογέρες, μαντόλα),  Bernardo Isola (Λαούτο, κλασσική κιθάρα), Ελεάννα Παπανικολοπούλου (Κρουστά), Κέλυ Θωμά (Λύρες)

Τραγούδησαν το “Ecco la primavera” η σοπράνο Ντένια Λεβέντη και ο τενόρος Emanuele Masi

Βίντεο παράστασης: Σκηνοθεσία κινηματογράφησης, μοντάζ: Μαρία Παπαδάκη

Υπεύθυνος κάμερας, βοηθός σκηνοθέτη, visual effects: Μιχάλης Αλεξάκης

Υπεύθυνος φωτογραφίας, φωτισμού, color grading: Λευτέρης Πιπεράκης

Υπεύθυνος εξοπλισμού, βοηθός φωτογραφίας: Γιάννης Μαθιουδάκης

Ηχοληψία, μιξάζ: Βαγγέλης Αποστόλου

Φωτογραφίες Προβών: Μάνος Πολιτάκης

Εκτέλεση Κουστουμιών: Ελένη Μανουσάκη

Εκτέλεση παραγωγής για τον Δήμο Ηρακλείου: Stravaganti NUOVI

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει