ΑΜΑΚ: Να ζητήσει συγγνώμη η κυβέρνηση

400

Για χρήση «αθέμιτου λογισμικού» στη διαδικασία αιτήσεων του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020» κάνει λόγο η παράταξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης ΑΜΑΚ, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «κυκλοφορούν ευρέως βιντεάκια που το αποδεικνύουν».

Εξαιτίας αυτού του ισχυρισμού της, που η παράταξη θεωρεί βεβαιότητα, δηλώνει ότι περιμένει από την κυβέρνηση:

α) να ζητήσει συγγνώμη από τους μηχανικούς:

  • για την ανακοίνωση που έβγαλε το ΥΠΕΝ με την οποία υποστήριζε ότι δεν τίθεται θέμα διαβλητότητας της διαδικασίας,
  • για τις δηλώσεις, στις πρώτες περιφέρειες που άνοιξαν, ότι για τα 10ετή γερασμένα συστήματα που κολλούσαν (buildingcert) έφταιγαν οι μηχανικοί που έσπευδαν τελευταία στιγμή να εκδώσουν ΠΕΑ. Ένα πρόβλημα που διορθώθηκε στις επόμενες περιφέρειες και απλά ήταν θέμα αδιαφορίας των υπευθύνων. Την ίδια ώρα που το Υπουργείο έδωσε έναν μήνα πριν τον τελικό οδηγό και τροποποίησε την νομοθεσία έκδοσης ΕΕΜΚ, αλλάζοντας άρδην τον προγραμματισμό των μηχανικών.

β) να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν τα ίδια στις περιφέρειες που δεν έχουν ανοίξει ακόμη,

γ) να ελεγχθούν οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν με χρήση τέτοιου λογισμικού, μέσω των στοιχείων του ηλεκτρονικού συστήματος (πλήθος εγκεκριμένων έργων ανά IP, ανα τεχνικό σύμβουλο κλπ.) και όσες βρεθούν να έχουν κάνει χρήση τέτοιου λογισμικού να ακυρωθούν,

δ) με τα κονδύλια που θα απαγκιστρωθούν, να γίνουν δεκτές όλες οι (εκκρεμείς) αιτήσεις που έφτασαν στο βήμα 3 και δεν εγκρίθηκαν, επειδή είχαν εξαντληθεί οι πόροι (στις περιφέρειες που έχει κλείσει το πρόγραμμα),

ε) να ανοίξει  η δοκιμαστική πλατφόρμα  -που λειτούργησε μόλις μια εβδομάδα πριν τη πρώτη περιφέρεια- για τις περιπτώσεις  των πολυκατοικιών & να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες για τον τρόπο εισαγωγής τους άμεσα.

«Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο όπου μηχανικοί και πολίτες πρέπει να ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ και όχι επίσημα από το site του προγράμματος ή με Δ.Τ. του ΥΠΕΝ για τις παρατάσεις, τη λειτουργίας της δοκιμαστικής πλατφόρμας κ.α.» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση όπου και προστίθεται:

«Όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος, και αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση για όλες τις περιοχές, αναμένουμε την επανεξέταση της διαδικασίας και την αλλαγή του τρόπου υποβολής αιτήσεων, διότι εξευτελίζει και απαξιώνει την εργασία των μηχανικών».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει