Και οι φοιτητές να φωνάζουν «Έξω οι ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι από τα ΑΕΙ…». Και πού να ήξεραν τι θα ακολουθήσει…
Η στολή μοιάζει λίγο με ποδοσφαιρική φανέλα. Και από ό,τι φαίνεται η ΕΛΑΣ θα παίζει πλέον στο γήπεδό της…
Η αλήθεια είναι πως και μόνο το κάλεσμα σε συνέντευξη Τύπου υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για το κοινό τους νομοσχέδιο με ξένισε. Δεν ήξερα ότι η εκπαίδευση και η καταστολή πηγαίνουν χέρι χέρι.
Και κοίτα να δεις τι θυμήθηκα… Όταν οι πρυτάνεις των Ιδρυμάτων φώναζαν για ελλιπή φύλαξη, κανένας υπουργός, ούτε Παιδείας ούτε Προστασίας του Πολίτη, δεν φρόντιζε για επιπλέον προσλήψεις φυλάκων.
Και οι φοιτητές να φωνάζουν «Έξω οι ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι από τα ΑΕΙ…». Και πού να ήξεραν τι θα ακολουθήσει…
Μια απορία, ακόμα, έχω, είναι η αλήθεια. Γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάλεσε άρον άρον τους πρυτάνεις να συζητήσουν τα μέτρα προστασίας των πανεπιστημίων; Γιατί πήγε η υπουργός, έστω και διαδικτυακά, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων; Αφού η θέση των πρυτανικών Αρχών των Ιδρυμάτων δεν ελήφθη υπόψη.
Δεν λέω, κάτι πρέπει να γίνει με τα Πανεπιστήμια. Ούτε μου άρεσε η εικόνα ενός πρύτανη που μου θύμισε τη σκηνή από το Νομός 4000. Ένα έργο που όταν είδα μικρή έτρεξα να κρυφτώ. Όταν ειδικά κούρευαν τον καημένο τον ηθοποιό, Θανάση Παπαδόπουλο, που πέταξε τα γιαούρτια… Παναγία μου!
Ευτυχώς που δεν κουρεύτηκε και ο πρύτανης σε ζωντανή μετάδοση. Αλλά ρωτώ: Αστυνομία δεν μπορούσε να επέμβει; Γιατί όχι; Δεν έχει επέμβει όποτε κρίθηκε αναγκαίο; Ποιος είπε ότι υπάρχει άβατο; Άσυλο ναι, άβατο όχι… Και μη μου πει κανείς ότι πιο εύκολα πατάει το πόδι της γυναίκα στο Άγιον Όρος παρά αστυνομικός σε ελληνικό πανεπιστήμιο γιατί…
Επίσης, θέλω να δω τι θα συμβεί σε περιπτώσεις καταλήψεων κτηρίων που ανήκουν σε ΑΕΙ, όπως του Ευαγγελισμού. Α, ναι, ξέχασα, πιπέρι στο στόμα…
Να υπενθυμίσω, για την ιστορία, ότι συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, οι οποίες θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους στον χώρο των ΑΕΙ.
Αυτοί θα διατίθενται σε ΑΕΙ στα οποία διαπιστώνονται σχετικές ανάγκες, θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα συνεργάζονται (μια διευκρίνιση, παρακαλώ) με τον/την πρύτανη/αρμόδιο αντιπρύτανη του ΑΕΙ και αποστολή τους θα είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και η αντιμετώπισή της εντός των χώρων των ΑΕΙ.
Θα είναι συνολικά 1.000 άτομα, θα χωρίζονται σε πέντε βάρδιες και θα διατεθούν στα πέντε πανεπιστήμια με τα σημαντικότερα προβλήματα παραβατικότητας: ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών.
Το ειδικό προσωπικό φύλαξης θα φτάσει στα πανεπιστήμια από τη στιγμή που θα γίνουν οι προσλήψεις από το ΠΡΟΠΟ. Σε περίπτωση που δεν εφαρμόσουν τα πανεπιστήμια το μοντέλο φύλαξης, θα αξιολογηθεί αρνητικά στην τακτική τους χρηματοδότηση. Αυτό το τελευταίο θέλω να το δω στην πράξη…