ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ιδιωτών γιατρών

184
To ραντεβού μέσα από την πλατφόρμα για τον εμβολιασμό  Emvolio.gov.gr
Οι ίδιοι οι γιατροί θα κλείνουν τα ραντεβού τους σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας  άλλαξε τον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι από χθες κλείνουν οι ίδιοι το ραντεβού τους μέσα από την πλατφόρμα Emvolio.gov.gr.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρη Βαβουρανάκη η νέα εγκύκλιος για τον τρόπο εμβολιασμού των ιδιωτών γιατρών τους γνωστοποιήθηκε την Τρίτη 12 Ιανουαρίου.

Αυτό που γνώριζαν μέχρι προχθές ήταν ότι πρέπει να παραδώσουν λίστα στις κατά τόπους ΔΥΠΕ, με τα ονόματα των γιατρών που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο ώστε να αρχίσει σήμερα το πρόγραμμα του εμβολιασμού τους.

Τι ζητούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι

Την πρότασή τους για τον άμεσο προγραμματισμό εμβολιασμών των ιδιωτών γιατρών και το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να εφαρμοστεί αυτός, έθεσαν με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, με κοινοποίηση στο γραφείο πρωθυπουργού και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Γ. Πατούλης, Θεσσαλονίκης, Ν. Νίτσας, Πειραιά, Ν. Πλατανησιώτης, Πατρών, Α. Μαστοράκου, Ηρακλείου, Χ. Βαρβουρανάκης και Λάρισας, Κ. Γιαννακόπουλος.

“Ο καθολικός εμβολιασμός του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού κατά προτεραιότητα, αποτελεί ακρογωνιαία στρατηγική επιλογή, ώστε να καταστεί εφικτός ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας με ασφάλεια”, ανέφεραν, σημειώνοντας πως παρακολουθούν με έκπληξη και προβληματισμό την έλλειψη πρόβλεψης για τον ιδιωτικό τομέα καθώς και την αργή συζήτηση για εφαρμογή αντιεπιστημονικών κριτηρίων, την ώρα που υπάρχουν θύματα σε ιατρούς που λειτουργούν στην κοινότητα.

Στις προτάσεις τους περιλαμβάνονται:

  • Άμεσος προγραμματισμός εμβολιασμού όλων των ιατρών του ιδιωτικού τομέα και επίσπευση του εμβολιασμού του κρατικού τομέα. Ο εμβολιασμός του ιδιωτικού τομέα μπορεί να γίνει στα ήδη υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα ή στις ιδιωτικές δομές που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμών και πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
  • Οι Ιατρικοί Σύλλογοι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τον προγραμματισμό του εμβολιασμού των μελών μας βάσει των καταστάσεων που έχουν ήδη κοινοποιηθεί.
  • Οι εμβολιασμοί του ιατρικονοσηλευτικού δυναμικού των κλινικών και θεραπευτηρίων πρέπει να διενεργηθούν εντός των δομών τους και υπό την ευθύνη τους.
  • Το μοναδικό κριτήριο ιεράρχησης προτεραιοτήτων του ιατρικού εμβολιασμού πρέπει να είναι η ηλικία και τυχόν ύπαρξη κάποιας νοσηρότητας.
  • Ενεργοποίηση του προσωπικού γιατρού κάθε πολίτη, που θα αξιολογεί κλινικά την ικανότητά του να εμβολιασθεί, προσδιορίζει το χρόνο (ραντεβού) και εκτελεί τον εμβολιασμό στο ιατρείο του.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι προειδοποιούσαν, μάλιστα, πως η αδικαιολόγητη διατήρηση της εκκρεμότητας, θα πυροδοτήσει κινητοποιήσεις του κλάδου.

Φαρμακοποιοί: Έπρεπε να είμαστε από τους πρώτους που εμβολιάζονται

Ο κ. Σκουντάκης πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου είπε στην “Π” ότι σήμερα αποστέλλονται στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο οι λίστες με τα ονόματα των φαρμακοποιών που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο.

“Δεν γνωρίζω ακόμη τον ακριβή αριθμό αλλά η πλειοψηφία θέλει να εμβολιαστεί είπε ο κ. Σκουντάκης, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο που οι φαρμακοποιοί δεν ήταν στην “πρώτη γραμμή” του εμβολιασμού.

Μεγάλο το ενδιαφέρον των ηλικιωμένων

Ο ίδιος σημείωσε ότι μεγάλο ενδιαφέρον να εμβολιαστούν δείχνουν και οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών,  οι οποίοι προσέρχονται  στα φαρμακεία ζητώντας να μπουν στο σύστημα του εμβολιασμού.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει