Αγορά

Σκληρή επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπολύουν οι έμποροι της Κρήτης, οι οποίοι ζητούν εδώ και τώρα άνοιγμα της αγοράς χωρίς μεθόδους click away, αφού όπως τονίζουν, η πολυγλωσσία των λοιμωξιολόγων τους τελευταίους μήνες, έχει οδηγήσει στην καταστροφή τη μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχεται πλέον πυρά από παντού σε σχέση με τους χειρισμούς της στο λιανικό εμπόριο κι έχει δημιουργήσει ένα χάος στην αγορά, οι έμποροι της Κρήτης την κατονομάζουν ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την ενορχήστρωση κι εκτέλεση ενός σχεδίου καταστροφής της επιχειρηματικότητας.

Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αντέξει τις πιέσεις των εμπόρων κι επεξεργάζεται άνοιγμα των επιχειρήσεων με τις μεθόδους click away ή click in a shop από τις 18 Ιανουαρίου, οι επιχειρηματίες δηλώνουν πως αυτά τα μέτρα δεν αποτελούν λύση απέναντι στην κατάρρευση της αγοράς.

Οι έμποροι μάλιστα τονίζουν πως αν δεν ανοίξει άμεσα και κανονικά η αγορά, με όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια στον ιό, η καταστροφή πλέον όλων των επιχειρήσεων είναι δεδομένη. Όπως αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά, τα όσα υλοποιούνται από την κυβέρνηση αποδεικνύεται πως υλοποιούνται χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο προστασίας από τον ιό και χωρίς να υπάρχει κανένα πραγματικό ενδιαφέρον για το πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν ολόκληροι επιχειρηματικοί κλάδοι την επόμενη ημέρα.

Για τον λόγο αυτό και για μία ακόμα φορά, μετά την προχθεσινή επιστολή που κοινοποιήθηκε στον περιφερειάρχη Κρήτης, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης κοινοποιεί επιστολή προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, η οποία μάλιστα είναι πολύ σκληρή κι επιθετική.

Το λιανικό εμπόριο της Κρήτης και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μετά από δέκα χρόνια πολύμορφης κρίσης, με τα μεγέθη των αγορών να έχουν υποστεί τεράστια συρρίκνωση, βρίσκεται τώρα να βιώνει ακραίες συνθήκες και τα όρια πλέον έχουν εξαντληθεί.

Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος ξαφνικά μπήκε σ’ ένα παγκόσμιο πόλεμο με τον φονικό ιό, με τεράστιες καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, οδηγώντας την σε μία διαδικασία δομικών αλλαγών και οργάνωσης.

«Έτσι λοιπόν, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το λιανικό εμπόριο με τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που το αποτελούν, που είναι το τελευταίο κομμάτι του παραγωγικού κυκλώματος, που διαμορφώνει προστιθέμενη αξία, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που είναι το κύτταρο της οικονομίας και που τελικά διαμορφώνει τα μεγέθη της οικονομίας, είναι εκείνο που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της Ομοσπονδίας όπου και προστίθεται μεταξύ άλλων:

«Στο λιανικό εμπόριο η μόνη βοήθεια από το κράτος, είναι  η συμμετοχή των εμπορικών επιχειρήσεων στις επιστρεπτέες προκαταβολές, να μπορούν να θέσουν σε αναστολή εργασίας, τους εργαζόμενους και να κάνουν χρήση του δικαιώματος τους, για μείωση των ενοικίων, που βέβαια ζημιώνουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, γιατί δεν υπάρχει απόσβεση της ζημιάς που έχουν υποστεί, αλλά αντίθετα πληρώνουν κανονικά όλους τους φόρους, που αφορούν την ακίνητη περιουσία.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του πρώτου lockdown, είναι ακόμα εμφανείς. Και λόγω των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, ότι θα αποφεύγαμε ένα νέο lockdown για το καθοριστικό χρονικό διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, γιατί η ζημιά στην οικονομία θα ήταν τεράστια, οι εμπορικές επιχειρήσεις οργανώθηκαν και προμηθεύτηκαν προϊόντα και ξαφνικά, εντελώς απροειδοποίητα, βρέθηκαν κλειστές. Το κόστος είναι μεγάλο και θα φανεί τους επόμενους μήνες».

Όπως τονίζει επιπρόσθετα η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων, η κοινωνία δεν κατάφερε να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα του click away όπως δεν κατάφεραν και οι επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να καλυφθεί απλά ένα ελάχιστο ποσό από τις τεράστιες απώλειες των τζίρων.

«Η καταστροφή είναι τεράστια. Το κόστος για το εμπόριο, δεν μπορεί να αποσβεστεί από το κράτος και βλέπουμε να υλοποιείται ένας στόχος σε βάθος χρόνου, να σταματήσει αναγκαστικά, η μικρομεσαία εμπορική δραστηριότητα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της Ομοσπονδίας όπου και προστίθεται καταληκτικά:

Βλέποντας αυτή την κατάσταση, βδομάδες τώρα, με οικονομικά κριτήρια και δεδομένα, ζητούσαμε επανειλημμένα να ανοίξει η αγορά, με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.

Ζητάμε για άλλη μία φορά να ανοίξει η αγορά, χωρίς click και διάφορους παρόμοιους τρόπους, με το να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας, τουλάχιστον στην Κρήτη που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ασήμαντα και καταγγέλλουμε όλους που στηρίζουν, αυτήν την μεγάλη οικονομική και κοινωνική αλλαγή. Με αυτές τις πρωτόγνωρες και ραγδαίες εξελίξεις, το λιανικό εμπόριο, σιγά – σιγά θα εντάξει με τον καλύτερο τρόπο και την τεχνολογία στην αγορά.

Με απόγνωση, διαμαρτυρόμαστε έντονα».