ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ: Πόσοι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί στην Κρήτη

192

Το Σάββατο ξεκινά ο εμβολιασμός των υπερήλικων

Στις 3.277 έφθασε ο αριθμός των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν μέχρι χθες στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμών στο Ηράκλειο έχουν εμβολιαστεί 1.581 υγειονομικοί, στα Χανιά 929, στο Λασίθι 467 και στο Ρέθυμνο 300.

Όπως έγραψε η “Π”, αύριο αρχίζει ο εμβολιασμός και των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία του νησιού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου έχει στείλει λίστα με τα ονόματα 422 ιδιωτών γιατρών που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο.

Έκλεισαν τα πρώτα 60.000 ραντεβού για τους άνω των 85

Με γρήγορους ρυθμούς ανταποκρίνονται στο κάλεσμα να εμβολιασθούν ενάντια στην covid-19 οι πολίτες άνω των 85 ετών που πήραν τη σκυτάλη από τους υγειονομικούς και είναι η πρώτη ομάδα που θα αρχίσει να εμβολιάζεται από το Σάββατο. Ήδη έως περίπου τις 6 το απόγευμα είχαν ορίσει το ραντεβού τους 60.000 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο έως το βράδυ. Σημειώνεται ότι τα 60.000 ραντεβού έκλεισαν μέσα σε ακριβώς 24 ώρες από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Μεγάλο μέρος όσων έκλεισαν ήδη το ραντεβού τους, το έκαναν ενώ είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβαν ήδη μήνυμα με τον προγραμματισμό του ραντεβού τους και απάντησαν θετικά στο 13034 ή μπήκαν (είτε οι ίδιοι, είτε συγγενικά τους πρόσωπα καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν είναι εξοικειωμένη με το διαδίκτυο) στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr που έθεσε σε λειτουργία το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο που έχει αναλάβει την υλοποίηση του Σχεδίου «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό, αναζητά λύσεις στα δύο μεγάλα ζητήματα που έχουν ανακύψει: Το πρώτο είναι πώς θα εμβολιασθεί ο πληθυσμός στα 90 μεγάλα κατοικημένα νησιά της χώρας. Για τα 30 μεγαλύτερα από τα νησιά που έχουν είτε νοσοκομεία, είτε Κέντρα Υγείας δεν τίθεται ζήτημα, αφού θα λειτουργήσουν εκεί εμβολιαστικά κέντρα. Για τα υπόλοιπα 60 όμως, η λύση αναζητείται μέσω της βοήθειας του Στρατού και του Λιμενικού: Ειδικά κλιμάκια θα μετακινηθούν στα νησιά για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Πάντως, το όλο ζήτημα είναι ακόμη υπό μελέτη και σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός των προσεχών ημερών.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, που προς το παρόν δεν έχει άμεση λύση είναι τι θα γίνει με τους ανθρώπους που για λόγους υγείας δεν μπορούν να μετακινηθούν προς εμβολιαστικό κέντρο. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, αφού το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί συγκεκριμένες θερμοκρασίες συντήρησης. Είναι πιθανό, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι να υποχρεωθούν να περιμένουν έως ότου έρθει και δεύτερο εμβόλιο που έχει λιγότερες προϋποθέσεις συντήρησης. Τότε, θα μπορεί να οργανωθεί εμβολιασμός κατ’ οίκον.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει