Α. Ξανθός: «Ο εμβολιασμός κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φιάσκο»

132

Εμβολιαστικά κέντρα εκτός νοσοκομείων – καθώς αυτά έχουν σηκώσει όλο το βάρος της πανδημίας – ζήτησε ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον Alpha 98,9.

Στον απόηχο της καταγγελίας της ΠΟΕΔΗΝ, ότι “μετατρέπουν σε εμβολιαστικά κέντρα τα νοσοκομεία”, ο κ. Ξανθός επισήμανε τα “κακώς κείμενα” της εμβολιαστικής εκστρατείας της κυβέρνησης: “Ο βασικός σχεδιασμός είναι να αξιοποιηθούν οι δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας και είναι σωστό αυτό. Στην πορεία αυτό εγκαταλείπεται και δίνουν βάση στα νοσοκομεία που είναι επιβαρυμένα.

Έχουν σηκώσει όλο το βάρος διαχείρισης των ασθενών και ο εμβολιασμός είναι μια δράση που κατ’ εξοχήν διενεργείται εκτός νοσοκομείου. Νομίζω ότι επειδή δεν ετοίμασαν έγκαιρα τα εμβολιαστικά κέντρα, επέλεξαν τη σιγουριά των νοσοκομείων κι αυτό πρέπει να εγκαταλειφθεί”.

Αναφερόμενος στην παραγωγή για τον εφοδιασμό εμβολίων, ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι η ιστορία αυτή, μπορεί να εξελιχθεί σε φιάσκο: “Αν δεν οργανωθεί γρήγορα, σε σωστή βάση και αν δεν διασφαλιστεί η πρόσβαση στις αναγκαίες ποσότητες εμβολίων, η ιστορία κινδυνεύει να καταλήξει σε φιάσκο, γιατί θα έχει δημιουργηθεί μια υπερεπένδυση στις προσδοκίες, που αν διαψευσθεί, θα επιδεινώσει το κλίμα”.

Επανέλαβε το αίτημα ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άρση του καθεστώτος της “πατέντας” στα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 που ήδη κυκλοφορούν ή για όσα επίκειται η έγκρισή τους, με σκοπό τη μαζική παραγωγή και γρήγορη διάθεσή τους στις χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει