Το ελληνικό παράδειγμα

105

Όλος ο Πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τον ίδιο εχθρό. Ο Covid 19 επιτίθεται παντού. Δεν κάνει ιδεολογικές, κοινωνικές, φυλετικές διακρίσεις.

Απέναντι στις αόρατες επιθέσεις, απέναντι στην ασύμμετρη απειλή της πανδημίας, κάθε κράτος, κάθε Έθνος αναμετράται με τον εχθρό και τον εαυτό του. Η κουλτούρα κάθε λαού, τα μέσα και οι υποδομές που διαθέτει κάθε κράτος, οι γνώσεις που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα κάθε χώρας, η ποιότητα και το μέγεθος της πολιτικής του ηγεσίας, όλες τελοσπάντων οι δυνάμεις που μπορεί να συγκεντρώσει και να ενεργοποιήσει μπαίνουν στη μάχη της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι μήνες που προηγήθηκαν – κοντεύουμε ένα χρόνο στην αντιμετώπιση του πρωτοφανούς αυτού φαινομένου – κατέδειξαν και απέδειξαν ένα πράγμα: Ότι δεν υπάρχει ασφαλής και ακριβής τρόπος αντιμετώπισης του κακού. Κάθε χώρα δοκιμάζει εναλλακτικές μεθόδους. Κάθε χώρα εφαρμόζει εναλλακτικά σχέδια. Ασφαλώς υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο, αλλά επιμέρους στρατηγικές και τακτικές είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας ξεχωριστά.

Ωστόσο ένα πράγμα είναι αδιαμφισβήτητο. Οι αριθμοί. Οι αριθμοί καταδεικνύουν και αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε στρατηγικής που ακολουθεί κάθε χώρα.

Κι επειδή κάθε στρατηγική – ακόμα και η πλέον ανορθόδοξη – σε έναν ανορθόδοξο πόλεμο, κρίνεται επί του αποτελέσματος, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η ελληνική στρατηγική αποδίδει.

Το ελληνικό παράδειγμα

Η συνεργασία κυβέρνησης, επιστημονικής κοινότητας, Εκκλησίας και κοινωνίας, παρά τις επιμέρους εντάσεις, επιφυλάξεις ίσως και αντιφάσεις, παράγει ένα απτό και αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα, το οποίο πιστώνεται στην Ελλάδα συνολικά. Το πιστωνόμαστε όλοι!

Στην Ελλάδα όπου κανείς ασθενής Covid 19 δεν εγκαταλείπεται στην μοίρα του, χωρίς φροντίδα. Στην Ελλάδα όπου παραμένει πράσινη στον παγκόσμιο επιδημιολογικό χάρτη, όταν προηγμένα κράτη κοκκινίζουν. Στην Ελλάδα όπου οι θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους είναι οι λιγότεροι σε σχέση με άλλα κράτη (23η θέση στην Ευρώπη, 45η παγκοσμίως). Στην Ελλάδα όπου το πολυπαθές Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει εκεί που άλλα προηγμένα καταρρέουν, μπορούμε πλέον να μιλάμε για το Ελληνικό παράδειγμα!

Τα σχολεία ανοίγουν! Και αυτή είναι μια ακόμη νίκη. Άλλη μια ελληνική πρωτιά. Και ίσως σε λίγες μέρες να ανοίξει δειλά και η αγορά, όταν άλλες μεγάλες χώρες εξαναγκάζονται σε καθολική καραντίνα.

Και την ίδια στιγμή το στοίχημα του εμβολιασμού είναι μπροστά.

Η κυβέρνηση όφειλε να εξασφαλίσει ότι η χώρα θα προμηθευτεί εγκαίρως τις αναγκαίες ποσότητες εμβολίων που τις αναλογούν βάση της ευρωπαϊκής συμφωνίας. Και το εξασφάλισε.

Η κυβέρνηση οφείλει να οργανώσει και διεκπεραιώσει το μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασμών το συντομότερο δυνατό. Και το πράττει. Όσο θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων (κάτι που δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης) οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνονται. Αυτή είναι η δική της ευθύνη.

Όπως στο τρόπο αντιμετώπισης του πρώτου και δεύτερου κύματος της πανδημίας, τώρα και στην αποτροπή του τρίτου κύματος, καταφέραμε ο κόσμος να μιλά για το ελληνικό παράδειγμα, έτσι και στην περίπτωση των εμβολιασμών το ελληνικό παράδειγμα θα λειτουργήσει.

Όπως είπαμε, σε αυτήν την κρίση η αναμέτρηση είναι με τον αόρατο εχθρό και με τον εαυτό μας. Και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε.

 

*Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει