Κλεισούρα και Απομόνωση…

506

Κλεισούρα κι απομόνωση… Τουλάχιστον έτσι φάνηκε, όπως μπήκε η καινούρια χρονιά. Περιορισμός της κυκλοφορίας, όπως στις πρώτες μέρες της Χούντας, μόνο που τώρα είναι για το καλό μας… Λοιπόν, «Ευτυχισμένο το 2021» και «Καλό βόλι .. με συγχωρείτε: Καλό Εμ-ΒΟΛΙ-ο».

Κλεισούρα Γράφτηκε πως: «Άλλος Ντουμπάι τράβηξε, πήγε, κι άλλος για τη Μαγιόρκα κι εμείς στο σπίτι μείναμε και με κλειστή την πόρτα!»… Δε φτάνει που στείλαμε στο εξωτερικό τους καλύτερους, τους πιο σπουδαγμένους και πιο μελετημένους εγκέφαλους, τα παιδιά μας! Τώρα στέλνουμε, κάνοντας αρχή από το Ντουμπάι και τους πιο γνήσιους γλεντζέδες, ίσως και λεφτάδες μας.

Πώς να πάει αυτή η χώρα μπροστά; Πάνω που περιμέναμε να μας βγάλει τα σπασμένα ο τουρισμός (incoming tourism) μας φεύγουν όλοι αυτοί που κάπου (και από κάπου) έχουν το παραδάκι και πάνε κατά Ντουμπάι, για να ενισχύσουν, οικονομικά, τους εμίρηδες και τους χαλίφηδες… Έστω, αυτό θα πει ότι έχουμε Δημοκρατία… Μεταξύ μας, τώρα, το είχα κι εγώ στο πρόγραμμά μου, αλλά … ας όψεται ο κορωνοϊός!

Οι ειδικοί στον τουρισμό, ανακοίνωσαν τους 4 πρώτους προορισμούς για το 2021: Σουπερμάρκετ, φαρμακείο, περίπτερο, παγκάκι… Καμιά φορά κάθομαι και σκέφτομαι: Καλά, ρε φίλε, πόσο μπροστά είμαι;;; Μετά, τραβάω λίγο πιο πίσω το κάθισμά μου και είμαι εντάξει!… Ήρθαν και τα Φώτα… Η απορία μου: Η ΔΕΗ γιορτάζει, ανήμερα, ή έχω κάπου μπερδευτεί; Διάβασα προχθές… «Σήμερα τα Φώτα και οι Φωτισμοί και αύριο οι κούτες και οι ξεστολισμοί»· ξεστολισμοί των χριστουγεννιάτικων δέντρων, δηλαδή… Που είναι εκείνες οι μέρες του ΠαΣοΚ. Τι θα πει ξεστόλισμα; Πετούσαμε μαζί και το δέντρο. Αυτές ήταν εποχές!

Έγινε και ο ανασχηματισμός και εκτονώθηκε η κατάσταση… Μου άρεσε στην ορκωμοσία, που ο Ιερώνυμος κοίταζε προς ανατολάς και ο Μητσοτάκης προς δυσμάς (μόνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κοίταζε κατευθείαν μπροστά). Ο Ιερώνυμος θα σκεφτόταν ότι νόσησε από τον κορωνοϊό. Τον κορωνοϊό που του έστειλε ο Θεός, για να δοκιμάσει την πίστη του και η επιστήμη έσωσε τον Ιερώνυμο από τον ιό!

Ο Μακαριώτατος θα… μακάριζε τον Τσίπρα. Στις μέρες του, δεν του είχε πει ποτέ, ΟΧΙ! Και να σκεφτεί κανείς πως –παρόλο που βρισκόμαστε σ’ αυτή την κατάσταση- οι παπάδες ντύνονται και στολίζονται πιο συχνά από εμάς! Αλλά, αν το δούμε και λίγο πιο θρησκευτικά, ποιος το περίμενε ότι στην πόρτα της εκκλησίας θα έγραφε: «Ο ναός είναι πλήρης» και ότι θα παίρναμε αγιασμό σε αποστειρωμένο φιαλίδιο;

Μ’ αυτή την κατάσταση τα έχουμε χάσει. Άλλος λίγο, άλλος πολύ… Προχθές καθόμουν στο γραφείο και κρατούσα το κεφάλι μου, όταν άκουσα πίσω μου μια φωνή: -Βρε Γιώργο, παιδί μου, τι σκέφτεσαι τόση ώρα; -Μπράβο, ρε μάνα… Γιώργος! Ξεχάσαμε, πια και τα ονόματά μας! Πάνω που σκεφτόμουνα να κάνω ένα μπάτσελορ, αλλά χωρίς να πρέπει να παντρευτώ, μετά…

Κλεισμένοι μέσα, κάτι μάθαμε κι ας το λένε χαζοκούτι. Γωγώ Τσαμπά, η βασίλισσα του Δημοτικού. Θα ανοίξουν, λέει, πρώτα τα Δημοτικά και θα ακολουθήσουν… τα Νησιώτικα! Κι έπειτα, διάβασα πως κάνουν, λέει, «δεύτερες σκέψεις» για τα Σχολεία, λες και οι «πρώτες», που έκαμαν, ήταν πετυχημένες!!!… Άκουσα να ρωτάνε μία, δίπλα μου: -«Με τι νούμερο μετακινείσαι, συνήθως;». Κι εκείνη απάντησε: -«Με τον άντρα μου!».

Μη μου πείτε… κάποιοι μπορεί να έχουν δίκιο, όταν λένε πως με την κατάσταση αυτή γλιτώσαμε, στις γιορτές, αγκαλιές και φιλιά με συγγενείς, παππούδες και γιαγιάδες! Πάντως, θεωρώ μεγάλη καινοτομία την Άυλη Συνταγογράφηση. Όσοι είναι, λέει, πάνω από 85, θα πάρουν μήνυμα στο κινητό τους, για να ενημερωθούν πού και πότε θα εμβολιαστούν!

Κάθε τέλος του έτους, αρχές του άλλου, δημοσιεύονται στατιστικές για το χρόνο που πέρασε. Διάβασα: Πέρυσι παντρεύτηκαν 4.234.659 άνθρωποι… δεν θέλω να δημιουργήσω θέμα, αλλά δεν έπρεπε ο αριθμός να είναι ζυγός; … Έπιασα και ένα γνωστό μου σε φάση απόγνωσης. –Τι έχεις; Τον ρωτάω. –Να… παλιότερα, όταν οι γειτόνισσες μου ζητούσαν ζάχαρη, ήξερα τι ήθελαν. Προχθές, μια καινούρια, μου ζήτησε κρεμμύδια.

Μ’ έπιασε αδιάβαστο!… Και για να τα ξεχωρίζουμε, το πρώτο ήταν το Lock-down και το τωρινό να το λέμε Long-down. Για το επόμενο, κάτι θα σκεφτούμε… Ίσως, μετά το click away και το click in store, να ακολουθήσει σε μόνιμη βάση το click anyway!.. Πάντως, ακούστηκε ότι με την ανυπακοή της Εκκλησίας στα νέα μέτρα, έγινε πρόταση στην Εκκλησία, από τους αναρχικούς, να ανοίξει γραφείο-παράρτημα, στα Εξάρχεια!

Να δείτε που θα μας πούνε κάποια μέρα «Βγείτε όλοι έξω, ελεύθερα» και θα κάτσουν όλοι μέσα… Και οι πρώτοι που θα το κάνουν θα είναι εκείνοι που είναι σήμερα κατά του εμβολίου και δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό. Μήπως δεν πιστεύουν ούτε και στο Θεό;… Σε σύντομη επίσκεψη σε φιλικό ζευγάρι (πάντα με μάσκα), η οικοδέσποινα, για να δώσει μια νότα ρομαντισμού, απευθύνθηκε στο σύζυγό της, λέγοντας: «Αγάπη μου, είδες τι ρομαντικά που είναι, εδώ κοντά στο τζάκι;». Κι ο σύζυγος, σαν από άλλο κόσμο: «Ναι… κάνε λίγο στην άκρη, να βάλλω τις χοιρινές…»!

Έγινε κι αυτό στις ΗΠΑ… Κάποιος όχλος (mob) μπήκε στο Καπιτώλιο. Σιγά τα ωά! Και στο Κοινοβούλιό μας μπήκε ο Ρουβίκωνας, πέταξε ενημερωτικά τρικάκια και τι έγινε; Με το ζόρι το μάθαμε από τις ειδήσεις… έπειτα, για να αποκεντρωθούμε, λίγο, πόσες φορές είχαν κάμει κάποιοι (που το έπαιζαν αγρότες), φύλλο και φτερό τη Νομαρχία (σημερινή Περιφέρεια) και η ιστορία πέρασε στα αζήτητα;

Μάλιστα, κάποιος πάνω σε τρακτέρ, είχε δέσει την κολώνα με κορδέλα και τραβούσε για να ρίξει τον εξώστη! Δεν γίνονται έτσι, αυτά… Θα μου πείτε όμως, πως το Καπιτώλιο (και δη, εκείνο των ΗΠΑ) παίζει αλλιώς…

Μεταξύ μας, ακούγεται ιδανικό για όνομα μαγαζιού της νύχτας. Θα λέμε… «Πάμε στο Καπιτώλιο! Θεοδωρίδου, Καρράς κ.ά.»… Να δείτε που η Πελόζι θα καταγγείλει τον Τραμπ, ότι πριν 55 χρόνια της έκανε άσεμνες χειρονομίες, μέσα στο ασανσέρ! Όμως, η μεγαλύτερη τιμωρία για τον Τραμπ είναι που τον κόψανε από το Tweeter… H επόμενη κίνηση θα είναι, οι Μεξικανοί να ανεγείρουν τείχος, για να εμποδίσει την είσοδο της οικογένειας Τραμπ… στο Μεξικό!

[email protected]

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει