ΙΤΕ: Συστηματικός έλεγχος της μετάδοσης του ιού

124

Συστηματικός έλεγχος της μετάδοσης της λοίμωξης του κοροναϊού πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Από τις 21 Οκτωβρίου 2020, στο ΙΤΕ  υλοποιείται ερευνητικό έργο με στόχο την ταχεία, μοριακή ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 σε δείγματα από εθελοντές εργαζόμενους του Ιδρύματος, οι οποίοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα ενεργού λοίμωξης.

Η έρευνα πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και στόχος της είναι να ελέγξει νέες προσεγγίσεις μοριακής ανίχνευσης του ιού SARS-Cov2.

Για την πραγματοποίηση της έρευνας χρησιμοποιείται ειδική προσαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας «Safe in COVID-19», η οποία αποτελεί τμήμα της σουίτας εφαρμογών Integrated Care Solutions.

Η πλατφόρμα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, τον ηλεκτρονικό προγραμματισμό των επισκέψεων εξέτασης για ταχεία ανίχνευση του κοροναϊού από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τη διαχείριση των ραντεβού από εξουσιοδοτημένα άτομα, καθώς και της λήψης του δείγματος των εργαζομένων, με τρόπο που διασφαλίζει πλήρως την ασφαλή διαχείριση των ανωνυμοποιημένων δεδομένων.

Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί από το Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας, του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, το οποίο εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ασφάλειας πληροφοριών πιστοποιημένο κατά ISO 27001:2013.

Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι Ιωάννης Ταλιανίδης, διευθυντής ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και Γιώργος Χαμηλός, συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ ΙΜΒΒ. Υπεύθυνος της ψηφιακής πλατφόρμας «Safe in COVID-19» είναι ο Δημήτριος Κατεχάκης, επικεφαλής Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών ηλ-Υγείας,  ΙΤΕ-ΙΠ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει