ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Ζητά Δημοτικό Συμβούλιο για τα μέτρα στα σχολεία

125

Την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, παρουσία των φορέων των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων και των γονιών των μαθητών, ώστε να συζητηθούν τα μέτρα που θα πάρει η Λότζια για το άνοιγμα και την ασφαλή λειτουργία σχολείων, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών, ζητούν με παρέμβαση τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Βρύσαλης και Μιχάλης Κασαπάκης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση τους, «η  κυβέρνηση ανακοίνωσε την επαναλειτουργία Δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και ειδικών σχολείων κάθε βαθμίδας από τη Δευτέρα 11 Γενάρη. Τα όποια επιπλέον μέτρα πρόληψης ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, περιορίζονται σε διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών, όπου φυσικά αυτό είναι «εφικτό και αναγκαίο», ενώ η χρήση περισσότερων της μιας εισόδου της σχολικής μονάδας, ώστε να αποφευχθεί συγχρωτισμός μαθητών και συνοδών θα γίνει «όπου υπάρχουν».

Από τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι η συνταγή λειτουργίας των σχολείων θα είναι ίδια με την παλιά, η οποία -και εκ του αποτελέσματος- αποδείχτηκε αποτυχημένη. Το γεγονός μάλιστα ότι δε θα ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας αποτελεί και ομολογία της ίδιας της κυβέρνησης ότι δε λαμβάνει τα ολοκληρωμένα και ουσιαστικά μέτρα που απαιτούνται».

Οι εκπρόσωποι της παράταξης τονίζουν ότι «τόσο η κυβέρνηση, όσο και η δημοτική Αρχή, συνεχίζουν να μην ακούνε τα δίκαια αυτά αιτήματα, που αφορούν στη μείωση των μαθητών ανά τάξη, στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, στην ενίσχυση της καθαριότητας και απολύμανσης των σχολείων, στην εξασφάλιση κτηριακών δομών που προδιαγράφουν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, στα δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ κλπ.

Η στάση μάλιστα της δημοτικής Αρχής επισφραγίστηκε και στην έγκριση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού που έγινε αρχές της εβδομάδας και για την οποία πανηγυρίζουν. Όπως έχουμε ήδη καταγγείλει ως «Λαϊκή Συσπείρωση», η ψήφιση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες του ηρακλειώτικου λαού, του οποίου τα προβλήματα και σε επίπεδο σχολικών υποδομών μένουν άλυτα και διογκώνονται.

Η άθλια κατάσταση στα σχολεία παραμένει. Σε μια χρονιά που μπήκε καθυστερημένα σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωγής, και οι ανάγκες για νέες αίθουσες είναι τεράστιες και επείγουσες, προβλέπονται μόλις 2 νέα έργα ανέγερσης νηπιαγωγείων, ενώ ο Δήμος δεν έχει καν παραλάβει τις υπόλοιπες 22 αίθουσες που εκκρεμούν από τις ΚΤΥΠ, ενώ για ακόμη μια χρονιά δεν περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό τα περισσότερα από τα σχολεία, με σοβαρά κτηριακά προβλήματα, ενώ για τα σχολικά συγκροτήματα που συμπεριλαμβάνονται (πχ σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας), είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζήσουμε νέα «Καπετανάκεια».

Με βάση τα παραπάνω καλούμε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με παρουσία των φορέων των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων και των γονιών ώστε να συζητηθούν τα μέτρα που θα πάρει ο Δήμος Ηρακλείου για το άνοιγμα και την ασφαλή λειτουργία σχολείων, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει