Υποχρεωτικότητα και πιστοποίηση εμβολιασμού για covid-19

2,042

Το εμβόλιο, (ένα βιολογικό παρασκεύασμα ενός νεκρού ή αδρανοποιημένου νοσογόνου παράγοντα ο οποίος διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού  να αποκτήσει ανοσία έναντι συγκεκριμένων λοιμώξεων*), είναι μεταξύ των εργαλείων, που έχουν αναπτύξει παγκόσμια οι Υπηρεσίες Υγείας για την αντιμετώπιση των   διαφόρων πανδημιών ή εκτάκτων υγειονομικών κρίσεων και απειλών.

Edward Jenner
Edward Jenner

Η ανακάλυψη του εμβολίου ανήκει στον Βρετανό χειρουργό Edward Jenner, ο οποίος το 1796 παρατήρησε ότι οι γυναίκες που άρμεγαν τις αγελάδες παρουσίαζαν φυσαλίδες δαμαλίτιδας στα χέρια χωρίς να νοσούν από την ευλογιά που μάστιζε τότε τις επαρχιακές περιοχές. Χορηγώντας υγρό από τις φυσαλίδες αυτές στον James Fips, οκτάχρονο γιο του κηπουρού του, διεπίστωσε ότι δεν νόσησε, όταν τον εμβολίασε με τον ιό της ευλογιάς έξι εβδομάδες αργότερα, καθιστώντας γεγονός το πρώτο εμβόλιο.

Την διαδρομή του εμβολίου στη συνέχεια, σηματοδοτούν αντιδράσεις αμφισβητήσεις επιφυλάξεις και αντιζηλίες κυρίως μεταξύ παραγόντων του ιατρο-φαρμακευτικού χώρου οι οποίες κατά κανόνα υπηρέτησαν και υπηρετούν ποικιλόμορφα συμφέροντα.

Σήμερα, οι αναγκαιότητες σχετικά με την υποχρεωτική ή όχι χρήση του εμβολίου και την πιστοποίηση του εμβολιασμού, προκαλούν πολιτικές αντιδράσεις και κοινωνικές εντάσεις γιατί αναπόφευκτα προκαλεί τις αρχές της αυτονομίας και της συναίνεσης του ατόμου σε ιατρική πράξη, που υποβάλλεται η πρώτη και η δεύτερη διακυβεύει τις ελευθερίες, τα ατομικά και κοινωνικά του δικαιώματα.

Υποχρεωτικότητα χρήσης του εμβολίου, μια αναγκαιότητα, που κατηγορηματικά απέκλεισε ο πρωθυπουργός, αναλογιζόμενος το τεράστιο πολιτικό κόστος ενόψει μάλιστα των επικείμενων εκλογών, που σαφέστατα προδικάζει και το κατ’ επίφαση ευέλικτο πρόσφατο κυβερνητικό σχήμα των 59 αρίστων υπουργών και υφυπουργών. Αποκλεισμός με ιδιαίτερη σημασία γιατί οι επίσημες γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και της Σύμβασης Οβιέδο, αποδομούν τις διάφορες αιτιάσεις αντισυνταγματικότητας της υποχρεωτικής χρήσης του εμβολίου και ορίζουν σαφώς ότι εφόσον ήθελε καταστεί αναγκαίος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι καθ’ όλα σύμφωνος με το Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρα 5 παρ. 1 και 5, 7 παρ. 2, 21 παρ. 3, 25 παρ. 1 και 4), την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 8) και τη Σύμβαση του Οβιέδο (άρθρα 5 και 26). Οι ατομικές ελευθερίες, η αυτονομία και η αρχή της συναίνεσης σε ιατρική πράξη του ατόμου, μπορούν να καμφθούν σε περίπτωση πανδημίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα της δημόσιας υγείας, αγαθού κυρίαρχης αξίας, που συναρτάται με τη ζωή.

Οι αναφορές από τους«-σάλτες» της Νέας Δημοκρατίας για ηλιθίους ή βλαμμένους που δεν θέλουν το εμβόλιο  και πρέπει με το ζόρι να εμβολιαστούν, μόνο κοινωνικές εντάσεις προκαλούν, που αμβλύνονται με την καταδίκη των απαράδεκτων αυτών χαρακτηρισμών, αποφυγή κάθε είδους περιορισμών, απαγορεύσεων και τιμωρητικών μέτρων στους αρνητές του εμβολιασμού, την παροχή ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων σε αυτούς, που εμβολιάζονται αλλά και αυστηρή εφαρμογή των αρχών και κανόνων της προστασίας των προσωπικών ιατρικών δεδομένων.

Βεβαίωση πιστοποίησης εμβολιασμού, μια αναγκαιότητα που τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν προϋπόθεση για να επανέλθει η ζωή στη κανονικότητα και να ανακάμψει η οικονομία. Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι θα χρησιμοποιηθεί για κοινωνικές διακρίσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι σχεδιάζεται για «προσωπική χρήση» και οι πιο καχύποπτοι ότι θα λειτουργήσει στο πρότυπο της χρήσης του πάλαι ποτέ κατάπτυστου «πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων».

Η αναφορά του «Πιστοποιητικού» ως «Βεβαίωση Εμβολιασμού» σε ψηφιακή μορφή αρχείου ή εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο (Common Pass), ή ακόμη και σε έντυπη μορφή, μετριάζει αναμφίβολα τους φόβους, τις επιφυλάξεις και προβληματισμούς και κατευνάζει την έντονη αντιπαράθεση που ξεκίνησε με τους εμβολιασμούς κατά του covid-19 και επέτειναν τα θολά σημεία της σκοπιμότητας πιστοποίησης, οι ατυχείς κυβερνητικοί επικοινωνιακοί χειρισμοί του εμβολίου με τις ουρές Υπουργών και Γενικών Γραμματέων για μια selfie με το εμβόλιο, την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και η παταγώδης διάψευση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την ποσότητα σε αριθμό των εμβολίων που περιορίστηκε τον Δεκέμβριο κάτω από εκατό χιλιάδες δόσεις έναντι των δύο εκατομμυρίων που εξαγγέλθηκαν.

Στη χώρα μας με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία θα παραδοθούν έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις, έως το τέλος του Φεβρουαρίου 333.450 δόσεις και έως το τέλος του Μαρτίου 1.255.800 δόσεις, που το  σημερινό Ευρωπαϊκό μπάχαλο στη διαχείριση και διάθεση του εμβολίου αλλά και η αδυναμία παραγωγής των δόσεων σε τίποτα δεν μας πείθει ότι θα πραγματοποιηθούν.

Προτάσεις, που αναφέρονται στον εξαναγκασμό των πολιτών για εφαρμογή στα κινητά τους καταγραφής της πιστοποίησης του εμβολιασμού και των κινήσεων τους προκειμένου να διευκολύνεται η ιχνηλάτηση αυτών που βρέθηκαν κοντά σε φορέα του ιού, αποτελούν βάναυση επίθεση κατά των ελευθεριών και του ιδιωτικού ασύλου και επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τις όποιες αναφορές ότι δηλαδή τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορούν να έχουν κάποιο ρόλο στον έλεγχο της κοινωνίας τον οποίο μάλιστα δεν πρόκειται να ασκεί η κρατική εξουσία αλλά ιδιωτικές εταιρείες, εργοδότες, επιχειρηματίες, τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

. Μια απλή βεβαίωση σε ψηφιακή μορφή αρχείου ή εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο, ή ακόμη και σε έντυπη μορφή, που για τον κάτοχο της,  θα βεβαιώνει την πραγματοποίηση του εμβολιασμού, το είδος του εμβολίου και τον τόπο και χρόνο του εμβολιασμού, θα  ικανοποιήσει τον σκοπό της πιστοποίησης, όχι φυσικά και το παγκόσμιο σχέδιο Υγείας του δισεκατομμυριούχου Bill Gates, των ιδρυμάτων και των υποστηρικτών του, που απαιτούν και εκβιάζουν, όπως και οι «σάλτες» της ΝΔ, υποχρεωτικά μέτρα από τις κυβερνήσεις, για να καμφθεί η εναντίωση και η αντίδραση των πολιτών στα εμβόλια  και στους εμβολιασμούς.

Η κυβέρνηση έχει κακώς επενδύσει τα πάντα στα οριζόντια μέτρα του αποκλεισμού και στο εμβόλιο, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αδιαφορούσα παντελώς για θεραπευτικά μέτρα και τη φαρμακευτική αγωγή που προτείνουν ακόμη και ειδήμονες μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Με το κυβερνητικό ενδιαφέρον στραμμένο στο σχέδιο «Ελευθερία» όπως ονοματοδότησε την επικοινωνιακή εκστρατεία για τη διάδοση του εμβολίου, μας θυμίζει το ανεκτίμητο αγαθό της ελευθερίας, που μας στέρησε χωρίς κανένα απολύτως ανταποδοτικό όφελος.

Τα δυσμενή επιδημιολογικά στοιχεία που καθημερινά δημοσιοποιούνται και η έλλειψη εμβολίων που ακυρώνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα εμβολιασμού, μας προϊδεάζουν για ένα κυλιόμενο χρονικό ορίζοντα συγκράτησης της πανδημίας και για μια μακροχρόνια αντιμετώπιση της, που ίσως αποτελέσουν και το μήλο της έριδας στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

*Πηγή Βικιπαίδεια                                                    

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει