ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΕΝΟΨΕΙ ΔΕΥΤΕΡΑΣ: Ανοίγουν τα σχολεία, αλλά…

798

Με δόσεις, πολλά ερωτηματικά και εκτός απροόπτου, ανοίγουν τα σχολεία και ένα είναι σίγουρο, η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει πάρα πολύ.

Αφού χθες το πρωί είχαμε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά, λόγω των νεότερων επιδημιολογικών δεδομένων, τελικά το μεσημέρι το Υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ωστόσο αν το κουδούνι δεν χτυπήσει, τίποτα δεν είναι σίγουρο…

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο χθες το μεσημέρι τόνισε πως «υπενθυμίζεται η απόφαση της Κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου».

Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία σήμερα. Παράλληλα, σήμερα τα Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευση.

Στις θέσεις τους οι εκπαιδευτικοί

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε η γενική γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Γκίκα, το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. καλείται να προσέλθει σήμερα στα σχολεία που υπηρετεί, ώστε να αναδιοργανωθεί α) το ωρολόγιο πρόγραμμα, όπου χρειάζεται, β) να εξεταστεί η δυνατότητα διαφοροποιημένης προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών/τριών, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο και εφικτό, γ) και να ενημερωθούν οι γονείς/κηδεμόνες αντιστοίχως.

Σημειώνεται επίσης ότι στα σχολεία αυτά δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση σήμερα, εν αντιθέσει με τις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τα οποία θα υλοποιήσουν κανονικά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σήμερα οι εκπαιδευτικοί που θα πάνε στα σχολεία τους θα αποφασίσουν εάν υπάρχει λόγος αλλά και η δυνατότητα διαφοροποιημένης ώρας προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών και ταυτόχρονα να ενημερώσουν σχετικά τους γονείς, ώστε να μην καταφθάσουν όλοι μαζί στις σχολικές μονάδες την ίδια ώρα και προκληθεί συνωστισμός.

Πάντως η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε αναφερόμενη και στα σχολεία ότι «δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της.

Αν όμως η Επιτροπή έχει άλλα επιδημιολογικά στοιχεία και μας εισηγηθεί να μην ανοίξουν τα σχολεία, τότε δεν θα ανοίξουν. Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κενών, το Υπουργείο συνιστά στους διευθυντές Εκπαίδευσης να αξιολογούν και ιεραρχούν εκ των προτέρων την αναγκαιότητα πλήρωσής τους σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης του συνόλου των λειτουργικών κενών στα σχολεία από τους προσληφθέντες (ανά φάση πρόσληψης) αναπληρωτές.

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα δίνεται στην κάλυψη των κενών αφενός σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και αφετέρου στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Συνεπώς, δίδεται προτεραιότητα στην κάλυψη των τυχόν κενών θέσεων στη Γ’ τάξη Λυκείου και ειδικότερα στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, για την αρτιότερη προετοιμασία των μαθητών. Σε περίπτωση που έχει ενδεχομένως καθυστερήσει για οποιονδήποτε λόγο η διάθεση εκπαιδευτικών σε Λύκεια, απαιτείται η άμεση τοποθέτησή τους.

το σχολικό κτήριο του 4ου Λυκείου Ηρακλείου
Στη διάρκεια των διακοπών βάφτηκε το σχολικό κτήριο του 4ου Λυκείου Ηρακλείου

Η τηλεκπαίδευση έχει κουράσει…

Οι καθηγητές, παρόλο που ανησυχούν για τα επιδημιολογικά δεδομένα, ανυπομονούν να υποδεχτούν τους μαθητές τους.

Η διευθύντρια του 1ου Λυκείου Ηρακλείου, Καπετανάκειου, κ. Κατερίνα Χατζάκη, αναφέρει στην «Π» πως επικρατεί ένας προβληματισμός όσο αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας. Ωστόσο, όλοι έχουν κουραστεί από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λείπει η διά ζώσης επαφή.

Υπάρχουν δυσκολίες στην όλη διαδικασία, οι εκπαιδευτικοί δέχονται καταιγισμό τηλεφωνημάτων από τους γονείς των μαθητών, οι οποίοι δικαιολογούν τις απουσίες των παιδιών τους.

Ο κ. Κατσίδης
Ο κ. Κατσίδης

Ακόμα και όταν δεν υπάρχει λόγος απουσίας, εφευρίσκουν κάποιον… Με σκεπτικισμό, λοιπόν, αναμένουν τις αποφάσεις των ειδικών.

Ο διευθυντής του 4ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Χάρης Κατσίδης, αναφέρει πως όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει και πάλι η τηλεκπαίδευση. Αναφορικά με τους μαθητές που έχουν ελλείψεις στον απαραίτητο εξοπλισμό, λέει πως όπου υπάρχουν προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται.

Παράλληλα, είναι χαρούμενος καθώς κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, το κτήριο του σχολείου βάφτηκε, όπως και οι αίθουσες. Οπότε, όταν τα παιδιά επιστρέψουν, θα κάνουν μάθημα σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

Επί ποδός η Πρωτοβάθμια

Την ερχόμενη Δευτέρα, λοιπόν, κτυπάει το κουδούνι στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου προχωρά στις απαραίτητες κινήσεις για να υποδεχτεί τους μαθητές. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, κ. Μανώλης Μπελαδάκης, αναφέρει πως στόχος είναι η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών να γίνει με ασφάλεια.

Χθες τοποθετήθηκαν 105 δάσκαλοι και 32 νηπιαγωγοί παράλληλης στήριξης καθώς και 34 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής. Όπως αναφέρει, από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουν έρθει στο Ηράκλειο 1.764 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας.

Οι μάσκες έχουν ήδη μοιραστεί, αφού η δεύτερη παρτίδα δόθηκε από την ΚΕΔΕ.

Σήμερα θα βρίσκονται στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί και θα συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων για να δουν πώς θα λειτουργήσουν  τα σχολεία, αν θα χρειαστεί να υπάρξει κλιμακωτό ωράριο, προκειμένου η προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών να γίνεται με ασφάλεια.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει