ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ: Νέα ευκαιρία για το «Εξοικονομώ»

3,007

Μετά τις Κυβερνητικές εξαγγελίες ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα «τρέξει» ξανά το πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” με προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει το 1 δις, έχει αρχίσει ήδη να επανακινείται η διαδικασία για την προετοιμασία των φακέλων  που θα κατατεθούν για μια θέση στο δημοφιλές πρόγραμμα.

Όπως είναι γνωστό, μετά το φιάσκο της προηγούμενης διαδικασίας που απέκλεισε χιλιάδες ενδιαφερόμενους επειδή δεν πρόλαβαν να πατήσουν πρώτοι το κουμπί της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την κατάθεση του φακέλου τους, ανακοινώθηκαν μια σειρά αλ

λαγών που δημιουργούν νέα δεδομένα για την ένταξη στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό σχεδιασμό μέσα στην άνοιξη θα γίνει η προκήρυξη  νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Αυτονομώ», και θα ακολουθήσουν ετήσια προγράμματα συνολικού ύψους 3 δις ευρώ μέχρι το 2030, που θα καλύψουν την ενεργειακή αναβάθμιση και ενεργειακή αυτονομία, συνολικά 600.000 κατοικιών.

Με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Μιχάλης Χωραφάς αναφερόμενος στο μεγάλο αυτό θέμα τονίζει μεταξύ άλλων: «Καταρχήν είμαστε ικανοποιημένοι που εγκαταλείπεται το υφιστάμενο μοντέλο έγκρισης αιτήσεων του «εξοικονομώ», το οποίο  χρησιμοποιούσαν και οι δυο τελευταίες κυβερνήσεις.

Εντός του μήνα πρόκειται να αποστείλουμε και συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης που να περιστρέφονται γύρω από τους νέους άξονες που έθεσε το Υπουργείο. Παράλληλα,  θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με τα αρμόδια στελέχη, ώστε να αναλύσουμε τις απόψεις μας και το πώς το πρόγραμμα θα γίνει πιο δίκαιο και πιο επιδραστικό, ώστε δηλαδή τα χρήματα που θα διατεθούν να έχουν τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας».

Όπως προκύπτει, αλλάζει εκ βάθρων το «Εξοικονομώ Αυτονομώ» στις νέες προκηρύξεις που θα γίνουν από το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Ταυτοχρόνως έρχονται δέκα αλλαγές για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αυτονομία των κτηρίων, στη νέα προγραμματική περίοδο. Η ένταξη στα νέα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» θα γίνεται κατά προτεραιότητα με κριτήρια ενεργειακής αξιολόγησης των παρεμβάσεων στα κτήρια και κοινωνικά εισοδηματικά κριτήρια των ιδιοκτητών.

Στη νέα προγραμματική περίοδο τα επιτυχημένα χρηματοδοτικά προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων κατοικίας θα συνεχιστούν, με την προσθήκη της «έξυπνης» συνιστώσας για την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας των κατοικιών όπως συστήματα ΑΠΕ, μπαταρίες, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και έξυπνος φωτισμός.

Το πλαίσιο λειτουργίας τους θα τροποποιηθεί κατάλληλα, με εξορθολογισμό των κινήτρων για τη μεγιστοποίηση του ενεργειακού οφέλους, με ταυτόχρονη υποστήριξη των οικονομικά ευπαθών και ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών. Σε αυτό το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Η ανακαίνιση μεμονωμένων κατοικιών (διαμερίσματα, μονοκατοικίες) δεν καλύπτει τις περιπτώσεις πολυκατοικίων. Ήδη προβλέπεται επέκταση του Προγράμματος για την κάλυψη και αυτών των περιπτώσεων σε διακριτή ενότητα. Τα οικονομικά και πολεοδομικά κίνητρα του νέου κύκλου του προγράμματος αναμένεται να ενισχύσουν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα πολυκατοικιών, συγκροτημάτων και πολεοδομικών συνόλων.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας με ταυτόχρονη επίτευξη μεγάλου ενεργειακού και περιβαλλοντικού οφέλους λόγω και των ταυτόχρονων αναπλάσεων σύμφωνα με τα υπουργικά στελέχη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει