“Δόξα εν  υψίστοις Θεώ…”

484
Του Εμμ. Λιοδάκη, ιεροκήρυκος

Πού θα βρούμε τον Ιησού, ρωτούν πολλοί συνάνθρωποί μας. Ακόμα, και οι πιστοί αυτές τις μέρες θέλουν να τον δουν. Έχουν πόθο και ρωτούν πού και πώς θα τον βρουν. Θέλουν να τον προσκυνήσουν και να του προσφέρουν όπως οι Μάγοι τα δώρα τους.

Ο Απ. Παύλος θα μας πει όπως τότε είχε πει στους Αθηναίους ότι “ουκ εν χειροποιήτοις ναοίς κατοικείν’ (προξ ιβ’ 24) Και οι Άγιοι θεοφόροι Πατέρες όμως μας υποδεικνύουν τρεις τρόπους που εκεί ο πιστός που ενδιαφέρεται μπορεί σίγουρα να τον δει. Η νέα φάτνη που βρίσκεται ο Ιησούς είναι η Εκκλησία του.

Μέσα σ’ αυτήν ο Χριστός οράται ακούεται και ψηλαφείται. Η Εκκλησία είναι ο ίδιος ο Χριστός. Γιατί όταν λέμε Εκκλησία εννοούμε Χριστό και όταν λέμε Χριστό εννοούμε Εκκλησία. Μέσα λοιπόν σ’ Αυτήν ο πιστός με τη συνειδητή συμμετοχή του στα Μυστήρια ενδύεται, τρώει, πίνει, βλέπει, αναπνέει τον Χριστό.

Η συνάντηση με τον Ιησού δεν είναι εξωτερική, αλλά εσωτερική, οργανική πνευματική και σωματική. «Μέλη Χριστού γινόμεθα μέλη Χριστός ημών δε και χειρ Χριστός και Ιησούς Χριστός» μας λέει (ο Άγιος Συμεών ο Νεός Θεολόγος). Ο άλλος τόπος, όπως μας λέει ο άλλος Αγιος είναι: «Είδες τον αδελφόν σου, είδες τον Θεόν σου» (Ματθ. Κε’ 40-41). Και ο τρίτος τόπος είναι η καρδιά μας, αφού η «Βασιλεία του Θεού εντός ημών εστιν» (Λουκ. Ιζ-21). Και η υπόσχεσή Του είναι ότι: «Ιδού εγώ μεθ΄υμών είμι πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ. Κη΄20).

Πράγματι, όσοι έχουν καθαρίσει την καρδιά τους (Ματθ’ ε’ 8) αυτοί τον Θεόν όψονται». Και η καρδιά καθαρίζεται μόνο με την Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας. Τότε και μόνο τότε ο Ιησούς ζει και κινείται ανάμεσά μας.

Η Γέννηση του Χριστού μέσα στην Εκκλησία είναι διαχρονική γι αυτό και η Εκκλησία κάθε χρόνο λέει: «σήμερον ο Χριστός γεννάται». Γι αυτό σήμερα ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος απ’ άκρου σ’ άκρο της γης πανηγυρίζει την κοσμοσωτήρια Γέννηση του Θεανθρώπου. Οι Άγγελοι αγάλλονται στον ουρανό και οι άνθρωποι ευφραίνονται στη γη. Σήμερα λύθηκε ο χρόνιος δεσμός της καταδίκης του Αδάμ και ο Παράδεισος άνοιξε και η δύναμη του διαβόλου καταργήθηκε. «Παράδοξον μυστήριον οικονομείται σήμερον, καινοτομούνται φύσεις και Θεός «άνθρωπος γίνεται». Γι αυτό ο άνθρωπος στέκεται έκθαμβος μπροστά στο Μέγα Μυστήριο της σαρκώσεως του Υιού και Λόγου. Η αόρατη φύση του Θεού παίρνει ανθρώπινη μορφή. Η άπειρη ουσία τυλίσσεται μέσα στα σπάργανα.

Η Βηθλεέμ δέχεται τον καθήμενον «δια παντός συν Πατρί». Ο έχων Θρόνο ουρανόν ανακλίνεται στη φάτνη.

«Λύτρωσιν απέστειλε Κύριος τω λαώ αυτού» Αδελφοί μου.

ΓΗμέρα αγία, Μητροπόλις των εορτών είναι η σημερινή.

Αραγε, εμείς φέτος θα ζήσουμε Χριστούγεννα με Χριστό ή χωρίς Χριστό; Μην ξεχνούμε ότι ο Χριστός φέρνει και πάλι μέσα στον ανισόρροπο τούτο κόσμο την ειρήνη, την αλήθεια και την αγάπη. Ας τον πλησιάσουμε για να ξαναγεννηθούμε κι εμείς σήμερα μαζί με Αυτόν. Όσοι θέλουμε να τον συναντήσουμε ας ακολουθήσουμε το δρόμο που οδηγεί στην Εκκλησία, για να αναπέμψουμε στον υπέρ υμών ενανθρωπήσαντα Κύριο την δοξολογική μας Υμνωδία. «Δοξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει