ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ: Από την άνοιξη ανεβαίνουν οι ρυθμοί κατασκευής στο Καστέλλι

1,673

Από την άνοιξη του 2021 αναμένεται να τεθεί σε πλήρεις κατασκευαστικούς ρυθμούς το έργο του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι, το οποίο φαίνεται ότι προχωρά εντός των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων.

Ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τόσο τα έργα οδοποιίας, όσο και τα έργα του αεροδιαδρόμου, ενώ αναμένεται ακόμα η εκκίνηση των συνολικών κτιριακών υποδομών, οι οποίες ούτως ή άλλως έπονται των υπολοίπων κατασκευών. Από την ανάδοχο εταιρία του έργου, αλλά και τον συντονιστή Γιάννη Σμαραγδάκη υπάρχει μια κατ’ αρχήν ικανοποίηση από την πορεία εξέλιξης των εργασιών, η οποία όμως δεν αναιρεί το γεγονός του ότι η πίεση για την ομαλή έκβαση του έργου είναι καθημερινή.

Τόσο η ΤΕΡΝΑ, όσο όμως και η κυβέρνηση ζητούν να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες που απαιτούνται ούτως ώστε να μην υπάρξει ούτε μία ημέρα καθυστέρησης σε κανένα στάδιο του έργου. Παρ’ όλα αυτά βέβαια, υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες όπως είναι οι συνεχόμενες βροχές των τελευταίων μηνών, που έχουν δημιουργήσει σημαντικά ζητήματα ως προς την εξέλιξη του έργου.

Τα ζητήματα ωστόσο αντιμετωπίζονται εσωτερικά, ενώ ανάλογα με τις συνθήκες και τη φύση του έργου, οι υπεύθυνοι της εταιρίας προχωρούν σε διαφορετική κατανομή εργασιών, ώστε ο χρόνος που χάνεται να αναπληρώνεται με άλλο τρόπο.

Η ικανοποίηση της εταιρίας, προς τους εργαζόμενους, αλλά και προς την εξέλιξη των έργων εκφράστηκε και στο πλαίσιο ενημέρωσης που υπήρξε, με την επισήμανση βεβαίως ότι οι πιέσεις από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο για εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του έργου δεν έχουν σταματήσει ούτε στο ελάχιστο, αφού για την κυβέρνηση η δημιουργία του νέου αεροδρομίου αποτελεί ένα ύψιστο στοίχημα το οποίο και δεν πρέπει να χαθεί.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες διαδικασίες, είτε πρόκειται για έργα οδοποιίας, είτε πρόκειται για έργα αεροδιαδρόμου, οι εργασίες εκτιμάται ότι προχωρούν κανονικά, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο όσο και με τη δημοτική Αρχή, προκειμένου κάποια ζητήματα είτε μελετών, είτε τροποποιήσεων που ενδεχομένως χρειάζονται να προχωρήσουν γρηγορότερα.

Τη δεδομένη στιγμή πάντως, το έργο πρακτικά δεν έχει αποκτήσει πλήρεις ρυθμούς, αφού αυτό προβλέπεται να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τα όσα έχουν σχεδιαστεί και με δεδομένες τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία εκτιμάται ότι μέσα στην άνοιξη θα αυξηθούν κατακόρυφα οι ρυθμοί κατασκευής και σε όλα τα εργοτάξια αναμένεται να εργάζονται περί τους 800 ανθρώπους για όλα τα πόστα. Η δυναμική του έργου προβλέπεται επίσης να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο κατά τους θερινούς μήνες, καθώς αναμένεται στα εργοτάξια να βρίσκονται περίπου 1.000 εργαζόμενοι σε καθημερινή βάση.

Όταν το έργο φθάσει στη συγκεκριμένη φάση κι εφόσον δεν υπάρξουν κάποιες άλλες καθυστερήσεις είτε λόγω της γραφειοκρατίας είτε λόγω αστάθμητων παραγόντων, τότε οι εργασίες κατασκευών θα επιταχυνθούν υπερβολικά, ενώ το έργο θα εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα και θα γίνει αντιληπτό στην ευρύτερη περιοχή, το πώς δημιουργούνται τα μεγάλα έργα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν αφήνει περιθώρια καθυστερήσεων, πόσο μάλλον όταν έχουν υπάρξει επίσημες δεσμεύσεις ολοκλήρωσης του έργου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει