Διαγωνισμοί για το ποιοτικό ελαιόλαδο

442

Διαγωνισμούς για  την τρέχουσα  ελαιοκομική περίοδο προκηρύσσουν τα συνεταιρικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία και ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, με σκοπό να αναδειχθεί, αλλά και να αξιοποιηθούν το ποιοτικό ελαιόλαδο της φετινής παραγωγής και οι ορθές πρακτικές διάθεσης του ελαιολάδου.

Οι λεπτομέρειες  για τους όρους  και προϋποθέσεις της διεξαγωγής των διαγωνισμών αυτών,   θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες  στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr και θα σταλούν στους ενδιαφερόμενους που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον    μέχρι 8-1-2021 στο e-mail: [email protected]

Στην οργάνωση των διαγωνισμών αυτών εκτός του ΣΕΔΗΚ θα προσκληθούν να μετάσχουν η   Περιφέρεια Κρήτης, το Ινστιτούτο Ελιάς και Αμπέλου, το ΜΑΙΧ,  Πανεπιστήμια και άλλοι ελαιουργικοί φορείς.

Στο πλαίσιο των δράσεων, θα «τρέξουν» παράλληλα διαγωνισμοί ποιότητας μεγάλων ποσοτήτων και διαγωνισμός διάθεσης.

Στην περίπτωση της ποιότητας ποσοτήτων στόχος είναι να επιβραβευτεί  η ποιότητα ελαιολάδου σχετικά μεγάλων περιοχών,  των οποίων οι  παραγωγοί και τα ελαιοτριβεία  ακολουθούν  ορθές πρακτικές στην καλλιέργεια, την φυτοπροστασία (με ιδιαίτερη έμφαση στην δακοκτονία),  την συγκομιδή και την   έκθλιψη και αποθήκευση του ελαιοκάρπου.

Στόχος του διαγωνισμού διάθεσης είναι να προαχθούν διαδικασίες πρακτικών διάθεσης που εξασφαλίζουν διαφάνεια, ανταγωνιστικότητα των αγοραστών και καλύτερα αποτελέσματα ως προς τις τιμές παραγωγού.

Η αξιολόγηση των διαγωνιζόμενων θα γίνει από επιτροπές ειδικές για  κάθε διαγωνισμό στις  όποιες θα μετέχουν επιστήμονες πανεπιστημιακοί και ερευνητές με ανάλογες των θεμάτων  σπουδές  και εμπειρίες,  οι όποιοι θα βαθμολογήσουν τους διαγωνιζόμενους με βάση ειδικά κριτήρια για κάθε διαγωνισμό.

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν θα είναι καλαίσθητες πλακέτες με την ΧΡΥΣΗ, ΑΡΓΥΡΗ και ΧΑΛΚΙΝΗ Μινωική Ελιά και Έπαινοι σε χαρτί τύπου πάπυρος που θα αντιστοιχούν σε ανάλογες βαθμολογικές βαθμίδες.

Τα ελαιοτριβεία που ενδιαφέρονται  πρέπει να υποβάλλουν «Δηλώσεις ενδιαφέροντος»  στο [email protected] στις οποίες θα αναφέρουν όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνα και είδος διαγωνισμού μέχρι την 8 Ιανουαρίου 2021 ώστε λάβουν αναλυτικότερες πληροφορίες και οδηγίες για τους όρους των  διαγωνισμών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει