Δεσμεύτηκε για πληρωμές και… επιστροφές στους αγρότες ο Βορίδης

316

Για μια σειρά από πληρωμές προς τους αγρότες της Κρήτης δεσμεύθηκε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε χθες αργά το βράδυ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, τόσο ο υπουργός, όσο και ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Κοινοτικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Παπάς, δεσμεύθηκαν πως η καταληκτική ημερομηνία για σημαντικές πληρωμές των αγροτών είναι η προπαραμονή των Χριστουγέννων.

Ο υπουργός, τόνισε ως ένα βαθμό πως υπάρχει μέριμνα για τα ποσά που κόπηκαν στο πλαίσιο της βασικής ενίσχυσης, τα οποία και δεν αφορούσαν μόνο στη λεγόμενη σύγκληση. Ο κ. Βορίδης υποστήριξε πως μέχρι την Πέμπτη θα επιστραφεί στους αγρότες το ποσοστό του 7 % από το 10 % που είχε κοπεί για τη βασική ενίσχυση, ενώ διευκρίνισε πως το Υπουργείο δρομολογεί μια σειρά ακόμα ενισχύσεων που προκύπτουν από διάφορους αστάθμητους παράγοντες.

Ειδικότερα, μέχρι την Πέμπτη θα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον Υπουργό, η διαδικασία καταβολής των 254 εκατομμυρίων ευρώ της εξισωτικής αποζημίωσης.

Εκτός όμως από την εξισωτική αποζημίωση, ο υπουργός διευκρίνισε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρούν επιπρόσθετα τόσο τις πληρωμές προς τους ελαιοπαραγωγούς που επλήγησαν λόγω COVID, όσο όμως και τις πληρωμές για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί των κηπευτικών και οι θερμοκηπιακοί καλλιεργητές. Υπενθυμίζεται ότι, ενώ για το θέμα της ελαιοπαραγωγής, ο υπουργός ήταν θετικός από την αρχή, για το θέμα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, αλλά και των κηπευτικών χρειάστηκε να προηγηθεί ένα έντονος διάλογος διεκδικήσεων, ο οποίος και κατέληξε στην θετική απάντηση του Υπουργείου για έγκριση ενισχύσεων.

Οπότε, με αυτά τα δεδομένα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόκειται ως την Πέμπτη να έχει πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό των 126 εκατομμυρίων ευρώ, που προκύπτουν από τα προβλήματα λόγω COVID.

Την ίδια ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, αναμένεται να αποδοθούν στους δικαιούχους και τα 32 εκατομμύρια ευρώ των ενισχύσεων που αφορούν στα κηπευτικά προϊόντα. Στο πλαίσιο της τοποθέτησης του, ο υπουργός τόνισε πως βρίσκεται δίπλα στον αγροτικό κόσμο και τους αγρότες αντιλαμβανόμενος τις νέες συνθήκες, κάνοντας σαφές πως μέσα στις επόμενες ημέρες, οι ενισχύσεις, χωρίς το 7 % για το οποίο δεσμεύθηκε, θα ξεπεράσουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρεται ότι, οι παραγωγοί συνεχίζουν τις διεκδικήσεις τους προκειμένου να επιστραφεί στο σύνολο του το ποσό που κόπηκε από τις ενισχύσεις, παρ’ όλα αυτά μέχρι και αργά χθες το βράδυ η διαδικασία βρίσκονταν σε εξέλιξη, ενώ σήμερα αναμένονται νεότερα.

Στο μεταξύ, παρέμβαση για το θέμα των μειωμένων επιδοτήσεων πραγματοποίησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης Χάρης Μαμουλάκης.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιφύλαξε μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη για τους αγρότες μας, περικόπτοντας αιφνιδίως τις επιδοτήσεις που όλοι ανέμεναν» δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Αυτό το πρωτοφανές γεγονός, πέρα από απαράδεκτο, είναι και αδικαιολόγητο, αφού τέτοιες κρατήσεις, δεν προβλέπονται από κανέναν κανονισμό. Δημιουργεί δε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα σε χιλιάδες μικρούς παραγωγούς που λαμβάνουν επιδότηση η οποία κυμαίνεται στο όριο των 250 €, που κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε ευρώ σε αυτή την πληρωμή. Καλούμε την κυβέρνηση να δει με σοβαρότητα το μείζον ζήτημα που η ίδια δημιούργησε και να επανορθώσει άμεσα.

Ειδικά αυτή την περίοδο των εορτών, εν μέσω και της πανδημίας, δεν έχει το δικαίωμα να κάνει τέτοια… «δώρα» στους ανθρώπους που μοχθούν για να διατηρήσουν ζωντανό τον πρωτογενή μας τομέα».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει