Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας

220

Η έκφραση γνώμης για το Σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού συζητήθηκε με τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο πρόεδρος Παύλος Μπαριτάκης καλωσορίζοντας τα μέλη της επιτροπής τόνισε ότι «ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της προετοιμασίας του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης 2020-2023 και ανοίγεται ένας ουσιαστικός διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς και την κοινωνία. Σημείο εκκίνησης για την επόμενη μέρα είναι η ισχυρή βάση που έχουμε δημιουργήσει:

-Οι μικρές και μεγάλες επιτυχίες που καταγράψαμε όλα αυτά τα χρόνια.

-Τα μεγάλα έργα που δρομολογήσαμε ολοκληρώθηκαν και παράγουν ήδη αποτελέσματα.

-Οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε στις υποδομές και σε τομείς της περιφερειακής Οικονομίας.

«Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση με μέθοδο, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα για να κάνουμε την Κρήτη που ζούμε και αγαπούμε μια Περιφέρεια που πορεύεται στο μέλλον. Όπως ακριβώς υποσχεθήκαμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαριτάκης και πρόσθεσε:

«Διεκδικούμε σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον με αυξανόμενες προκλήσεις και με βάση τις προβλέψεις του εθνικού σχεδιασμού τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τους εν εξελίξει μεγάλους μετασχηματισμούς που επιτελούνται σε διεθνές επίπεδο υιοθετούμε στο στρατηγικό μας σχεδιασμό πέντε οριζόντιες αρχές:

  • Η διασφάλιση της χωρικής ισορροπίας για τη δημιουργία μιας ευέλικτης πολυμορφικής υπαίθρου και ελκυστικών και δυναμικών αστικών κέντρων με ταυτότητα.
  • Η εξειδίκευση και η συνδυασμένη ανάπτυξη για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ισχυρών κλάδων με παράλληλη ενίσχυση των δεσμών μεταξύ τους.
  • Η ανακάλυψη του άυλου κεφαλαίου για τη συνολική ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που διαμορφώνει διαχρονικές αξίες και ταυτότητα, ενώ αποτελεί το υπόβαθρο για μια νέα δημιουργία και ταυτότητα της Περιφέρειας.
  • Η πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με παράλληλη ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας των πόλεων και της υπαίθρου.
  • Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγωγικών δραστηριοτήτων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κλάδων».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ευχαρίστησε τόσο την ομάδα έργου για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδιασμού, με επικεφαλής τον εκτελεστικό γραμματέα, Νίκο Ραπτάκη και την διευθύντρια Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, Χρύσα Δασκαλάκη, όσο και τα μέλη της επιτροπής διαβούλευσης για τις προτάσεις και τις τοποθετήσεις που έκαναν. Ζητήθηκε να κατατεθούν εγγράφως οι προτάσεις τους μέχρι την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο που θα εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει