ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΧΝΑΡΗ: “Εξισώνουν” την κέτσαπ  με το ελαιόλαδο και το μέλι

Σοβαρά τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Nutri – Score αναφορικά με τα κρητικά εξαγώγιμα προϊόντα

407

Μπορεί μια κέτσαπ ή ένα αναψυκτικό τύπου κόλα να έχει την ίδια διατροφική αξία με ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την Κρήτη ή το θυμαρίσιο μέλι;

Η απάντηση, με βάση το σύστημα επισήμανσης ποιότητας των προϊόντων Nutri – Score, είναι «ναι», αφού το συγκεκριμένο σύστημα λαμβάνει υπόψη του μόνο λίπη, σάκχαρα και αλάτι στις τροφές και όχι τη διατροφική αξία τους. Το σύστημα μάλιστα έχει υιοθετηθεί προαιρετικά στη Γαλλία σε σχέση με τα προϊόντα που εισάγονται, ενώ αντίστοιχα αρχίζει να υιοθετείται και από άλλες χώρες στις οποίες και εξάγει η Κρήτη, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Αγγλία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Μανώλης Χνάρης, επισημαίνει τον σοβαρότατο κίνδυνο που υπάρχει από την υιοθέτηση του συγκεκριμένου συστήματος ως προς τις εξαγωγές στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Με επιστολή του προς τον υπουργό, ο αντιπεριφερειάρχης τονίζει τα προβλήματα που υπάρχουν ειδικά για το λάδι, το μέλι και άλλα προϊόντα, όσον αφορά το Nutri – Score.

«Το σύστημα αυτό στοχεύει στην ενημέρωση των καταναλωτών για τη σωστή επιλογή “υγιεινών τροφών”» αναφέρει μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης στην επιστολή του και διευκρινίζει:

«Συγκεκριμένα, η στάθμιση των τροφών γίνεται λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα λίπη, τα σάκχαρα και το αλάτι των τροφών, χωρίς να αξιολογείται συνολικά το διατροφικό προφίλ του τροφίμου ως προς τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αυτό έχει ως συνέπεια προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε καλά λίπη όπως το λάδι και υγιεινά σάκχαρα όπως το μέλι, να κατατάσσονται στην ίδια προτελευταία ποιοτική κατηγορία μαζί με την κέτσαπ και προϊόντα τύπου κόλα».

Όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης, ο «κίνδυνος για τα ελληνικά προϊόντα προκύπτει από την υιοθέτηση αυτού του συστήματος και από άλλες χώρες όπως Βέλγιο, Αγγλία, Γερμανία και Ολλανδία, για την ώρα σε προαιρετικό επίπεδο».

Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Χνάρης μεταφέρει στον υπουργό την ανησυχία των κρητικών παραγωγών και του Συνδέσμου Εξαγωγέων του νησιού και ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ώστε να τροποποιηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση το σύστημα αξιολόγησης Nutri – Score και σε κάθε περίπτωση να αποτραπεί η παγίωση στη σημερινή του μορφή.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει