Στους αδύναμους και όχι στους… αετονύχηδες το λάδι της Λότζια

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΙΟΦΥΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

362

Νέα σελίδα για την αξιοποίηση της αγροτικής δημοτικής περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου που για χρόνια τώρα λεηλατείται, σηματοδοτεί η χθεσινή μέρα που άρχισε η συγκέντρωση ελαιόκαρπου  από τους ωφελούμενους των κοινωνικών υπηρεσιών.

Με την εποπτεία της ΔΕΠΑΝΑΛ, που οργάνωσε άριστα το εγχείρημα, συγκροτήθηκαν συνεργεία συμπολιτών μας που έπιασαν δουλειά από νωρίς το πρωί, στα λιόφυτα του Δήμου Ηρακλείου.

Η αρχή της ελαιοσυγκομιδήςΗ δημοτική επιχείρηση που έχει την οργάνωση και την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, διασφάλισε την υλοποίηση της μέσα στο αυστηρό πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία.

Η αρχή της ελαιοσυγκομιδής έγινε από το μεγάλο αγροτικό ακίνητο 90 περίπου στρεμμάτων, γνωστό ως «μετόχι Γρυλλιωνάκη», στον Μέσα Καρτερό της Κοινότητας Καλλιθέας, εντός του οποίου υπάρχουν 1300 περίπου ελαιόδενδρα, που φέτος έχουν βεντέμα.

Το λάδι που θα μαζευτεί θα διατεθεί για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη, ενώ όσοι εργαστούν για τη συλλογή του ελαιοκάρπου θα πληρωθούν κανονικά και θα μοιρασθούν ως bonus το 15% του ελαιολάδου, που θα παραχθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» ήδη σε κάποια ελαιόφυτα  ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου κάποιοι αετονύχηδες ήδη έσπευσαν και μάζεψαν τον καρπό της ελιάς όπως κάνουν χρόνια τώρα, γεγονός που προβληματίζει έντονα τη Λότζια που αναζητά  τρόπους να το ανακόψει.

Η αρχή της ελαιοσυγκομιδής Πρόκειται για μια κατάσταση που χρόνια τώρα επαναλαμβάνεται, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα  δεν σχεδιάστηκε ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου που θα μπορούσε να αποτρέψει τα φαινόμενα αυτά.

Το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι το έχει ανοίξει η Λότζια που παράλληλα στρέφει το ενδιαφέρον της, στο πώς θα αξιοποιηθούν και άλλες αντίστοιχες καλλιέργειες του Δήμου Ηρακλείου που βρίσκονται σε άλλους νομούς, όπου εξετάζονται όλες οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις για την αξιοποίηση τους.

Με δηλώσεις του στην «Π», ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δεν κρύβει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι, η όλη διαδικασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής, έδωσε χαμόγελο και ανακούφιση σε συμπολίτες μας που ζουν μέσα σε ένα καθεστώς σκληρής οικονομικής δοκιμασίας.

Η αρχή της ελαιοσυγκομιδήςΕίναι κρίσιμο ζητούμενο για το Δήμο Ηρακλείου να δημιουργήσει συνθήκες αλληλεγγύης και στήριξης των συνανθρώπων μας που έχουν δύσκολη ζωή και δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωση τους οι ίδιοι και οι οικογένειες τους .

Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι ζουν μέσα σε αυτές τις σκληρές συνθήκες και η ύπαρξη τους συνδέεται άρρηκτα με τα επιδόματα, είναι σημαντικό να ενεργοποιηθούν και να εισπράξουν τα θετικά του συμβολισμού που ενέχει η πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου.

Σκοπός μας είναι – τονίζει ο δήμαρχος – εκτός των άλλων, να αναταχθεί και η ψυχολογία των ωφελούμενων των κοινωνικών υπηρεσιών, που ζουν υπό το ασφυκτικό βάρος των πιέσεων που δημιουργούν οι σκληρές οικονομικές συνθήκες με τις οποίες είναι αντιμέτωποι.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει