Βγαίνουν οι αποζημιώσεις για τα θερμοκήπια. Τι ισχύει για μια σειρά προϊόντων

Μέσα στον Δεκέμβριο οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στα θερμοκήπια

162

Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος από τις πρόσφατες καταστροφές των θεομηνιών να επιβάρυνε ως αρμοδιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο υπήρχαν και πολλά ζητήματα τα οποία έπρεπε να επιληφθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ένα από αυτά σχετίζεται με τις καταστροφές που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων σε όλη την Κρήτη, οι οποίες ήταν πολλαπλές και γενικευμένες. Προβλήματα από καταστροφές δεν αντιμετώπισε μόνο η ανατολική Κρήτη που επλήγη περισσότερο από τις πρόσφατες θεομηνίες, αλλά και η δυτική, ανεξάρτητα από το αν το μέγεθος των καταστροφών είχε μικρότερη έκταση.

Εικόνες με πλημμυρισμένα θερμοκήπια ή και κατεστραμμένα από τον άνεμο, τις καταιγίδες και τη σφοδρή χαλαζόπτωση αποτελούσαν μέρος μόνο μια ζοφερής καθημερινότητας με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι εκατοντάδες επαγγελματίες.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα έκανε παρέμβαση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της παγκρήτιας επιτροπής αγροτικών συλλόγων Μανώλης Ορφανουδάκης, ο οποίος και ζήτησε διευκρινίσεις, αλλά και λύσεις επί του θέματος. Στο πλαίσιο επικοινωνίας που υπήρξε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύθηκε πως τα σχετικά κονδύλια έχουν εγκριθεί και πρόκειται να δοθούν προς τους πληττόμενους παραγωγούς το αργότερο ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Το θέμα απασχόλησε και τον Δήμο Φαιστού, αφού μεγάλο ποσοστό των θερμοκηπιακών παραγωγών δραστηριοποιείται στον νότο του Ηρακλείου. Για το θέμα, με τη συμβολη του κ. Ορφανουδάκη και τη συνεργασία του αρμόδιου αντιδημάρχου πρωτογενή τομέα Νίκου Καργάκη, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση προς το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να απαντηθούν εκτός από το συγκεκριμένο ερώτημα και ερωτήματα που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις παραγωγών που επλήγησαν από την πανδημία του κοροναϊού.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ήδη ανοίξει κωδικούς για αποζημιώσεις σε αγροτικά προϊόντα όπως η τομάτα, το αγγούρι, η μελιτζάνα, η ανοιξιάτικη πατάτα και το καρπούζι θερμοκηπίου. Παραδόξως ωστόσο, εκτός αποζημιώσεων έμεναν προϊόντα όπως για παράδειγμα το τοματίνι, που παράγεται ευρέως στην περιοχή της Μεσσαράς, όπως επίσης και το καρπούζι υπό κάλυψη.

Για το λόγο αυτό, η παρέμβαση είχε το χαρακτήρα παροχής διευκρινίσεων, με τον υπουργό να τονίζει πως θα εξετάσει το θέμα σοβαρά προκειμένου να ενταχθούν στους κωδικούς των αποζημιώσεων προϊόντα όπως το τοματίνι, το καρπούζι υπό κάλυψη και η φθινοπωρινή πατάτα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκρινε επίσης την ενίσχυση προς τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών, με συνολικό ποσό ενίσχυσης τα 7 εκατομμύρια 175 χιλιάδες 600 ευρώ, τα οποία πρόκειται να διανεμηθούν σε περίπου 8.000 δικαιούχους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε λαϊκές αγορές. Οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων έχουν ήδη αρχίσει.

Όπως μάλιστα τονίζει ο υπουργός, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεχίσει να ενισχύει όσους παραγωγούς επλήγησαν με στόχο να συνεχίσουν με τη σειρά τους να παράγουν και να προσφέρουν προϊόντα ανώτερης ποιότητας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει