ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΛΟΤΖΙΑ: Το κοινωνικό εστιατόριο βρήκε στέγη και έχει… ψωμί

1,326

Μια πρωτοποριακή παρέμβαση σηματοδοτεί για το Δήμο Ηρακλείου η δημιουργία του πρώτου εναλλακτικού δημοτικού κοινωνικού εστιατορίου το οποίο θα διαμορφωθεί επί της λεωφόρου Καλοκαιρινού σε ένα παλαιό πέτρινο κτίσμα που αποτελεί ιδιοκτησία της Λότζια.

Το εστιατόριο έρχεται να προσφέρει δωρεάν φαγητό σε ωφελούμενους των κοινωνικών υπηρεσιών, αξιοποιώντας τρόφιμα που μένουν αδιάθετα και άθικτα στις κουζίνες των χώρων μαζικής εστίασης.

Ο κ. Κώστας Βαρδαβάς
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Βαρδαβάς

Το Κοινωνικό εστιατόριο, είναι ένα εστιατόριο «Δεύτερης ευκαιρίας» τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας και αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ.Κώστας Βαρδαβάς, ο οποίος σημειώνει ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτού δημοπρατείται άμεσα η πλήρης ανακαίνιση του δημοτικού κτηρίου στην Καλοκαιρινού 258, που αποτελείται από ισόγειο κατάστημα εμβαδού περίπου 60 τ.μ. με πατάρι 40 τ.μ. και 1ο όροφο περίπου 60 τ.μ..

Πρόκειται  για  ένα παλαιό πέτρινο κτίσμα που έχρηζε πολλαπλών επισκευών για να πληροί τις προϋποθέσεις και να μπορεί να αδειοδοτηθεί ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σε αυτό με την επίβλεψη και μέριμνα των υπηρεσιών του Δήμου  θα γίνει  προμήθεια και εγκατάσταση ενός πλήρους εξοπλισμού επαγγελματικής κουζίνας (ψυγεία, καταψύκτες, ηλεκτρικές συσκευές, θερμαινόμενος θάλαμος, βιτρίνα, πάγκοι, τραπεζοκαθίσματα  και ενός βαν ψυγείου χωρητικότητας 1 τόνου τουλάχιστον για τη μεταφορά των τροφίμων.

Ο ίδιος εξηγεί ότι πρόκειται για ένα εστιατόριο στο οποίο θα αξιοποιούνται περισσεύματα τροφής των χώρων μαζικής εστίασης ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φαγητού. Για την ακρίβεια θα χρησιμοποιούνται οι ποσότητες φαγητού που έχουν μείνει αδιάθετες στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων ή χώρων εστίασης, οι οποίες δεν έχουν σερβιριστεί και παραμένουν άθικτες.

Οι ποσότητες αυτές θα συγκεντρώνονται στο εναλλακτικό δημοτικό εστιατόριο, θα επεξεργάζονται θα φτιάχνονται νέες παρασκευές φαγητού και στη συνέχεια θα προσφέρονται ξανά στους πολίτες και συγκεκριμένα δωρεάν για τους απόρους και τους ωφελούμενους των κοινωνικών υπηρεσιών.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός του προγράμματος

Όλος ο σχεδιασμός του Δήμου για τη δημιουργία εναλλακτικού δημοτικού κοινωνικού εστιατορίου, στηρίζεται στο πρόγραμμα A2U FOOD  «αποφευκτέα και μη τροφικά υπολείμματα:

Μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης για τις αστικές περιοχές–. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετάσχουν θα  ως εταίροι, ο Δήμος Ηρακλείου (ως επικεφαλής εταίρος) το ΤΕΙ Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο  Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), η  Enviroplan Α.Ε.

Κεντρικό αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των υπολειμμάτων τροφίμων στην πόλη του Ηρακλείου που να βασίζεται στις προτεραιότητες διαχείρισης όπως αυτές ορίζονται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία, την ανάγκη επίτευξης συγκεκριμένων στόχων με βάση τον Εθνικό Σχεδιασμό και φυσικά τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Βασικοί του πυλώνες του έργου είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποφυγής παραγωγής υπολειμμάτων τροφίμων και καλύτερης αξιοποίησης των τροφίμων που αγοράζονται από κάθε νοικοκυριό.

Η ανάπτυξη λογισμικών και εφαρμογών κινητών τηλεφώνων για την καλύτερη διαχείριση των τροφίμων που αγοράζονται.

Η ανάπτυξη ενός δικτύου συλλογής αποφευκτέων τροφικών υπολειμμάτων από χώρους μαζικής εστίασης και μονάδες φιλοξενίας.  Η ανάπτυξη ενός χώρου διαχείρισης και αξιοποίησής τους, μετατρέποντάς τα σε τρόφιμα δεύτερης ευκαιρίας. Η ανάπτυξη ενός δικτύου χωριστής συλλογής τροφικών υπολειμμάτων από μονάδες μαζικής εστίασης και η ανάπτυξη μονάδας παραγωγής βιοπλαστικών για την παρασκευή κάδων κομποστοποίησης.

Η ανάπτυξη συστημάτων αστικής κομποστοποίησης προ-διαλεγμένων οργανικών, για μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και γειτονιές.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει