ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ: «Δεν ζουν στην πραγματικότητα»

319

«Ζούμε την πραγματικότητα των επιδημιολόγων κι όχι την αληθινή πραγματικότητα».

Αυτό υποστηρίζουν έμποροι κι επιχειρηματίες όλων των κλάδων που διαπιστώνουν ότι όσο εξελίσσεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τόσο πιο πιθανό είναι να οδηγηθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις στην κατάρρευση και τη χρεοκοπία.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, η αγορά σήμερα θα άνοιγε έστω και σταδιακά, προκειμένου να καλυφθούν βασικές ανάγκες των καταναλωτών, αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αναγκαία αποκατάσταση του γιορτινού κλίματος.

Το άνοιγμα των επιχειρήσεων επίσης θα σηματοδοτούσε και μια προσπάθεια πραγματικής επιβίωσης των εμπόρων, επιχειρηματιών κι εργαζόμενων, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται πλέον σε δεινή κατάσταση.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης είχε αποστείλει έγγραφο που κοινοποιούσε τόσο στον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και στους συναρμόδιους υπουργούς, στο οποίο και γινόταν σαφές το πόσο κρίσιμο είναι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις.

«Εμείς όχι μόνο δεν πήραμε καμία απάντηση, όχι μόνο δεν μας κάλεσε κάποιος έστω για να μας ενημερώσει πως παρέλαβαν το υπόμνημα μας, αλλά αντ’ αυτού ενημερωθήκαμε από την τηλεόραση πως όλες οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές για μία ακόμα εβδομάδα τουλάχιστον» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανώλης Κουμαντάκης.

Ο κ. Κουμαντάκης, εκφράζοντας την αγανάκτηση ολόκληρου του κλάδου, υποστηρίζει πως τα δείγματα που υπάρχουν από την κυβέρνηση είναι πως δεν δίνεται κανένα απολύτως ενδιαφέρον στην πραγματική οικονομία, δεν λαμβάνονται υπόψη οι μικροί και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ενώ στοιχειωδώς καλύπτονται μερικές μόνο βασικές ανάγκες εργαζομενων στον κλάδο με κάποια πενιχρά επιδόματα.

Όπως τονίζεται από τους επιχειρηματίες, κανένας δεν παραγνώρισε ποτέ το γεγονός προστασίας της Δημόσιας Υγείας και κανένας από τους μικρούς και μικρομεσαίους εμπόρους δεν θέλησε να παρανομήσει, αφού ούτως ή άλλως οι καταστάσεις είναι τέτοιες που η αγοραστική κίνηση είναι σαφώς περιορισμένη.

Παρ’ όλα αυτά και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν συνεκτιμά τα δεδομένα, με αποτέλεσμα, όπως παρατηρούν οι επιχειρηματίες, όταν θα τελειώσει η πανδημία να αρχίσουν μια σειρά από ανυπέρβλητα προβλήματα στον τομέα της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συνολικά κινείται βέβαια με άλλους ρυθμούς και άλλα δεδομένα σε σχέση με την Ελλάδα, υπάρχει ένας έντονος σκεπτικισμός σε σχέση με το ποια μορφή μπορεί να έχει μια πιθανή μερική άρση του lockdown και λειτουργίας των καταστημάτων για τις ημέρες των γιορτών.

Στη Μεγάλη Βρετανία πάντως ήδη έχει ληφθεί η απόφαση για λειτουργία των καταστημάτων με διευρυμένο μάλιστα ωράριο και αυστηρούς κανόνες, προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα συγχρωτισμού και εξάπλωσης της νόσου μέσα στον χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η «χρυσή τομή» μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί για την Ελλάδα και την επιχειρηματικότητα, ενώ ακόμα κι αν οι επιχειρήσεις επιτραπεί να ανοίξουν μετά τις 7 Δεκεμβρίου, θα έχει συντελεστεί τόσο μεγάλη οικονομική ζημία, που θα χρειαστούν μήνες για να μπορέσει η αγορά να επανέλθει σε μια σχετική κανονικότητα, τουλάχιστον αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει