ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Ανυπεράσπιστα στην πανδημία τα Ειδικά Σχολεία

ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΙΕΣΕΩΝ

2,330

Ένα κρούσμα κοροναϊού που εντοπίστηκε στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Ηρακλείου, έχει πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις για τα τέστ που δε γίνονται στα ειδικά σχολεία όπου η εκπαιδευτική διαδικασία εξελίσσεται με εντελώς διαφορετικούς όρους σε σχέση με την υπόλοιπη σχολική κοινότητα.

Ο εντοπισμός ενός κρούσματος κοροναϊού σε μαθητή, είχε σαν αποτέλεσμα  το κλείσιμο δύο τμημάτων του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου, και το άνοιγμα μιας μεγάλης συζήτησης για τους όρους λειτουργίας των ειδικών σχολείων που θεωρητικά θα έπρεπε να τυγχάνουν καλύτερου πλαισίου θωράκισης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Όπως είναι γνωστό δίπλα ακριβώς στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Ηρακλείου, λειτουργεί το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ηρακλείου, ο Διευθυντής του οποίου από την αρχή της σχολικής χρονιάς ζητά να γίνουν τέστ στους μαθητές, πράγμα που προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα, αφού εντοπίστηκε κρούσμα στο διπλανό σχολείο και αφού είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία την οποία εγκάλεσε για «κοινωνικό ρατσισμό» όπως ο ίδιος δηλώνει στην «Π».

Αναστολή λειτουργίας

Για 14 μέρες αναστέλλεται η λειτουργία δύο τμημάτων του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Ηρακλείου, όπως αποφασίστηκε μετά τον εντοπισμό κρούσματος κοροναϊού σε μαθητή του σχολείου. Συγκεκριμένα θα παραμείνουν κλειστά τα τμήματα  Γ4 και Δ2 μέχρι και την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου.

Ο εντοπισμός του κρούσματος έγινε μετά από τη διενέργεια ελέγχου rapid test του ΕΟΔΥ που πραγματοποίησε τεστ σε 66 μαθητές και 25 εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του σχολείου στα συγκεκριμένα τμήματα που κλείνουν, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλο το διάστημα που θα βρίσκονται εκτός σχολικής μονάδας. Οι ώρες διδασκαλίας καθώς και το πρόγραμμα μαθημάτων βρίσκεται στη σελίδα του σχολείου στην καρτέλα “Σύγχρονη εκπαίδευση Webex”.

Κοινωνικός ρατσισμός

Ο διευθυντής του ΕΕΕΕΚ  κ. Κώστας Πλουμής
Ο διευθυντής του ΕΕΕΕΚ
κ. Κώστας Πλουμής

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς ζητάμε για λογαριασμό του  Εργαστήριου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ηρακλείου, (ΕΕΕΕΚ) να γίνονται τέστ για τον κοροναϊό τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς. Δυστυχώς αφού εντοπίστηκε κρούσμα στο διπλανό σχολείο δρομολογήθηκε να γίνει έλεγχος και στο ΕΕΕΕΚ, τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο Διευθυντής του σχολείου κ. Πλουμής ο οποίος αποκαλύπτει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΔΥ τους απέδωσε ευθύνες και «συμπεριφορά κοινωνικού ρατσισμού».

Όπως ο ίδιος τονίζει στην «Π» όλα τα ειδικά σχολεία και ειδικά το δικό μας που διαχειρίζεται δύσκολες περιπτώσεις παιδιών με ειδικά προβλήματα υγείας λειτουργεί σε ένα πλαίσιο εντελώς διαφορετικό από την υπόλοιπη σχολική κοινότητα. Πολλά παιδιά έχουν τεράστια δυσκολία να φορέσουν τη μάσκα, και να τηρήσουν αποστάσεις,  λόγω των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Δεν μπορούν να πειθαρχήσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες με τον τρόπο που ανταποκρίνονται τα παιδιά με τυπική ανάπτυξη, και αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους. Αυτό το ειδικό πλαίσιο που διέπει τη σχολική μας κοινότητα, επιβάλλει την πραγματοποίηση τακτικών ελέγχων που δυστυχώς δεν γίνονται με ευθύνη της πολιτείας…

Ο κ. Πλουμής τονίζει ότι πριν ακόμα κλείσουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια Λύκεια, ζητούσε ξανά να γίνουν έλεγχοι στο ΕΕΕΕΚ, αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκε. «Πήγαν σε όλα τα σχολεία εκτός από μας» σχολιάζει σκωπτικά τονίζοντας ότι χρειάστηκε να μιλήσει «έξω από τα δόντια» και να καταγγείλει κοινωνικό ρατσισμό για να αποφασιστεί να μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να γίνουν τεστ στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την ερχόμενη Δευτέρα.

Χαλαρά αντανακλαστικά

Ο κ.Πλουμής σημειώνει ότι εκτός από τα τεστ που δε γίνονται, είμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά από ζητήματα στα οποία δυστυχώς δεν έχουμε ανταπόκριση.

Για παράδειγμα τώρα που είναι κλειστά όλα τα Δημοτικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τι εμποδίζει το Δήμο Ηρακλείου να ενισχύσει την καθαριότητα του σχολείου με καθαρίστριες που θα φροντίζουν με μεγαλύτερη επιμέλεια τις εγκαταστάσεις του σχολείου. Με δεδομένο μάλιστα ότι το σχολείο στεγάζεται στον πλέον ακατάλληλο χώρο, που μονίμως γεννά προβλήματα τα οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε για να προστατεύσουμε τους μαθητές και τους εαυτούς μας.

Ο ίδιος περιγράφει ότι πρόσφατα έφραξε ένα σιφόνι από το οποίο όταν κατάφερε να ξεφράξει ξεπήδησαν σμήνη κατσαρίδων… Αυτό από μόνο του όπως σημειώνει δείχνει την ανάγκη που υπάρχει σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της καθαριότητας.

Μάλιστα περιγράφει ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε πρόβλημα και με την τροφοδοσία των αντισηπτικών τα οποία όφειλε να έχει εξασφαλίσει ο Δήμος και αναγκάστηκε να τα αγοράσει με έξοδα του σχολείου…

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει