ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ: Τεκμήρια Κρητών προσφύγων από το κερκυραϊκό Αρχείο

116

Διαδικτυακά, σε απευθείας σύνδεση, θα γίνει σήμερα  Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα η   παρουσίαση της έκδοσης Σταγόνες μνήμης στη θάλασσα των αρχείων.

Τεκμήρια Κρητών προσφύγων από το κερκυραϊκό Αρχείο (1647-1747) των Σπύρου Καρύδη και Παναγιώτας Τζιβάρα

Στην πρόσφατη επετειακή έκδοση (2019) της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας με αφορμή τη συμπλήρωση 350 χρόνων από την κατάληψη του Χάνδακα από τους Οθωμανούς το 1669, καταγράφονται τα αρχειακά ίχνη της πολυπληθέστερης ομάδας προσφύγων, των Κρητών, στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα στο χρονικό ανάπτυγμα ενός αιώνα, από το 1647 έως το 1747.

Στα πολύτιμα έγγραφα που φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας, αποτυπώνονται οι κοινωνικές σχέσεις των προσφύγων, τα ποικίλα ζητήματα της καθημερινότητάς τους, η ένταξή τους στις επαγγελματικές συσσωματώσεις, η έντονη δραστηριοποίησή τους στην οικονομία, στο εμπόριο και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, η πολιτιστική, εκπαιδευτική και θρησκευτική δραστηριότητά τους, η επιρροή τους στη διαμόρφωση της πολιτισμικής ταυτότητας του νησιού της Κέρκυρας. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συγγραφείς «…μέσα από τα έγγραφα, αποτυπώνονται το συναίσθημα, ο πόνος, οι δυσκολίες προσαρμογής στη νέα πατρίδα, αλλά και οι ελπίδες για επιστροφή».

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας κ. Γιάννης Πιέρης

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ο  καθηγητής στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεράσιμος Παγκράτης,  ο επίκουρος καθηγητής Αρχειονομίας στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, εκπρόσωπος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, κ. Μανώλης Δρακάκης, ο ιστορικός κ. Δημήτρης Ζυμάρης και οι συγγραφείς.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η παρουσίαση θα προβάλλεται στα ακόλουθα links:

Zoom: Passcode: 839980

https://us02web.zoom.us/j/86796191063?pwd=cCttQkFwVy9SV09udnpLSW5EOHNndz09:

https://youtu.be/rncHTal9O7g

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει